Pełnotłuste produkty mleczne są niewskazane w żywieniu mężczyzn, a także kobiet z nowotworem piersi  



Spożycie pełnotłustego mleka i pełnotłustych produktów mlecznych przez mężczyzn może przyczynić się do rozwoju śmiertelnych postaci nowotworu gruczołu krokowego (prostaty). Równie negatywny wpływ spożycia pełnotłustych produktów mlecznych, polegajacy na wzroście ryzyka umieralności, obserwuje się w grupie kobiet ze zdiagnozowanym nowotworem piersi.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

   Ostatnie doniesienia naukowe nie są zadowalające dla miłośników produktów mlecznych, zwłaszcza tych pełnotłustych. Stwierdzono, że spożycie produktów mlecznych jest związane ze wzrostem występowania przypadków nowotworu gruczołu krokowego (prostaty) (HR = 1,12 ,95% CI: 0,93, 1,35; >2,5 porcji produktów mlecznych/dzień w stosunku do ≤0,5 porcji/dzień). Zauważono, że u mężczyzn spożywających mleko odtłuczczone lub chude rozwijają się zwykle nowotwory łatwo wykrywane, diagnozowane w wczesnej fazie. Natomiast spożywanie mleka pełnego silnie skorelowane jest z ...


Publikacja dostępna po zalogowaniu

LOGOWANIE

e-mail:

hasło:

Nie pamiętasz hasła?


Nie masz jeszcze konta? Załóż je!
Autor opracowania:


Literatura:  

  1. Song Y, Chavarro JE, Cao Y, Qiu W, Mucci L, Sesso HD, Stampfer MJ, Giovannucci E, Pollak M, Liu S, Ma J.: Whole milk intake is associated with prostate cancer-specific mortality among U.S. male physicians. J Nutr. 2013 Feb;143(2):189-96. doi: 10.3945/jn.112.168484. Epub 2012 Dec 19
  2. Candyce H. Kroenke, Marilyn L. Kwan, Carol Sweeney, Adrienne Castillo, Bette J. Caan: High- and Low-Fat Dairy Intake, Recurrence, and Mortality After Breast Cancer Diagnosis. JNCI J Natl Cancer Inst (2013) doi: 10.1093/jnci/djt027, March 14, 2013
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

dr inż. Tomasz Czernecki

dr inż. Tomasz Czernecki

Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Przygotowanie buforu octanowego (0,1 M) o zakresie pH 3,6 - 5,6 - Niezbędnik
Przygotowanie buforu octanowego (0,1 M) o zakresie pH 3,6 - 5,6 - Niezbędnik
Wpływ produktów utleniania cholesterolu na organizm człowieka
Wpływ produktów utleniania cholesterolu na organizm człowieka
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Nieprzespana noc i nie oprzesz się pączkowi!
Nieprzespana noc i nie oprzesz się pączkowi!
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif