Z przeprowadzonych na 35 kobietach badań wynika, że dieta śródziemnomorska o niskim indeksie glikemicznym zwiększa poziom karotenoidów tj. β-karoten i luteina w osoczu krwi i zmniejsza utlenianie LDL oraz likopenu u kobiet z zespołem metabolicznym.
W badaniu wzięło udział trzydzieści pięć kobiet z zespołem metabolicznym i wysokim poziomem cholesterolu LDL w osoczu (≥ 100 mg/dl), które przez 12 tygodni były poddane diecie śródziemnomorskiej o niskim indeksie glikemicznym. Piętnaście losowo wybranych uczestniczek przebywało tylko na tej diecie, zaś dieta pozostałych dwudziestu została wzbogacona o żywność medyczną zawierającą białko sojowe i sterole roślinne. Po zakończeniu okresu przebywania na diecie i dwunastogodzinnym poście od każdej kobiety pobrano krew. W plazmie określono stężenie karotenoidów, podfrakcji lipoprotein i ...
Tekst zawiera 303 wyrazów. Będziesz go czytać 1 minutę i 30 sekund.
Publiakacja tylko dla naszych czytelników
Dołącz do czytelników
Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.
Logowanie
Autor publikacji
dr inż. Aneta Brodziak
Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]