Dieta śródziemnomorska wskazana dla kobiet z zespołem metabolicznym  



Z przeprowadzonych na 35 kobietach badań wynika, że dieta śródziemnomorska o niskim indeksie glikemicznym zwiększa poziom karotenoidów tj. β-karoten i luteina w osoczu krwi i zmniejsza utlenianie LDL oraz likopenu u kobiet z zespołem metabolicznym. 

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

W badaniu wzięło udział trzydzieści pięć kobiet z zespołem metabolicznym i wysokim poziomem cholesterolu LDL w osoczu (≥ 100 mg/dl), które przez 12 tygodni były poddane diecie śródziemnomorskiej o niskim indeksie glikemicznym. Piętnaście losowo wybranych uczestniczek przebywało tylko na tej diecie, zaś dieta pozostałych dwudziestu została wzbogacona o żywność medyczną zawierającą białko sojowe i sterole roślinne. Po zakończeniu okresu przebywania na diecie i dwunastogodzinnym poście od każdej kobiety pobrano krew. W plazmie określono stężenie karotenoidów, podfrakcji lipoprotein i ...

Tekst zawiera 303 wyrazów. Będziesz go czytać 1 minutę i 30 sekund.



Publiakacja tylko dla naszych czytelników

Dołącz do czytelników

Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.

REJESTRACJA

Logowanie

Ozyskaj hasło | FAQ

Autor opracowania:


Literatura:  

  1. Barona J., Jones J.J., Kopec R.E., Comperatore M., Andersen C., Schwartz S.J., Lerman R.H., Fernandez M.L. (2012) A Mediterranean-style low-glycemic-load diet increases plasma carotenoids and decreases LDL oxidation in women with metabolic syndrome. Journal of Nutritional Biochemistry 23, 609-615.
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

dr inż. Aneta Brodziak

dr inż. Aneta Brodziak


Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Wina - klasyfikacja, proces produkcji, właściwości prozdrowotne
Wina - klasyfikacja, proces produkcji, właściwości prozdrowotne
Paragony termiczne mogą być źródłem szkodliwego bisfenolu A (BPA)
Paragony termiczne mogą być źródłem szkodliwego bisfenolu A (BPA)
Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia
Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia
Napoje energetyczne - stanowisko Międzynarodowego Towarzystwa ds. Żywienia w Sporcie
Napoje energetyczne - stanowisko Międzynarodowego Towarzystwa ds. Żywienia w Sporcie
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2024 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif