Makaron shirataki – bezkaloryczny przysmak  



W obecnych czasach na sklepowych półkach możemy znaleźć mnogość produktów zero kalorii. Od napojów gazowanych, przez sosy, po makarony. Tak, właśnie taką nowością mogą cieszyć się konsumenci pragnący zrzucić zbędne kilogramy. Jakie cechy i możliwości zastosowania ma bezkaloryczny makaron? Skąd wywodzi się ten przysmak?

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Makaron shirataki to wcale nie nowość. Znany jest populacji azjatyckiej od wieków. Na pozostałych kontynentach pojawił się stosunkowo niedawno i od razu został odkryty przez osoby odchudzające się i minimalizujące ilość węglowodanów w swojej diecie.

Głównym jego składnikiem jest woda, gdyż stanowi aż 97% produktu (tyle samo, ile jest jej w ogórku). Sekret tkwi jednak w jego drugim komponencie - mące z bulwy Konnyaku (Amorphophallus konjac). Jest to naturalna substancja zagęszczająca, która chłonie do 200 razy więcej wody w stosunku do swojej objętości. Może być stosowana jako ...

Tekst zawiera 837 wyrazów. Będziesz go czytać 4 minuy i 11 sekund.



Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową

Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.


Wypróbuj od 7,45zł miesięcznie

ZALOGUJ SIĘ | Ozyskaj hasło | FAQ

Autor opracowania:


Literatura:  

  1. Keithley J., Swanson B.: Glucomannan and obesity: a critical review; Altern Ther Health Med. 2005 Nov-Dec;11(6):30-4
  2. Astrup A., Vrist E., Quaade F.: Dietary fibre added to very low calorie diet reduces hunger and alleviates constipation; Int J Obes. 1990 Feb;14(2):105-12
  3. Pasman WJ., Saris WH., Wauters MA., Westerterp-Plantenga MS.: Effect of one week of fibre supplementation on hunger and satiety ratings and energy intake; Appetite. 1997 Aug;29(1):77-87
  4. Bell EA., Castellanos VH., Pelkman CL., Thorwart ML., Rolls BJ.: Energy density of foods affects energy intake in normal-weight women; Am J Clin Nutr. 1998 Mar;67(3):412-20
  5. Scourboutakos MJ., L'Abbé MR.: Restaurant menus: calories, caloric density, and serving size; Am J Prev Med. 2012 Sep;43(3):249-55. doi: 10
  6. Birt DF., Phillips GJ.: Diet, genes, and microbes: complexities of colon cancer prevention; Toxicol Pathol. 2014 Jan;42(1):182-8. doi: 10
  7. Otles S., Ozgoz S.: Health effects of dietary fiber; Acta Sci Pol Technol Aliment; 2014 Apr-Jun;13(2):191-202
  8. Ebihara K., Masuhara R., Kimriyama S.: Konnyaku Normalizes the Level of Sugar in Blood; Nutr. Rep. Int. 1981, 23. 1145
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

lic. Karolina Jachimowicz

lic. Karolina Jachimowicz

Studentka dietetyki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie oraz trener personalny. Zdrowym odżywianiem i aktywnością fizyczną interesuje się od 6 lat. Lubi dzielić się swoją wiedzą i inspirować innych do zmiany nawyków żywieniowych. Wolne chwile spędza w kuchni. [profil autora]

Reklama
Reklama
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2020 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif