Posiadanie zwierząt domowych może zapobiec otyłości i alergiom u dzieci  



Dotychczasowo poznane korzyści zdrowotne związane z posiadaniem zwierzęcia wiązały się przede wszystkim ze sferą psychologiczną, przykładowo poprzez redukcję stresu. Coraz częściej podkreśla się również inne czynniki. Zwierzęta są pomocne między innymi podczas rehabilitacji dzieci z zaburzeniami rozwojowymi. Badania opublikowane w czasopiśmie „Microbiome” ukazują pozytywny wpływ związany z obniżeniem ryzyka otyłości i alergii wśród dzieci.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Coraz prężniej rozwijającą się formą rehabilitacji jest dogoterapia, podczas której wykorzystuje się specjalnie wybrane i przygotowane do tego celu psy. Taki rodzaj sesji rehabilitacyjnej odbywa się pod pełną kontrolą zespołu specjalistów. Nawrocka-Rohnka [2] w swoich badaniach skupiła się na analizie wykorzystania dogoterapii wśród dzieci dotkniętych między innymi niepełnosprawnością intelektualną, autyzmem i zaburzeniami ogólnorozwojowymi. Wnioski wskazują na ewidentną efektywność tego rodzaju zajęć przy regularnym zaangażowaniu i odpowiednio wyedukowanej kadrze ...

Tekst zawiera 510 wyrazów. Będziesz go czytać 2 minuy i 33 sekundy.



Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową

Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.


Wypróbuj od 7,45zł miesięcznie

ZALOGUJ SIĘ | Ozyskaj hasło | FAQ

Autor opracowania:


Literatura:  

  1. Chmiel K. i in.: Terapie z udziałem zwierząt w rehabilitacji różnych form niepełnosprawności. Problemy Higieny i Epidemiologii. 2014
  2. Nawrocka-Rohnka J.: Dogoterapia jako metoda wspomagania rehabilitacji dziecka z zaburzeniami rozwoju. Nowiny Lekarskie. 2010
  3. Tun H.M i in.: Exposure to household furry pets influences the gut microbiota of infant at 3–4 months following various birth scenarios. Microbiome. 2017
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

mgr Ada Krawęcka

mgr Ada Krawęcka

Absolwentka dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, kontynuująca kształcenie na studiach III stopnia w zakresie technologii żywności. Szczególnie bliskie są jej zagadnienia dotyczące cukrzycy typu 2 oraz projektowanie żywności funkcjonalnej przeznaczonej dla diabetyków. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Wsparcie żywieniowe w okresie zimowym
Wsparcie żywieniowe w okresie zimowym
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2020 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif