Naukowcy z Federalnego Instytutu Technologii w Zurychu stworzyli nowy suplement łącząc nanofibryle białek serwatkowych oraz nanocząstki żelaza. Po przeprowadzeniu badań zaobserwowano korzystny wpływ tego zawiązku na organizmy zwierząt, które cierpiały na anemię.
"Nasz nowy suplement żelaza ma olbrzymi potencjał do skutecznego zwalczania niedokrwistości w ekonomiczny i wydajny sposób"- mówi dr Raffaele Mezzenga, główny autor badań i szef Laboratorium Food & Soft Materials w szwajcarskim Federalnym Instytucie Technologii w Zurychu.
Podczas badania białko serwatkowe zostało ogrzane do temperatury 90°C w celu utworzenia nanofibryli, a następnie połączono je z nanocząstkami żelaza o rozmiarze 20 nanometrów, które natychmiast wiązały się z powierzchnią nanofibryli białkowych stabilizując strukturę. Otrzymany suplement podawano szczurom, u których zaobserwowano niedokrwistość. Po jego spożyciu poziom żelaza w ich krwi znacznie wzrósł. Działanie tego związku było porównywalne do działania siarczanu żelaza (FeSO4), najczęściej stosowanego suplementu wśród ludzi. Ponadto zespół odkrył także, że nanocząsteczki żelaza rozpuszczają się do jonów żelaza, które mogą być wchłaniane we krwi i wykorzystywane do produkcji nowych czerwonych krwinek.
Struktura powstałego związku jest podobna do włókienek amyloidu, które gromadzą się w mózgu i są powiązane z chorobą Alzheimera. Jednak jak podkreślają naukowcy, podawanie tego suplementu jest bezpieczne i nie powoduje nadmiernego gromadzenia się żelaza w organizmie, zmian tkanek, zmian stężenia glutationu we krwi oraz innych niepożądanych skutków.
Niedokrwistość to choroba, która dotyka 2,2 mld osób na całym świecie. W Europie cierpi na nią 5-10% społeczeństwa, z czego 20% stanowią kobiety w wieku rozrodczym. Zwiększenie poziomu żelaza poprzez dietę lub suplementy jest trudne, ponieważ żelazo musi mieć formę łatwo przyswajalną dla organizmu. Jak twierdzą autorzy badań, stworzony przez nich suplement składający się z nanofibryli białka serwatkowego powleczonych żelazem jest korzystny, gdyż można go podawać w postaci proszku lub cieczy, a także dodawać do różnych rodzajów żywności, nie wpływając na ich smak, zapach lub kolor. Podkreślają również, że ze względu na łatwą dostępność składników mógłby być on stosowany także u osób mieszkających w krajach rozwijających się, gdzie anemia jest chorobą powszechną.
Raffaele Mezzenga and Michael B. Zimmermann et al. Amyloid fibrilsystems reduce, stabilize and deliver bioavailable nanosized iron. Nature Nanotechnology. 24 April 2017. doi:10.1038/nnano.2017.58
Autor publikacji
Marzena Jamroży
Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]