W tym dziale zamieszczamy recenzowane publikacje naukowe.




Publikacja przeglądowa

Anoreksja jako istotne zagrożenie wśród nastolatków

Anoreksja jako istotne zagrożenie wśród nastolatków

Anoreksja to niebezpieczne zaburzenie odżywania, które opiera się na restrykcjach prowadzących do zmniejszenia masy ciała. Zwiększone ryzyko zachorowania występuje u osób w wieku od 15 do 19 lat, dlatego cierpi na nią...


Publikacja przeglądowa

Nietolerancja laktozy – co warto wiedzieć?

Nietolerancja laktozy – co warto wiedzieć?

Nietolerancja laktozy jest powszechnym zjawiskiem, które może dawać uporczywe objawy po spożyciu produktów zawierających laktozę. Najczęściej występuje biegunka, a także wzdęcia, gazy, przelewanie w brzuchu i...


Publikacja przeglądowa

Mukowiscydoza – etiologia, obraz kliniczny, dieta.

Mukowiscydoza – etiologia, obraz kliniczny, dieta.

Mukowiscydoza to choroba najczęściej występująca w populacji kaukaskiej, uwarunkowana genetycznie. Jest chorobą przewlekłą wielonarządowa, nieuleczalną o autosomalnym recesywnym trybie dziedziczenia. Jest to wywołane mutacją...


Publikacja przeglądowa

Przyczyny i leczenie hiperprolaktynemii

Przyczyny i leczenie hiperprolaktynemii

Hiperprolaktynemia jest istotnym wskaźnikiem klinicznym świadczącym o możliwych zaburzeniach patologicznych, do których należą guzy jak prolaktynoma, ale także występuje jako skutek uboczny niedoczynności tarczycy. Środki...


Publikacja przeglądowa

Terapia żywieniowa w autyzmie

Terapia żywieniowa w autyzmie

Zaburzenia ze spektrum autyzmu są zaburzeniami rozwojowymi, które w dalszym ciągu jest poznawane. Dziecko, nastolatek czy też osoba dorosła z autyzmem różnią się między sobą i nie ma tu możliwości wypracowania...






Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2022 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif