Wpływ produktów utleniania cholesterolu na organizm człowieka  

Tomasz Czernecki
  

    Tomasz Czernecki
Abstrakt:

Już na początku XX wieku odkryto związek między schorzeniami układu krążenia, a cholesterolem. Zwiększone stężenie "złego" cholesterolu i wolnych trójacylogliceroli w osoczu krwi należy do najważniejszych czynników ryzyka miażdżycy. Należy jednak pamiętać, że cholesterol jest również prekursorem wielu ważnych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu związków tj. hormony płciowe, hormony kory nadnercza, witamina D, kwasy żółciowe. Rozpatrując wpływ cholesterolu na organizm człowieka należy zwrócić uwagę na produkty utleniania cholesterolu, które mogą być przyczyną dysfunkcji błony komórkowej, miażdżycy, nowotworów.


Data publikacji: 10.08.2012 r.    •    Typ publikacji: Publikacja przeglądowa

Cytowanie:
  • Czernecki T.: Wpływ produktów utleniania cholesterolu na organizm człowieka, Journal of NutriLife, 2012, 08, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=49 [dostęp: 2017.11.24]
  • RIS,   BibTeX

Słowa kluczowe:
cholesterol, produkty utleniania cholesterolu, pochodne cholesterolu, oksosterole, cytotoksyczność, miażdżyca, nowotwór

Konflikt interesów
Autorzy oświadczają, że nie mają powiązań ani finansowych zależności wobec żadnej organizacji lub kogokolwiek posiadającego bezpośredni finansowy wkład w przedmiot badań lub materiały badane w danej pracy (np. poprzez zatrudnienie, doradztwo, posiadanie akcji, honoraria). Każda dotacja badań lub projektu wyszczególniona jest w części pracy zatytułowanej „Podziękowania”.
POKAŻ WIĘCEJ

Tomasz Czernecki
  

    Tomasz Czernecki
Abstract:

Publication date: 10.08.2012 r.    •    Publication type: Publikacja przeglądowa

Citation:
  • Czernecki T.: , Journal of NutriLife, 2012, 08, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=49 [access: 2017.11.24]
  • RIS,   BibTeX

Keywords:


Conflict of interest
The authors declare that they have no relationship or financial dependence to any organization or anyone having a direct financial interest in the subject of research or materials analyzed in the work (eg. through employment, consulting, stock ownership, honoraria). Each research grant or project is specified in the part of the work entitled "Acknowledgements".
SHOW MORE

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Obecnie zidentyfikowano już ponad 100 produktów utleniania cholesterolu (PUC). Inicjatorem ich powstawania w wyniku procesu utleniania może być kation metalu przejściowego, kation tlenowy (O-O+), rodniki pochodzące z rozpadu wodoronadtlenków (RO*, HO*), rodnik obecny w surowcu lub powstający w procesie jego przetwarzania. W pierwszej fazie oksydacji cząsteczka cholesterolu (rys.1) traci atom wodoru przy węglu nr 7. Prowadzi to do powstania: 7α-hydroksycholesterolu, 7β-hydroksycholesterolu i 7-ketocholesterolu. W pewnych warunkach mogą powstawać również: cholesterol-5α, 6α-epoksyd, 6β-epoksyd jak również cholestanetriol ...


Publikacja dostępna po zalogowaniu

LOGOWANIE

e-mail:

hasło:

Nie pamiętasz hasła?


Nie masz jeszcze konta? Załóż je!

Literatura:  

Obara A.: "Produkty utleniania cholesterolu w żywności", Żywienie Człowieka i Metabolizm, Nr 3, 2001, 256-263

Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

dr inż. Tomasz Czernecki

dr inż. Tomasz Czernecki

Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia
Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Mleko źródłem witamin
Mleko źródłem witamin
Grzyby dziko rosnące - wartość odżywcza i właściwości prozdrowotne
Grzyby dziko rosnące - wartość odżywcza i właściwości prozdrowotne
DOŁĄCZ DO NAS
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif