Już na początku XX wieku odkryto związek między schorzeniami układu krążenia, a cholesterolem. Zwiększone stężenie "złego" cholesterolu i wolnych trójacylogliceroli w osoczu krwi należy do najważniejszych czynników ryzyka miażdżycy. Należy jednak pamiętać, że cholesterol jest również prekursorem wielu ważnych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu związków tj. hormony płciowe, hormony kory nadnercza, witamina D, kwasy żółciowe. Rozpatrując wpływ cholesterolu na organizm człowieka należy zwrócić uwagę na produkty utleniania cholesterolu, które mogą być przyczyną dysfunkcji błony komórkowej, miażdżycy, nowotworów.
Obecnie zidentyfikowano już ponad 100 produktów utleniania cholesterolu (PUC). Inicjatorem ich powstawania w wyniku procesu utleniania może być kation metalu przejściowego, kation tlenowy (O-O+), rodniki pochodzące z rozpadu wodoronadtlenków (RO*, HO*), rodnik obecny w surowcu lub powstający w procesie jego przetwarzania. W pierwszej fazie oksydacji cząsteczka cholesterolu (rys.1) traci atom wodoru przy węglu nr 7. Prowadzi to do powstania: 7α-hydroksycholesterolu, 7β-hydroksycholesterolu i 7-ketocholesterolu. W pewnych warunkach mogą powstawać również: cholesterol-5α, 6α-epoksyd, ...
Tekst zawiera 632 wyrazów. Będziesz go czytać 3 minuy i 9 sekund.
Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową
Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.
Obara A.: "Produkty utleniania cholesterolu w żywności", Żywienie Człowieka i Metabolizm, Nr 3, 2001, 256-263
Autor publikacji
dr inż. Tomasz Czernecki
Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora]