Wpływ produktów utleniania cholesterolu na organizm człowieka  



Już na początku XX wieku odkryto związek między schorzeniami układu krążenia, a cholesterolem. Zwiększone stężenie "złego" cholesterolu i wolnych trójacylogliceroli w osoczu krwi należy do najważniejszych czynników ryzyka miażdżycy. Należy jednak pamiętać, że cholesterol jest również prekursorem wielu ważnych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu związków tj. hormony płciowe, hormony kory nadnercza, witamina D, kwasy żółciowe. Rozpatrując wpływ cholesterolu na organizm człowieka należy zwrócić uwagę na produkty utleniania cholesterolu, które mogą być przyczyną dysfunkcji błony komórkowej, miażdżycy, nowotworów.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Obecnie zidentyfikowano już ponad 100 produktów utleniania cholesterolu (PUC). Inicjatorem ich powstawania w wyniku procesu utleniania może być kation metalu przejściowego, kation tlenowy (O-O+), rodniki pochodzące z rozpadu wodoronadtlenków (RO*, HO*), rodnik obecny w surowcu lub powstający w procesie jego przetwarzania. W pierwszej fazie oksydacji cząsteczka cholesterolu (rys.1) traci atom wodoru przy węglu nr 7. Prowadzi to do powstania: 7α-hydroksycholesterolu, 7β-hydroksycholesterolu i 7-ketocholesterolu. W pewnych warunkach mogą powstawać również: cholesterol-5α, 6α-epoksyd, ...

Tekst zawiera 632 wyrazów. Będziesz go czytać 3 minuy i 9 sekund.



Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową

Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.


Wypróbuj od 7,45zł miesięcznie

ZALOGUJ SIĘ | Ozyskaj hasło | FAQ

Autor opracowania:


Literatura:  

Obara A.: "Produkty utleniania cholesterolu w żywności", Żywienie Człowieka i Metabolizm, Nr 3, 2001, 256-263

Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

dr inż. Tomasz Czernecki

dr inż. Tomasz Czernecki

Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Olej kokosowy- właściwości i znaczenie w diecie człowieka
Olej kokosowy- właściwości i znaczenie w diecie człowieka
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Piperyna i jej wszechstronne działanie
Piperyna i jej wszechstronne działanie
Grzyby dziko rosnące - wartość odżywcza i właściwości prozdrowotne
Grzyby dziko rosnące - wartość odżywcza i właściwości prozdrowotne
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2024 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif