Przygotowanie buforu octanowego (0,1 M) o zakresie pH 3,6 - 5,6 - Niezbędnik

  
Abstrakt:

Czas ucieka, praca prawie skończona, jeszcze został do zrobienia tylko bufor... zaraz, zaraz, gdzie przepis? I znów sprawdza się prawo Murphy'ego. Aby w choć małej części temu zaradzić w cyklu niezbędnik będziemy publikować materiały których zadaniem będzie ułatwienie rozpoczęcia pracy w laboratorium. Tematem tej części niezbędnika zostaje: bufor octanowy.

Journal of NutriLife

ISSN:2300-8938


Szczegóły publikacji

Dział:  Analiza żywności
Data publikacji:  16.01.2012r.
Cytowania: RIS, BibTeX
Słowa kluczowe:

W celu otrzymania roztworu o poszukiwanym pH należy zmieszać X cm3 roztworu "A" i Y cm3 roztworu "B" i uzupełnić wodą destylowaną do 100 cm3.


pH X Y
3,6 46,3 3,7
3,8 44,0 6,0
4,0 41,0 9,0
4,2 36,8 13,2
4,4 30,5 19,5
4,6 25,5 24,5
4,8 20,0 30,0
5,0 14,8 35,2
5,2 10,5 39,5
5,4 8,8 41,2
5,6 4,8 45,2

A: 0,2 M roztwór kwasu octowego (11,55 cm3 CH3COOH lodowatego uzupełnić wodą destylowaną do 1000 cm3).
B: 0,2 M roztwór octanu sodowego (rozpuścić 16,4 g CH3COONa lub 27,2 g CH3COONa x 3H2O i uzupełnić wodą destylowaną do 1000 cm3).

 

PS. Każdorazowo po wykonaniu należy sprawdzić pH buforu. Jeśli jego pH jest za duże - dodajemy troszkę kwasu octowego, jeśli za niskie - dodajemy octan sodu.


Data publikacji: 2012-01-16 02:21:30 (TC), Odsłon: 3845

Opis bibliograficzny:
Czernecki T.: Przygotowanie buforu octanowego (0,1 M) o zakresie pH 3,6 - 5,6 - Niezbędnik, Journal of NutriLife, 2012, 01, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=35 [dostęp: 2014.04.18]

Czasopismo Journal of NutriLife
Dla autorów
Patronat medialny
Kanały informacyjne, RSS
Redakcja
Serwis www.NutriLife.pl
Regulamin serwisu
Kontakt
Copyright © 2012-2014 NutriLife.pl