Analiza żywności Publikacja Popularnonaukowa  
16.01.2012 r.

Przygotowanie buforu octanowego (0,1 M) o zakresie pH 3,6 - 5,6 - Niezbędnik

Czas ucieka, praca prawie skończona, jeszcze został do zrobienia tylko bufor... zaraz, zaraz, gdzie przepis? I znów sprawdza się prawo Murphy'ego. Aby w choć małej części temu zaradzić w cyklu niezbędnik będziemy publikować materiały których zadaniem będzie ułatwienie rozpoczęcia pracy w laboratorium. Tematem tej części niezbędnika zostaje: bufor octanowy.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

W celu otrzymania roztworu o poszukiwanym pH należy zmieszać X cm3 roztworu "A" i Y cm3 roztworu "B" i uzupełnić wodą destylowaną do 100 cm3.


pH X Y
3,6 46,3 3,7
3,8 44,0 6,0
4,0 41,0 9,0
4,2 36,8 13,2
4,4 30,5 19,5
4,6 25,5 24,5
4,8 20,0 30,0
5,0 14,8 35,2
5,2 10,5 39,5
5,4 8,8 41,2
5,6 4,8 45,2

A: 0,2 M roztwór kwasu octowego (11,55 cm3 CH3COOH lodowatego uzupełnić wodą destylowaną do 1000 cm3).
B: 0,2 M roztwór octanu sodowego (rozpuścić 16,4 g CH3COONa lub 27,2 g CH3COONa x 3H2O i uzupełnić wodą destylowaną do 1000 cm3).

 

PS. Każdorazowo po wykonaniu należy sprawdzić pH buforu. Jeśli jego pH jest za duże - dodajemy troszkę kwasu octowego, jeśli za niskie - dodajemy octan sodu.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Data publikacji: 2012-01-16 02:21:30 (TC)


Czasopismo Journal of NutriLife
Redakcja
Dla autorów
Patronat medialny
Kanały informacyjne (RSS)
Serwis www.NutriLife.pl
Misja strony | Czytelnicy
Polityka reklamowa
Kontakt
Regulamin serwisu
Copyright © 2012-2015 NutriLife.pl