Przygotowanie buforu octanowego (0,1 M) o zakresie pH 3,6 - 5,6 - Niezbędnik  

Czas ucieka, praca prawie skończona, jeszcze został do zrobienia tylko bufor... zaraz, zaraz, gdzie przepis? I znów sprawdza się prawo Murphy'ego. Aby w choć małej części temu zaradzić w cyklu niezbędnik będziemy publikować materiały których zadaniem będzie ułatwienie rozpoczęcia pracy w laboratorium. Tematem tej części niezbędnika zostaje: bufor octanowy.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

W celu otrzymania roztworu o poszukiwanym pH należy zmieszać X cm3 roztworu "A" i Y cm3 roztworu "B" i uzupełnić wodą destylowaną do 100 cm3.

pH X Y 3,6 46,3 3,7 3,8 44,0 6,0 4,0 41,0 9,0 4,2 36,8 13,2 4,4 30,5 19,5 4,6 25,5 24,5 4,8 20,0 30,0 5,0 14,8 35,2 5,2 10,5 39,5 5,4 8,8 41,2 5,6 4,8 45,2 A: 0,2 M roztwór kwasu octowego (11,55 cm3 CH3COOH lodowatego uzupełnić wodą destylowaną do 1000 cm3). B: 0,2 M roztwór octanu sodowego (rozpuścić 16,4 g CH3COONa lub 27,2 g ...


Publikacja dostępna po zalogowaniu

LOGOWANIE

e-mail:

hasło:

Nie pamiętasz hasła?


Nie masz jeszcze konta? Załóż je!


Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama
Reklama


Zobacz także

Warunki wzrostu i rozwoju drobnoustrojów
Warunki wzrostu i rozwoju drobnoustrojów
Stężenie i gęstość wybranych roztworów handlowych - Niezbędnik
Stężenie i gęstość wybranych roztworów handlowych - Niezbędnik
Charakterystyka serów - klasyfikacja, wartość odżywcza, produkcja, konsumpcja
Charakterystyka serów - klasyfikacja, wartość odżywcza, produkcja, konsumpcja
Enzymy w przemyśle spożywczym
Enzymy w przemyśle spożywczym
Copyright © 2016 NutriLife.pl