Czas ucieka, praca prawie skończona, jeszcze został do zrobienia tylko bufor... zaraz, zaraz, gdzie przepis? I znów sprawdza się prawo Murphy'ego. Aby w choć małej części temu zaradzić w cyklu niezbędnik będziemy publikować materiały których zadaniem będzie ułatwienie rozpoczęcia pracy w laboratorium. Tematem tej części niezbędnika zostaje: bufor octanowy.
W celu otrzymania roztworu o poszukiwanym pH należy zmieszać X cm3 roztworu "A" i Y cm3 roztworu "B" i uzupełnić wodą destylowaną do 100 cm3.
pH
X
Y
3,6
46,3
3,7
3,8
44,0
6,0
4,0
41,0
9,0
4,2
36,8
13,2
4,4
30,5
19,5
4,6
25,5
24,5
4,8
20,0
30,0
5,0
14,8
35,2
5,2
10,5
39,5
5,4
8,8
41,2
5,6
4,8
45,2
A: 0,2 M roztwór kwasu octowego (11,55 cm3 CH3COOH lodowatego uzupełnić wodą destylowaną do 1000 cm3). B: 0,2 M roztwór octanu sodowego (rozpuścić 16,4 g CH3COONa lub 27,2 g ... Tekst zawiera 114 wyrazów. Będziesz go czytać 0 minut i 34 sekundy. Publiakacja tylko dla naszych czytelników Dołącz do czytelników Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień. Logowanie Udostępnij Polub NutriLife.pl
Autor publikacji ![]() dr inż. Tomasz Czernecki Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora] Zobacz także![]() Enzymy w przemyśle spożywczym ![]() Stężenie i gęstość wybranych roztworów handlowych - Niezbędnik ![]() Warunki wzrostu i rozwoju drobnoustrojów ![]() Charakterystyka serów - klasyfikacja, wartość odżywcza, produkcja, konsumpcja
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS) |