Czas ucieka, praca prawie skończona, jeszcze został do zrobienia tylko bufor... zaraz, zaraz, gdzie przepis? I znów sprawdza się prawo Murphy'ego. Aby w choć małej części temu zaradzić w cyklu niezbędnik będziemy publikować materiały których zadaniem będzie ułatwienie rozpoczęcia pracy w laboratorium. Tematem tej części niezbędnika zostaje: bufor octanowy.
W celu otrzymania roztworu o poszukiwanym pH należy zmieszać X cm3 roztworu "A" i Y cm3 roztworu "B" i uzupełnić wodą destylowaną do 100 cm3.
pH
X
Y
3,6
46,3
3,7
3,8
44,0
6,0
4,0
41,0
9,0
4,2
36,8
13,2
4,4
30,5
19,5
4,6
25,5
24,5
4,8
20,0
30,0
5,0
14,8
35,2
5,2
10,5
39,5
5,4
8,8
41,2
5,6
4,8
45,2
A: 0,2 M roztwór kwasu octowego (11,55 cm3 CH3COOH lodowatego uzupełnić wodą destylowaną do 1000 cm3). B: 0,2 M roztwór octanu sodowego (rozpuścić 16,4 g CH3COONa lub 27,2 g ... Tekst zawiera 114 wyrazów. Będziesz go czytać 0 minut i 34 sekundy. Publiakacja tylko dla naszych czytelników Dołącz do czytelników Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień. Logowanie Udostępnij Polub NutriLife.pl
Autor publikacji dr inż. Tomasz Czernecki Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora] Zobacz takżeEnzymy w przemyśle spożywczym Stężenie i gęstość wybranych roztworów handlowych - Niezbędnik Warunki wzrostu i rozwoju drobnoustrojów Charakterystyka serów - klasyfikacja, wartość odżywcza, produkcja, konsumpcja
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS) |