Ten odcinek niezbędnika to krótka notatka, która mamy nadzieję, pozwoli Wam szybko przypomnieć sobie stężenia handlowych roztworów takich substancji jak: kwas siarkowy, kwas azotowy, kwas solny, kwas fosforowy, kwas octowy, amoniak, perhydrol, formalina.
W poniższej tabeli przedstawiono stężenia popularnych roztworów handlowych.
Nazwa | Wzór | Masa molowa |
Stężenie % wag. |
Stężenie mol/dm3 |
Gęstość g/cm3 |
Numer CAS | Numer EC |
Kwas siarkowy | H2SO4
98,08
96,0
18,0
1,84
7664-93-9
231-639-5
Kwas azotowy
HNO3
63,01
65,0
14,4
1,40
7697-37-2
249-757-0
Kwas solny
HCl
36,46
35,0-38,0
11,4-12,4
1,19
7647-01-0
231-595-7
Kwas fosforowy
H3PO4
98,00
85,0
14,8
1,71
7664-38-2
231-633-2
Kwas ... Tekst zawiera 162 wyrazów. Będziesz go czytać 0 minut i 48 sekund. Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową Prenumerata to nieograniczony dostęp do: Udostępnij Polub NutriLife.pl
Autor publikacji dr inż. Tomasz Czernecki Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora] Zobacz takżeCzekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania Wina - klasyfikacja, proces produkcji, właściwości prozdrowotne Przygotowanie roztworu o określonym stężeniu molowym - Niezbędnik Już dziś zaplanuj udział w WorldFood Warsaw 2016
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS) |