Stężenie i gęstość wybranych roztworów handlowych - Niezbędnik  

Ten odcinek niezbędnika to krótka notatka, która mamy nadzieję, pozwoli Wam szybko przypomnieć sobie stężenia handlowych roztworów takich substancji jak: kwas siarkowy, kwas azotowy, kwas solny, kwas fosforowy, kwas octowy, amoniak, perhydrol, formalina.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

W poniższej tabeli przedstawiono stężenia popularnych roztworów handlowych.

 

 Nazwa Wzór Masa
molowa
Stężenie
% wag.
Stężenie
mol/dm3
Gęstość
g/cm3
Numer CAS Numer EC
 Kwas siarkowy   H2SO4 98,08 96,0 18,0 1,84 7664-93-9  231-639-5  Kwas azotowy   HNO3 63,01 65,0 14,4 1,40 7697-37-2 249-757-0  Kwas solny   HCl 36,46 35,0-38,0 11,4-12,4 1,19 7647-01-0  231-595-7  Kwas fosforowy   H3PO4 98,00 85,0 14,8 1,71 7664-38-2  231-633-2   Kwas ...

Tekst zawiera 162 wyrazów. Będziesz go czytać 0 minut i 48 sekund.



Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową

Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.


Wypróbuj od 7,45zł miesięcznie

ZALOGUJ SIĘ | Ozyskaj hasło | FAQ

Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

dr inż. Tomasz Czernecki

dr inż. Tomasz Czernecki

Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Wina - klasyfikacja, proces produkcji, właściwości prozdrowotne
Wina - klasyfikacja, proces produkcji, właściwości prozdrowotne
Przygotowanie roztworu o określonym stężeniu molowym - Niezbędnik
Przygotowanie roztworu o określonym stężeniu molowym - Niezbędnik
Już dziś zaplanuj udział w WorldFood Warsaw 2016
Już dziś zaplanuj udział w WorldFood Warsaw 2016
Copyright © 2024 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif