Stężenie i gęstość wybranych roztworów handlowych - Niezbędnik  

Ten odcinek niezbędnika to krótka notatka, która mamy nadzieję, pozwoli Wam szybko przypomnieć sobie stężenia handlowych roztworów takich substancji jak: kwas siarkowy, kwas azotowy, kwas solny, kwas fosforowy, kwas octowy, amoniak, perhydrol, formalina.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

W poniższej tabeli przedstawiono stężenia popularnych roztworów handlowych.

 

 Nazwa Wzór Masa
molowa
Stężenie
% wag.
Stężenie
mol/dm3
Gęstość
g/cm3
Numer CAS Numer EC
 Kwas siarkowy   H2SO4 98,08 96,0 18,0 1,84 7664-93-9  231-639-5
 Kwas azotowy   HNO3 63,01 65,0 14,4 1,40 7697-37-2 249-757-0
 Kwas solny   HCl 36,46 35,0-38,0 11,4-12,4 1,19 7647-01-0  231-595-7
 Kwas fosforowy   H3PO4 98,00 85,0 14,8 1,71 7664-38-2  231-633-2 
 Kwas octowy   CH3COOH 60,05 99,5-99,9 17,4-17,5 1,05 64-19-7   200-580-7
 Amoniak   NH3 17,03 25,0 13,3 0,907 1336-21-6   215-647-6
 Perhydrol   H2O2 34,01 30 9,8 1,11 7722-84-1  231-765-0 
 Formalina   HCHO 30,03 36,0-38,0 12,9-13,7 1,08 - 1,09  50-00-0  200-001-8


Uwaga: Stężenia roztworów dostarczanych przez poszczególnych producentów mogą różnić się wartościami od podanych w powyższej tabeli.



Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama
Reklama


Zobacz także

Warunki wzrostu i rozwoju drobnoustrojów
Warunki wzrostu i rozwoju drobnoustrojów
Witamina C - budowa, właściwości, mechanizm degradacji
Witamina C - budowa, właściwości, mechanizm degradacji
Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia
Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia
Przygotowanie buforu octanowego (0,1 M) o zakresie pH 3,6 - 5,6 - Niezbędnik
Przygotowanie buforu octanowego (0,1 M) o zakresie pH 3,6 - 5,6 - Niezbędnik
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif