Wina - klasyfikacja, proces produkcji, właściwości prozdrowotne  

Paweł Kujawa
  

    Paweł Kujawa
Abstrakt:

Wino towarzyszy człowiekowi od zarania dziejów. Przez cały ten czas proces jego wytwarzania ewolułował, a umiejętność jego wytwarzania rozprzestrzeniła się. Wynikiem tych procesów jest ogromna liczba rodzajów i gatunków win. W publikacji przedstawiono europejską definicję wina, jak również najczęściej wykorzystywane rodzaje klasyfikacji win. Omówiono w zarysie technologię jego wytwarzania, a ponadto przedstawiono prozdrowotne właściwości win i alkoholu.


Data publikacji: 20.01.2013 r.    •    Typ publikacji: Publikacja przeglądowa

Cytowanie:
  • Kujawa P: Wina - klasyfikacja, proces produkcji, właściwości prozdrowotne, Journal of NutriLife, 2013, 01, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=69 [dostęp: 2024.05.13]
  • RIS,   BibTeX

Słowa kluczowe:
wino, klasyfikacja, właściwości prozdrowotne, proces produkcyjny, proces wytwarzania

Konflikt interesów
Autorzy oświadczają, że nie mają powiązań ani finansowych zależności wobec żadnej organizacji lub kogokolwiek posiadającego bezpośredni finansowy wkład w przedmiot badań lub materiały badane w danej pracy (np. poprzez zatrudnienie, doradztwo, posiadanie akcji, honoraria). Każda dotacja badań lub projektu wyszczególniona jest w części pracy zatytułowanej „Podziękowania”.
POKAŻ WIĘCEJ

Paweł Kujawa
  

    Paweł Kujawa
Abstract:

Publication date: 20.01.2013 r.    •    Publication type: Publikacja przeglądowa

Citation:
  • Kujawa P: , Journal of NutriLife, 2013, 01, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=69 [access: 2024.05.13]
  • RIS,   BibTeX

Keywords:


Conflict of interest
The authors declare that they have no relationship or financial dependence to any organization or anyone having a direct financial interest in the subject of research or materials analyzed in the work (eg. through employment, consulting, stock ownership, honoraria). Each research grant or project is specified in the part of the work entitled "Acknowledgements".
SHOW MORE

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Wstęp

   Podstawową funkcją każdej żywności jest zaspokojenie głodu oraz dostarczenie energii i składników niezbednych do rozwoju organizmu. Ważną fukcją jest również wywołanie satysfakcji sensorycznej. Rozwój różnego rodzaju nauk tj. medycyna, technologia żywności spowodował, że poszukuje się żywności która oprócz podstawowych funkcji będzie również posiadała właściwości prozdrowotne.

   Badania zalezności pomiędzy spożyciem alkoholu, a zdrowiem człowieka dostarczyły nowych informacji mówiących o tym, że napoje alkoholewe mogą ...

Tekst zawiera 2177 wyrazów. Będziesz go czytać 10 minut i 53 sekundy.



Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową

Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.


Wypróbuj od 7,45zł miesięcznie

ZALOGUJ SIĘ | Ozyskaj hasło | FAQ

Literatura:  

  1. Barrett DH, Anda RF, Croft JB, Serdula MK, Lane MJ. The association between alcohol use and health behaviors related to the risk of cardiovascular disease: the South mCarolina Cardiovascular Disease Prevention Project. J Stud Alcohol 1995;56:9-15.
  2. Bradbury, J. (1997) Grapes are good for you but leave the skins on. [News; Science and medicine] The Lancet. 349: 107.
  3. Camargo CA, Stampfer MJ, Gaziano JM, Manson JE, Goldhaber SZ, Hennekens CH. Prospective study of moderate alcohol consumption, smoking and risk of peripheral arterial disease [abstract]. Am J Epidemiol 1995;141:S57.
  4. Cohen S, Tyrrell DAJ, Russell MAH, Jarvis MJ, Smith AP. Smoking, alcohol consumption, and susceptibility to the common cold. Am J Public Health 1993;83:1277-83.
  5. Criqui MH. Alcohol and the heart: implications of present epidemiologic knowledge. Contemp Drug Prob 1994;21:125-42.
  6. Doll R, Peto R, Hall E, Wheatley K, Gray R. Mortality in relation to consumption of alcohol: 13 years’ observations on male British doctors. BMJ 1994;309:911-8.
  7. Edwards G, Anderson P, Babor TF, Casswell S, Ferrence R, Giesbrecht N, et al. Alcohol policy and the public good. Oxford, Engl: Oxford University Press, 1994.
  8. English DR, Holman CDJ, Milne E, Winter MG, Hulse GK, Codde JP, et al. The quantification of drug-caused morbidity and mortality in Australia. Canberra, Australia: Commonwealth Department of Human Services and Health, 1995.
  9. Ferrence R, Bondy SJ. Limitations of data and design in studies of moderate drinking and health. Contemp Drug Prob 1994;21:59-70.
  10. Ferrence R, Kozlowski LT. Moderate drinking and health: being confounded by confounders. Addiction 1994;90:485-8.
  11. Holbrook TL, Barrett-Connor E. A prospective study of alcohol consumption and bone mineral density. BMJ 1993; 306:1506-9.
  12. Jackson R. Cardiovascular disease and alcohol consumption: evidence of benefit from epidemiologic studies. Contemp
  13. Klatsky AL. Epidemiology of coronary heart disease – influence of alcohol. Alcohol Clin Exp Res 1994;18:88-96
  14. Kozlowski LT, Ferrence RG. Statistical control in research on alcohol and tobacco: an example from research on alcohol and mortality. Br J Addict 1990;85:271-8.
  15. May H, Murphy S, Khaw K-T. Alcohol consumption and bone mineral density in older men. Gerontology 1995;41:152-8.
  16. McMurtrey, K.D. (1997) Resveratrol in wine. In Wine: Nutritional and Therapeutic Benefits. Watkins, T.R.Ed., American Chemical Society, Washington D.C., pp. 44-55.
  17. Myśliwiec R. 2006. Winorośl i wino, PWRiL, s. 5-12, 25-35
  18. Nestle M. Diet and alcohol in heart disease risk: the French paradox. Contemp Drug Prob 1994;21:71-80.
  19. Poikolainen K. Other health benefits of moderate alcohol intake. Contemp Drug Prob 1994;21:91-9.
  20. Rankin JG. Biological mechanisms at moderate levels of alcohol consumption that may affect coronary heart disease. Contemp Drug Prob 1994;21:45-57.
  21. Ridker PM, Vaughan DE, Stampfer MJ, Glynn RJ, Hennekens CH. Association of moderate alcohol consumption and plasma concentration of endogenous tissue-type plasminogen activator. JAMA 1994;272:929-33.
  22. Rimm EB, Chan J, Stampfer MJ, Colditz GA, Willett WC. Prospective study of cigarette smoking, alcohol use, and the risk of diabetes in men. BMJ 1995;310:555-9.
  23. Soleas, G. J, Diamandis E. P., and Goldberg D. M. (1997a) Wine as a biological fluid: History, production, and role in disease prevention. Journal of Clinical Laboratory Analysis 11: 287-313.
  24. Stampfer MJ, Rimm EB, Walsh DC. Commentary: alcohol, the heart, and public policy. Am J Public Health 1993;83:801-4.
  25. Swanson CA, Wilbanks GD, Twiggs LB, Mortel R, Berman ML, Barrett RJ, et al. Moderate alcohol consumption and the risk of endometrial cancer. Epidemiology 1993;4:530-6.
  26. Wojciech Bosak,  Produkcja win gronowych w małym gospodarstwie PIWiW rok 2008,  s 5-6
  27. Wzorek W., Pogorzelski E., 1998. Technologia winiarstwa owocowego i gronowego, SIGMA NOT. s.7-20,45-52
  28. Zakhari S. Moderate drinking and the cardiovascular system: risk factors. Contemp Drug Prob 1994;21:25-44.
  29. Dz. U. nr 272, poz 2696.Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 grudnia 2004 r. w sprawie szczególnych rodzajów fermentowanych napojów winiarskich oraz szczegółowych wymagań organoleptycznych, fizycznych i chemicznych dla tych napojów.
  30. URL: . http://www.learnaboutsake.com/2009/05/health-benefits-of-sake.html data dostępu 25.03.2010
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

mgr inż. Paweł Kujawa

mgr inż. Paweł Kujawa


Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Czas i praktyka, tego zwykle brakuje dietetykowi - Patrycja Kłósek
Czas i praktyka, tego zwykle brakuje dietetykowi - Patrycja Kłósek
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Badanie autentyczności olejów roślinnych
Badanie autentyczności olejów roślinnych
Oliwa z oliwek - charakterystyka, proces wytwarzania i właściwości prozdrowotne
Oliwa z oliwek - charakterystyka, proces wytwarzania i właściwości prozdrowotne
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2024 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif