Kluczowym elementem postępowania dietetycznego jest określenie sposobu żywienia i oszacowanie stanu odżywienia pacjenta. Właściwa ocena tych parametrów pozwala zrozumieć potrzeby i problemy pacjenta, jak również ułatwia dietetykowi podjęcie właściwej dietoterapii. Wśród metod oceny sposobu żywienia wyróżniamy metody jakościowe i ilościowe, zarówno retrospektywne jak i prospektywne. Natomiast wśród metod oceny stanu odżywienia wyróżniamy wywiad żywieniowy, badania ogólnolekarskie, biochemiczne i antropometryczne.
Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia stanowi zagadnienia, które w nauce o żywieniu człowieka rozwinęły się najpóźniej i w których w dalszym ciągu obserwuje się duży postęp medyczny (Zin M., 2009). Podłożem zainteresowania coraz doskonalszymi metodami oceny wyżej wymienionych parametrów jest ścisła zależności pomiędzy żywieniem, a występowaniem wielu chorób, zwanych dietozależnymi. Metody te wykorzystywane w praktyce dietetycznej umożliwiają racjonalizację zdrowego żywienia. Głównym celem, kierunkiem wykorzystania metod oceny sposobu żywienia jest (Gawęcki J., Hryniewiecki L., ...
Tekst zawiera 1880 wyrazów. Będziesz go czytać 9 minut i 24 sekundy.
Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową
Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.
Autor publikacji
Natalia Nowacka
Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]