Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia  

Natalia Nowacka
  

    Natalia Nowacka
Abstrakt:

Kluczowym elementem postępowania dietetycznego jest określenie sposobu żywienia i oszacowanie stanu odżywienia pacjenta. Właściwa ocena tych parametrów pozwala zrozumieć potrzeby i problemy pacjenta, jak również ułatwia dietetykowi podjęcie właściwej dietoterapii. Wśród metod oceny sposobu żywienia wyróżniamy metody jakościowe i ilościowe, zarówno retrospektywne jak i prospektywne. Natomiast wśród metod oceny stanu odżywienia wyróżniamy wywiad żywieniowy, badania ogólnolekarskie, biochemiczne i antropometryczne.


Data publikacji: 12.06.2012 r.    •    Typ publikacji: Krótkie doniesienie

Cytowanie:
  • Nowacka N: Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia, Journal of NutriLife, 2012, 06, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=34 [dostęp: 2024.10.16]
  • RIS,   BibTeX

Słowa kluczowe:
ocena sposobu żywienia, ocena stanu odżywienia, nadwaga, otyłość, wychudzenie, dieta, dietoterapia, BMI, WHR, wskaźnik Queteleta 2, otyłość androidalna, otyłość ginoidalna

Konflikt interesów
Autorzy oświadczają, że nie mają powiązań ani finansowych zależności wobec żadnej organizacji lub kogokolwiek posiadającego bezpośredni finansowy wkład w przedmiot badań lub materiały badane w danej pracy (np. poprzez zatrudnienie, doradztwo, posiadanie akcji, honoraria). Każda dotacja badań lub projektu wyszczególniona jest w części pracy zatytułowanej „Podziękowania”.
POKAŻ WIĘCEJ

Natalia Nowacka
  

    Natalia Nowacka
Abstract:

Publication date: 12.06.2012 r.    •    Publication type: Krótkie doniesienie

Citation:
  • Nowacka N: , Journal of NutriLife, 2012, 06, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=34 [access: 2024.10.16]
  • RIS,   BibTeX

Keywords:


Conflict of interest
The authors declare that they have no relationship or financial dependence to any organization or anyone having a direct financial interest in the subject of research or materials analyzed in the work (eg. through employment, consulting, stock ownership, honoraria). Each research grant or project is specified in the part of the work entitled "Acknowledgements".
SHOW MORE

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

   Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia stanowi zagadnienia, które w nauce o żywieniu człowieka rozwinęły się najpóźniej i w których w dalszym ciągu obserwuje się duży postęp medyczny (Zin M., 2009). Podłożem zainteresowania coraz doskonalszymi metodami oceny wyżej wymienionych parametrów jest ścisła zależności pomiędzy żywieniem, a występowaniem wielu chorób, zwanych dietozależnymi. Metody te wykorzystywane w praktyce dietetycznej umożliwiają racjonalizację zdrowego żywienia. Głównym celem, kierunkiem wykorzystania metod oceny sposobu żywienia jest (Gawęcki J., Hryniewiecki L., ...

  • Tekst zawiera 1880 wyrazów. Będziesz go czytać 9 minut i 24 sekundy.



    Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową

    Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
    pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
    merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.


    Wypróbuj od 7,45zł miesięcznie

    ZALOGUJ SIĘ | Ozyskaj hasło | FAQ

    Literatura:  

    1. Biernat J. (2009): Wybrane zagadnienia z nauki o żywieniu człowieka. Wydawnictwo UWP, Wrocław, s. 61, 77-79, 84-87
    2. Gawęcki J., Hryniewiecki L. (2004): Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, s. 233-237, 468-494
    3. Gronowska-Senger A. (2009): Zarys oceny żywienia. Wydawnictwo SGGW, Warszawa, s. 11-18, 27-53
    4. Zin M. (2009): Ocena żywności i żywienia. Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, Rzeszów, s. 275-282, 297-319
    Udostępnij
    Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

 Natalia Nowacka

Natalia Nowacka


Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Zarys technologii piwa - proces produkcyjny
Zarys technologii piwa - proces produkcyjny
Nawet 60 proc. osób otyłych cierpi na depresję - prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz
Nawet 60 proc. osób otyłych cierpi na depresję - prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz
Nutriada 2015 - Turniej Wiedzy Dietetycznej
Nutriada 2015 - Turniej Wiedzy Dietetycznej
Czas i praktyka, tego zwykle brakuje dietetykowi - Patrycja Kłósek
Czas i praktyka, tego zwykle brakuje dietetykowi - Patrycja Kłósek
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2024 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif