Początki wytwarzania czekolady związane są z wynalezieniem przez holendera Coenraad Johannes Van Houten prasy hydraulicznej do tłoczenia tłuszczu z nasion kakaowca. Powstały po procesie tłoczenia proszek nazwano „kakao”. Z połączenia kakao, cukru i rozpuszczonego tłuszczu kakaowego wylanego do formy uzyskano pierwszą tabliczkę czekolady. Od XX wieku czekolada stała się produktem ogólnodostępnym, a jej proces produkcyjny z roku na rok jest doskonalony. Obecnie proces produkcji masy czekoladowej składa się z trzech zasadniczych etapów: zarabianie, walcowanie, konszowanie. Błędy na tych etapach mogą doprowadzić do powstania wad wyrobu gotowego, jak np. pęknięcia w gotowej masie, szary nalot, matowe plamy.
Produkcja czekolady jest procesem długotrwałym, złożonym i wieloetapowym. Proces produkcyjny można podzielić na trzy etapy: otrzymywanie miazgi kakaowej i mas czekoladowych (rys. 1) oraz formowanie wyrobów czekoladowych (rys. 2).
Rys. 1. Schemat otrzymywania masy czekoladowej [2].
Rys. 2. Schemat formowania czekolady [2]. Na proces otrzymywania miazgi kakaowej składają się następujące operacje: pozyskiwanie kakao, prażenie. Pozyskiwanie kakao - rozpoczyna się od wydobycia z owoców kakaowca ziaren wraz z białym miąższem. Całość suszona jest na ...Tekst zawiera 1188 wyrazów. Będziesz go czytać 5 minut i 56 sekund.
Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową
Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.
Autor publikacji
Magdalena Klimiuk
Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]