Udostępnij
Polub NutriLife.pl
1. Wprowadzenie
Jednym z najczęściej fałszowanych produktów spożywczych są oleje roślinne. Dotyczy to głównie oliwy z oliwek. Dzieje się tak ze względu na jej specyficzne właściwości zdrowotne i sensoryczne, dużą trwałość oraz stosunkowo wysoką cenę w porównaniu do olejów z innych roślin, która wynika z konieczności stosowania surowców o wysokiej jakości, aby gotowy produkt również charakteryzował się wysoką jakością [8, 39].
Fałszowanie olejów spowodowane jest głównie względami ekonomicznymi. Droższe oleje miesza się z ich tańszymi odpowiednikami w celu obniżenia kosztów produkcji, co ...
Tekst zawiera 2933 wyrazów. Będziesz go czytać 14 minut i 39 sekund.
Literatura:
- Al-Ismail K.M., Alsaed A.K., Ahmad R., Al-Dabbas M.: Detection of olive oil adulteration with some plant oils by GLC analysis of sterols using polar column. Food Chemistry, 2010, nr 121, s. 1255-1259, ISSN 0308-8146
- Andrikopoulos N. K.: Chromatographic and spectroscopic methods in the analysis of triacylglycerol species and regiospecific isomers of oils and fats. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 2002, tom 42, nr 5, s.473-505, ISSN 1040-8398
- Aparicio R., Aparicio-Ruìz R.: Authentication of vegetable oils by chromatographic techniques. Journal of Chromatography A, 2000, nr 881, s. 93-104, ISSN 0021-9673
- Blanch G.P., Villén J., Herraiz M.: Rapid Analysis of Free Erythrodiol and Uvaol in Olive Oils by Coupled Reversed Phase Liquid Chromatography Gas Chromatography. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 1998, tom 46, nr 3, s. 1027−1030, ISSN 0021-8561
- Boskou D.: Olive Oil - Chemistry and Technology (2nd Edition). AOCS Press, Italy, 2006, 293 s., ISBN 978-1-893997-88-2
- Codex Alimentarius. Codex standard for named vegetable oils. Codex-Stan 210, 1999
- Codex Alimentarius FAO/WHO: Fat, Oils and Related Products. The Codex Alimentarius, Rome, 2001, 8
- Dankowska A., Małecka M.: Wykrywanie zafałszowań oliwy z oliwek olejami z nasion na podstawie analizy składu kwasów tłuszczowych. Towaroznawstwo w zapewnieniu jakości żywności i bezpieczeństwa konsumenta. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, 2011, nr 196, s. 147-153, ISSN 1689-7374
- Fasciotti M., Pereira Netto A.D.: Optimization and application of methods of triacylglycerol evaluation for characterization of olive oil adulteration by soybean oil with HPLC–APCI-MS–MS. Talanta, 2010, nr 81, s. 1116-1125, ISSN 0039-9140
- Fortuna T., Przetaczek I.: Metody wykrywania zafałszowań żywności. Laboratorium, 2005, nr 3, s. 38-40, ISSN 0033-25X
- García-González D.L., Mannina L., D’Imperio M., Segre A.M., Aparicio R.: Using 1H and 13C NMR techniques and artificial neural networks to detect the adulteration of olive oil with hazelnut oil. European Food Research and Technology, 2004, nr 5, s. 545-548, ISSN 1438-2377
- Hai Z., Wang J.: Detection of adulteration in camellia seed oil and sesame oil using an electronic nose. European Journal of Lipid Science and Technology, 2006a, nr 108, s. 116–124, ISSN 1438-9312
- Hai Z., Wang J.: Electronic nose and data analysis for detection of maize oil adulteration in sesame oil. Sensors and Actuators B: Chemical, 2006b, nr 119, s. 449-455, ISSN 0925-4005
- IOC (International Olive Council), Trade Standard Applying to Olive Oils and Olive-Pomace Oils, nr 3, 2011
- IUPAC Technical Report, Lexicon of Liquid Nutrition, Pure Applied Chemistry, 2001, vol. 73, nr 4, s. 685-744
- Jerzewska M., Ptasznik S.: Identyfikacja oliwy z oliwek dostępnej na rynku krajowym na podstawie składu kwasów tłuszczowych. Tłuszcze Jadalne, 2006, t. 41. nr 1 – 2, s. 32-37, ISSN 0371-9227
- Kadiroglu P.: Classification of Virgin Olive Oils from Different Olive Varieties and Geographical Regions by Electronic Nose and Detection of Adulteration. İZMİR, 2008, 93s.
- Kamm W., Dionisi F., Hischenhuber C., Engel K. H.: Authenticity assessment of fats and oils. Food Reviews International, 2001, nr 3, s. 249-290, ISSN 8755-9129
- Kelly S., Parker I., Sharman M., Dennis J., Goodall I.: Assessing the authenticity of single seed vegetable oils using fatty acid stable carbon isotope ratios (13C/12C). Food Chemistry, 1997, tom 52, nr 2, s. 181-186, ISSN 0308-8146
- Kocjan R. (red.): Chemia analityczna: podręcznik dla studentów. Analiza instrumentalna. Tom 2. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2000, 568 s., ISBN 83-200-2435-8
- Marikkar J.M.N., Ghazali H. M., Che Man Y. B., Peiris T.S.G., Lai O.M.: Use of gas liquid chromatography in combination with pancreatic lipolysis and multivariate data analysis techniques for identification of lard contamination in some vegetable oils. Food Chemistry, 2005, nr 91, s. 23-30, ISSN 0308-8146
- Oliveros C.C., Pérez Pavón J.L., Garcı́a Pinto C.,Fernández Laespada E., Moreno Cordero B., Forina M.: Electronic nose based on metal oxide semiconductor sensors as a fast alternative for the detection of adulteration of virgin olive oils. Analytica Chimica Acta, 2002, nr 459, s.219-228, ISSN 0003-2670
- PN-A-86908:2000. Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Rafinowane oleje roślinne
- PN-A-86940:2001. Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Terminologia
- PN-ISO 5507:2004. Nasiona oleiste, oleje i tłuszcze roślinne. Nazewnictwo
- Poulli K.I., Mousdis G.A., Georgiou C.A.: Rapid synchronous fluorescence method for virgin olive oil adulteration assessment. Food Chemistry, 2007, nr 105, s. 369-395, ISSN 0308-8146
- Przetaczek – Rożnowska I., Rosiak M.: Wykrywanie zafałszowań żywności. Przemysł Spożywczy, 2011, tom 65, s. 20-24, ISSN 0033-25X
- Rabiei Z., Tahmasebi Enferadi S.: Traceability of Origin and Authenticity of Olive Oil. W: Olive Oil - Constituents, Quality, Health Properties and Bioconversions, pod red. D Boskou D., wyd. InTech, Teheran (Iran), 2012, ISBN: 978-953-307-921-9
- Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2568/91 z dnia 11 lipca 1991 r. w sprawie właściwości oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek oraz w sprawie odpowiednich metod analizy, Dz. U. L 1991, Nr 248 z 5.9.1991, s. 1
- Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1989/2003 z dnia 6 listopada 2003 r. zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 2568/91 w sprawie właściwości oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek oraz w sprawie odpowiednich metod analizy, Dz. U. 2003, Nr 295, s. 0057-0077
- Salivaras E., McCurdy A. R.: Detection of olive oil adulteration with canola oil from triacylglycerol analysis by reversed-phase high-performance liquid chromatography. Journal of the American Oil Chemists' Society, 1992, nr 9, s. 935-938, ISSN 1558-9331
- Sawicki W.: Fałszowanie żywności od czasów starożytnych do dziś. Przemysł spożywczy, 2009, tom 65, nr 12, s. 28-31, ISSN 0033-25X
- Świderski F., Waszkiewicz – Robak B.: Towaroznawstwo żywności przetworzonej z elementami technologii. Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2010, 616 s., ISBN 978-83-7583-210-5
- Targoński Z.: Zafałszowania żywności i metody ich wykrywania. Przemysł Spożywczy, 2000, 6, s. 9-11, ISSN 0033-25X
- Targoński Z., Stój A.: Zafałszowania żywności i metody ich wykrywania. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2005, 4, s. 30-40, ISSN 1425-6959
- Tay A., Singh R. K., Krishnan S. S., Gore J. P.: Authentication of Olive Oil Adulterated with Vegetable Oils Using Fourier Transform Infrared Spectroscopy. Lebensmittel-Wissenshaft und-Technologie, 2002, vol. 35, nr 1, s. 99–103 ISSN 0023-6438
- Tuszyński T., Czernicka M.: Zafałszowanie żywności i napojów oraz metody ich wykrywania. Laboratorium, 2008, nr 7-8, s. 38-43, ISSN 1643-7381
- Webster L., Simpson P., Shanks A. M., Moffat C. F.: The authentication of olive oil on the basis of hydrocarbon concentration and composition. Analyst, 2000, tom 125, nr 1, s. 97-104, ISSN 0003-2654
- Wroniak M., Kwiatkowska M., Krygier K.: Charakterystyka wybranych olejów tłoczonych na zimno. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2006, nr 2, 46-58, ISSN 1425-6959
- Wroniak M., Krygier K., Kaczmarczyk M.: Comparison of the quality of cold pressed and virgin rapeseed oils with industrially obtained oils. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 2008, nr 1, s. 85-89, ISSN 1230-0322
- Wroniak M., Łukasik D., Maszewska M.: Porównanie stabilności oksydacyjnej wybranych olejów tłoczonych na zimno z olejami rafinowanymi. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2006, nr 1, 214-221, ISSN 1425-6959
- Wroniak M., Maszewska M.: Oliwa z oliwek w diecie śródziemnomorskiej. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, nr 5, 26-36, ISSN 1425-6959
- Wroniak M., Ramotowska J., Matuszewska M., Obiedziński M.: Możliwości zastosowania oznaczania izomerów trans kwasów tłuszczowych i 3,5-sigmastadienu do badania autentyczności olejów tłoczonych na zimno. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2006, nr 2, s. 365-373, ISSN 1425-6959
- Wu Y., Zhang H., Han J., Wang B., Wang W., Ju X., Chen Y.: PCR-CE-SSCP applied to detect cheap oil blended in olive oil. European Food Research and Technology, 2011, nr 2, s. 313-324, ISSN 1438-2377
- Yang H., Irudayaraj J.: Comparison of near-infrared, fourier transform-infrared, and fourier transform-raman methods for determining olive pomace oil adulteration in extra virgin olive oil. Journal of the American Oil Chemists' Society, 2001, nr 9, s. 889-895, ISSN 1558-9331
Udostępnij
Polub NutriLife.pl