Oleje roślinne to produkty spożywcze powszechnie wykorzystywane zarówno w przemyśle jak i w kuchni. Najczęściej służą jako medium do smażenia, nośnik aromatu z przypraw jak również używane są do przygotowywania potraw np. sałatek. Ich różnorodny skład chemiczny, wynikający m.in. z rodzaju surowca z których zostały pozyskane, jak również użytej do wydobycia metody, determinuje ich przeznaczenie (np. oleje do smażenia, sałatkowe), a także właściwości dietetyczne. W opracowaniu przedstawiono proces wytwarzania olejów roślinnych i ich ogólną charakterystykę, ze szczególnym uwypukleniem właściwości oleju rzepakowego, słonecznikowego, lnianego.
Oleje roślinne są bogatym źródłem cennych składników dla organizmu ludzkiego. Ich historia sięga starożytności, gdzie stanowiły nieodłączny składnik diety większości kultur. Chińczycy, Hindusi, Egipcjanie, Grecy i Rzymianie wykorzystywali je do leczenia chorób, a także do pielęgnacji ciała. W starożytności wyciskano je z roślin i ich nasion na kamieniach młyńskich. Obecnie oleje cieszą się również wielkim zainteresowaniem. Stanowią one dla organizmu człowieka najbardziej skoncentrowane źródło energetyczne oraz dostarczają witamin w nich rozpuszczalnych (A, D, E i K) i niezbędnych ...
Tekst zawiera 2310 wyrazów. Będziesz go czytać 11 minut i 33 sekundy.
Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową
Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.
Autor publikacji
Kamila Bartuzi
Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]