Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania  

Kamila Bartuzi
  

    Kamila Bartuzi
Abstrakt:

Oleje roślinne to produkty spożywcze powszechnie wykorzystywane zarówno w przemyśle jak i w kuchni. Najczęściej służą jako medium do smażenia, nośnik aromatu z przypraw jak również używane są do przygotowywania potraw np. sałatek. Ich różnorodny skład chemiczny, wynikający  m.in. z rodzaju surowca z których zostały pozyskane, jak również użytej do wydobycia metody, determinuje ich przeznaczenie (np. oleje do smażenia, sałatkowe), a także właściwości dietetyczne. W opracowaniu przedstawiono proces wytwarzania olejów roślinnych i ich ogólną charakterystykę, ze szczególnym uwypukleniem właściwości oleju rzepakowego, słonecznikowego, lnianego.


Data publikacji: 25.09.2012 r.    •    Typ publikacji: Krótkie doniesienie

Cytowanie:
  • Bartuzi K.: Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania, Journal of NutriLife, 2012, 09, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=52 [dostęp: 2017.08.17]
  • RIS,   BibTeX

Słowa kluczowe:
olej, tłuszcz roślinny, tłoczenie oleju, charakterystyka olej, kwasy tłuszczowe, olej słonecznikowy, olej rzepakowy, olej lniany

Konflikt interesów
Autorzy oświadczają, że nie mają powiązań ani finansowych zależności wobec żadnej organizacji lub kogokolwiek posiadającego bezpośredni finansowy wkład w przedmiot badań lub materiały badane w danej pracy (np. poprzez zatrudnienie, doradztwo, posiadanie akcji, honoraria). Każda dotacja badań lub projektu wyszczególniona jest w części pracy zatytułowanej „Podziękowania”.
POKAŻ WIĘCEJ

Kamila Bartuzi
  

    Kamila Bartuzi
Abstract:

Publication date: 25.09.2012 r.    •    Publication type: Krótkie doniesienie

Citation:
  • Bartuzi K.: , Journal of NutriLife, 2012, 09, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=52 [access: 2017.08.17]
  • RIS,   BibTeX

Keywords:


Conflict of interest
The authors declare that they have no relationship or financial dependence to any organization or anyone having a direct financial interest in the subject of research or materials analyzed in the work (eg. through employment, consulting, stock ownership, honoraria). Each research grant or project is specified in the part of the work entitled "Acknowledgements".
SHOW MORE

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Wstęp

   Oleje roślinne są bogatym źródłem cennych składników dla organizmu ludzkiego. Ich historia sięga starożytności, gdzie stanowiły nieodłączny składnik diety większości kultur. Chińczycy, Hindusi, Egipcjanie, Grecy i Rzymianie wykorzystywali je do leczenia chorób, a także do pielęgnacji ciała. W starożytności wyciskano je z roślin i ich nasion na kamieniach młyńskich. Obecnie oleje cieszą się również wielkim zainteresowaniem. Stanowią one dla organizmu człowieka najbardziej skoncentrowane źródło energetyczne oraz dostarczają witamin w nich rozpuszczalnych (A, D, E i K) i niezbędnych ...




Publikacja dostępna po zalogowaniu

LOGOWANIE

e-mail:

hasło:

Nie pamiętasz hasła?


Nie masz jeszcze konta? Załóż je!

Literatura:  

  1. Gawęcki J. 1997. Prawda o tłuszczach. Instytut Danone – Fundacja Promocji Zdrowego Żywienia, Warszawa.
  2. Krygier K., M. Wroniak (2006): Oleje tłoczone na zimno. Przemysł Spożywczy, 7, 30 – 34.
  3. Niewiadomski H. 1984. Surowce tłuszczowe. Wydawnictwo Naukowo - Techniczne, Warszawa.
  4. Niewiadomski H. 1993. Technologia tłuszczów jadalnych. Wydawnictwo Naukowo – Techniczne. Warszawa.
  5. Rutkowska J. 2007. Oleje niepospolite. Przegląd Piekarski i Cukierniczy, 1, 10 – 13.
  6. Sikorski Z. E. 2007. Chemia żywności. T. 2, Wydawnictwo Naukowo – Techniczne, Warszawa, 2007.
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

 Kamila Bartuzi

Kamila Bartuzi


Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Ogólna charakterystyka soku i koncentratu jabłkowego
Ogólna charakterystyka soku i koncentratu jabłkowego
Warunki wzrostu i rozwoju drobnoustrojów
Warunki wzrostu i rozwoju drobnoustrojów
Metody przeciwdziałania utlenianiu składników piwa
Metody przeciwdziałania utlenianiu składników piwa
Mechanizm powstawania IgE-zależnej alergii pokarmowej
Mechanizm powstawania IgE-zależnej alergii pokarmowej
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif