Anoreksja to niebezpieczne zaburzenie odżywania, które opiera się na restrykcjach prowadzących do zmniejszenia masy ciała. Zwiększone ryzyko zachorowania występuje u osób w wieku od 15 do 19 lat, dlatego cierpi na nią spory odsetek nastolatków. Pierwsze objawy choroby nie są jednoznaczne, jednak nie należy ich bagatelizować. Charakterystyczna dla anoreksji jest nagła utrata masy ciała, wypadanie włosów, noszenie luźnych ubrań, a nawet omdlenia. Na rozwój anoreksji może mieć wpływ wiele czynników m.in. relacje w rodzinie, media społecznościowe, a także zaburzenia osobowości. Dzieci żyjące w rodzinach konfliktowych mogą mieć skłonności do zachorowania. Jak wykazują badania osoby chore na anoreksję mają charakterystyczne cechy osobowości, a jedną z nich jest perfekcjonizm. Zdecydowanie negatywny wpływ na nastolatków mają media społecznościowe, które mogą powodować zaburzenia poczucia własnej wartości. Jadłowstręt psychiczny niesie za sobą negatywne konsekwencje zarówno dla wszystkich układów organizmu, jak i dla sfery psychicznej chorego.
Słowo ,,anorexia’’ pochodzi z Grecji i łączy ze sobą człon ,,an’’ oznaczający bez czegoś i ,,orexis’’ znaczący łaknienie. W dosłownym tłumaczeniu słowo anoreksja oznacza bez łaknienia [1]. Osoby chorujące na anoreksję robią wszystko aby zminimalizować łaknienie, ponieważ towarzyszy im silny lęk przed zwiększeniem masy ciała [2].
Międzynarodowa Klasyfikacja Chorób i Problemów Zdrowotnych (ICD-10) opisuje anoreksję jako zamierzone działanie będące restrykcyjnym dążeniem do zmniejszenia masy ciała.
Anoreksję można podzielić na typ ograniczający i typ objadający, w którym może dochodzić do przeczyszczeń. Osoby cierpiące na typ ograniczający zjadają niezwykle małe ilości jedzenia w ciągu dnia. Dochodzi do spadku masy ciała, który jest konsekwencją ujemnego bilansu energetycznego jednakże osoba nie ma napadów objadania i skłonności do wywoływania przeczyszczeń. Drugi typ anoreksji charakteryzuje napadowe objadanie się i prowokowanie przeczyszczeń [3].
Częstość anoreksji istotnie wzrosła w zachodniej części świata i krajach rozwijających się
[4]. Kobiety znacznie częściej chorują na anoreksję (1% w skali populacji świata).
Ryzyko zachorowanie na anoreksję wzrasta w przedziale wiekowym 15-19 lat, który przypada na okres dojrzewania i kształtowania się osobowości młodego człowieka [5]. W starszym wieku również można zachorować na anoreksję. Wśród kobiet chorujących na anoreksję aż 10% stanowią kobiety po 40. roku życia [4]. Mężczyźni w przeciwieństwie do kobiet rzadziej cierpią na anoreksję. Stosunek liczbowy zachorowalności mężczyzn do kobiet to 1:5. Niestety u mężczyzn zdiagnozowanie choroby nie jest możliwe tak szybko, ponieważ rzadziej korzystają z pomocy specjalistów [6].
Niepokojącymi objawami, które możemy dostrzec u osoby z anoreksją to m.in.: szybka utrata masy ciała, postępująca próchnica zębów, występowanie omdleń, wypadające włosy, skarżenie się na uczucie zimna, popękane naczynka krwionośne w oczodołach. Ponadto osoba chora bardzo koncentruje się na swojej sylwetce, liczy ile spożywa kilokalorii, czyta etykiety produktów spożywczych, woli spożywać posiłki sama, a także często izoluje się od społeczeństwa i rodziny [7].
Początki anoreksji mogą przebiegać niewinnie i być niezauważalne. Chęć utraty kilku kilogramów może przerodzić się w obsesję na punkcie odchudzania i swojej sylwetki. Szpytman i in. (2016) opisali cztery fazy anoreksji, które ukazują ewaluację całego procesu rozwoju anoreksji:
Anoreksję można podzielić na łagodną, umiarkowaną, ciężką i bardzo ciężką w zależności od wskaźnika BMI (Body Mass Index). Łagodna anoreksja charakteryzuje się BMI ≥17 kg/m², umiarkowana BMI 16–16,99 kg/m², ciężka BMI 15–15,99 kg/m² i bardzo ciężka gdzie BMI wynosi
Kryteria rozpoznania jadłowstrętu psychicznego zostały opracowane przez Międzynarodową Klasyfikację Chorób (ICD-10) i zaliczamy do nich poniższe elementy:
Prowadzone na przestrzeni lat badania naukowe potwierdzają przekonanie, że osoby cierpiące na anoreksję mają odpowiednie cechy osobowości [11]. Osoby chorujące na anoreksję o typie restrykcyjnym mają niską samoocenę i doświadczają różnego rodzaju lęku. Z kolei osoby z typem przeczyszczającym mogą mieć osobowość typu ,,borderline’’ [11]. Osobowość ta wyraża się poprzez impulsywne zachowania, chwiejność emocjonalną, a także nieumiejętne radzenie sobie z krytyką dotyczącą własnej osoby [12].
Według Mierzejewskiego zachowania w dzieciństwie mocno przyczyniają się do rozwoju anoreksji i są to: duże ambicje podczas realizacji zamierzonych celów, chęć osiągnięcia sukcesu, brak asertywności i uleganie wpływom innych osób, nieumiejętne komunikowanie się w grupie, perfekcjonizm w wykonywaniu powierzonych zadań [1].
Osoby będące perfekcjonistami są wysoce zagrożone zaburzeniami odżywiania. Stawianie sobie wysokich oczekiwań i odrzucanie możliwości popełnienia błędów wpływa negatywnie na funkcjonowanie [13].
Prawidłowe relacje dziecka z rodzicami są kluczowe w odpowiednim rozwoju i funkcjonowaniu dziecka. Badania pokazują, że młode dziewczyny mają problem z akceptacją swojego ciała i ukrywają swoją kobiecość jeżeli nigdy nie czuły się atrakcyjne dla swojego ojca [14].
Jak się okazuje rodziny w których występuje anoreksja mają swoje charakterystyczne cechy, które już w 1970 roku opisał Salvador Minuchin. Wyszczególnił: nadopiekuńczość, sztywność, usidlenie, angażowanie dziecka w konflikty rodziców, a także unikanie i nieumiejętne rozwiązywanie konfliktów. Takowe rodziny w psychologii nazywane są psychosomatycznymi [15]. Jak wspomina w swojej pracy Le Grange i in. predyspozycją do anoreksji mogą być również negatywne komentarze stosowane przez rodziców znacznie częściej niż powinny, a także stawianie wysokich oczekiwań i wymagań wobec dziecka [16].
Zdecydowanie negatywnym aspektem mediów, a przede wszystkim portali internetowych jest wytwarzanie przekonania, że najważniejsze są względy wizualne sylwetki, a aspekt psychologiczny bardzo często jest całkowicie pomijany. Szczególnie podatne na te przekonania są dorastające dziewczyny co negatywnie wpływa na ich rozwój [17]. Wyidealizowany wygląd zewnętrzny ukazywany przez kulturę masowego przekazu może być przyczyną niskiego poczucia własnejwartości i negatywnego zdania o swojej sylwetce u dzieci dorastających. Dotyczy to zarówno dziewczynek jak i chłopców [18].
Negatywny wpływ mediów na zachowania młodych dziewcząt potwierdzają przeprowadzone badania w Bostonie. Celem badań było sprawdzenie reakcji nastolatków na zdjęcia ładnych sylwetek w czasopismach. Aż 69% nastolatek poinformowała, że pokazywane zdjęcia negatywnie wpłynęły na ich stosunek do swojego ciała, a 47% z nim oznajmiła, że chciałaby schudnąć [19].
Anoreksja niesie za sobą wiele negatywnych skutków dla każdego układu. Organizm adaptuje się do ciągłego braku jedzenia i skutki manifestuje w różny sposób [20].
Najpowszechniejszym skutkiem jadłowstrętu jest zmniejszenie gęstości mineralnej kości, a przejmujące jest to, że zjawiska nie można cofnąć [21].
Na skórze pojawia się meszek, czyli tak zwane owłosienie płodowe, może wystąpić trądzik i przebarwienia, dochodzi do łysienia, a także obserwowane są charakterystyczne zmiany między palcami i sucha skóra.
Serce narażone jest na bradykardię, zmiany w osierdziu i zastawkach, a ciśnienie tętnicze jest zbyt niskie [22].
Układ hormonalny również nie pracuje prawidłowo, ponieważ kobiety narażone są na przerwanie cyklu i brak miesiączki, a mężczyźni mają obniżone libido. Pojawia się również problem z prawidłową pracą tarczycy [8].
Dla sfery psychicznej anoreksja jest bardzo negatywna, ponieważ występują niebezpieczne myśli samobójcze, uczucie braku sensu życia, a także chroniczny smutek [7].
Autor publikacji
lic. Katarzyna Kolasa
Studentka dietetyki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. Interesuje się dietetyką kliniczną i psychologią. Stale zgłębiam wiedzę z zakresu dietetyki poprzez konferencje, kursy i szkolenia. W wolnych chwilach lubię gotować i wykorzystywać czas na rowerowe wyprawy. [profil autora]