Tarczyca jest bardzo ważnym narządem wpływającym na odpowiednie funkcjonowanie wielu układów. Choroby tarczycy stały się istotnym problemem XXI wieku, a niedoczynność tarczycy zaliczana jest do jednych z najczęstszych chorób przewlekłych wśród kobiet. Przyczyny zaburzenia są różne w zależności od pierwotnej lub wtórnej formy niedoczynności i mogą obejmować np. niedobór jodu w diecie, chorobę Hashimoto bądź uszkodzenie przysadki. Niedoczynność tarczycy manifestuje się niską tolerancją zimna, łamliwymi paznokciami, zaparciami, dodatkowymi kilogramami, uczuciem niepokoju, ospałością i obrzękami twarzy. Oprócz farmakoterapii wdrożonej przez endokrynologa warto zadbać o prawidłową i dobrze zbilansowaną dietę. Powinna obfitować w wiele składników mineralnych z wyszczególnieniem cynku, selenu, jodu i żelaza. Przedstawione składniki wspomagają tarczycę w wytwarzaniu hormonów oraz jej prawidłowej pracy poprawiając komfort życia pacjenta z niedoczynnością.
Tarczyca jest pojedynczym gruczołem umiejscowionym w przednio-dolnej części szyi. Budują ją dwa płaty połączone ze sobą cieśnią, a jej waga waha się w granicach od 30 g do 60 g. Zaliczana jest do gruczołów wydzielania wewnętrznego i produkuje hormony takie jak: trójjodotyronina (T3), tyroksyna (T4) i kalcytonina [3].
Przedstawione hormony są bardzo istotne w metabolizmie białek, węglowodanów, tłuszczów, a także cholesterolu. Wykazują wpływ na pracę układu nerwowego, mózgu i pobudzaniu mięśnia sercowego [5]. Odpowiadają za ...
Tekst zawiera 1533 wyrazów. Będziesz go czytać 7 minut i 39 sekund.
Publiakacja tylko dla naszych czytelników
Dołącz do czytelników
Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.
Logowanie
Autor publikacji
lic. Katarzyna Kolasa
Studentka dietetyki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. Interesuje się dietetyką kliniczną i psychologią. Stale zgłębiam wiedzę z zakresu dietetyki poprzez konferencje, kursy i szkolenia. W wolnych chwilach lubię gotować i wykorzystywać czas na rowerowe wyprawy. [profil autora]