Niedoczynność tarczycy – etiologia i dieta  

Katarzyna Kolasa
  

    Katarzyna Kolasa
Abstrakt:

Tarczyca jest bardzo ważnym narządem wpływającym na odpowiednie funkcjonowanie wielu układów. Choroby tarczycy stały się istotnym problemem XXI wieku, a niedoczynność tarczycy zaliczana jest do jednych z najczęstszych chorób przewlekłych wśród kobiet. Przyczyny zaburzenia są różne w zależności od pierwotnej lub wtórnej formy niedoczynności i mogą obejmować np. niedobór jodu w diecie, chorobę Hashimoto bądź uszkodzenie przysadki. Niedoczynność tarczycy manifestuje się niską tolerancją zimna, łamliwymi paznokciami, zaparciami, dodatkowymi kilogramami, uczuciem niepokoju, ospałością i obrzękami twarzy. Oprócz farmakoterapii wdrożonej przez endokrynologa warto zadbać o prawidłową i dobrze zbilansowaną dietę. Powinna obfitować w wiele składników mineralnych z wyszczególnieniem cynku, selenu, jodu i żelaza. Przedstawione składniki wspomagają tarczycę w wytwarzaniu hormonów oraz jej prawidłowej pracy poprawiając komfort życia pacjenta z niedoczynnością.


Data publikacji: 28.05.2021 r.    •    Typ publikacji: Publikacja przeglądowa

Cytowanie:
  • Kolasa K: Niedoczynność tarczycy – etiologia i dieta, Journal of NutriLife, 2021, 05, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=372 [dostęp: 2024.10.16]
  • RIS,   BibTeX

Słowa kluczowe:
dieta, dietoterapia, niedoczynność tarczycy, tarczyca

Konflikt interesów
Autorzy oświadczają, że nie mają powiązań ani finansowych zależności wobec żadnej organizacji lub kogokolwiek posiadającego bezpośredni finansowy wkład w przedmiot badań lub materiały badane w danej pracy (np. poprzez zatrudnienie, doradztwo, posiadanie akcji, honoraria). Każda dotacja badań lub projektu wyszczególniona jest w części pracy zatytułowanej „Podziękowania”.
POKAŻ WIĘCEJ

Katarzyna Kolasa
  

    Katarzyna Kolasa
Abstract:

Publication date: 28.05.2021 r.    •    Publication type: Publikacja przeglądowa

Citation:
  • Kolasa K: , Journal of NutriLife, 2021, 05, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=372 [access: 2024.10.16]
  • RIS,   BibTeX

Keywords:


Conflict of interest
The authors declare that they have no relationship or financial dependence to any organization or anyone having a direct financial interest in the subject of research or materials analyzed in the work (eg. through employment, consulting, stock ownership, honoraria). Each research grant or project is specified in the part of the work entitled "Acknowledgements".
SHOW MORE

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Tarczyca i jej niedoczynność

Gruczoł tarczowy

Tarczyca jest pojedynczym gruczołem umiejscowionym w przednio-dolnej części szyi. Budują ją dwa płaty połączone ze sobą cieśnią, a jej waga waha się w granicach od 30 g do 60 g. Zaliczana jest do gruczołów wydzielania wewnętrznego i produkuje hormony takie jak: trójjodotyronina (T3), tyroksyna (T4) i kalcytonina [3].

Przedstawione hormony są bardzo istotne w metabolizmie białek, węglowodanów, tłuszczów, a także cholesterolu. Wykazują wpływ na pracę układu nerwowego, mózgu i pobudzaniu mięśnia sercowego [5]. Odpowiadają za ...

Tekst zawiera 1533 wyrazów. Będziesz go czytać 7 minut i 39 sekund.



Publiakacja tylko dla naszych czytelników

Dołącz do czytelników

Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.

REJESTRACJA

Logowanie

Ozyskaj hasło | FAQ

Literatura:  

  1. Szwajkosz K., Wawryniuk A., Sawicka K., Łuczyk R., Tomaszewski A. Niedoczynność tarczycy jako skutek przewlekłego autoimmunologicznego zapalenia gruczołu tarczowego, Journal of Education, Health and Sport. 2017;7(5):41-54.
  2. Pastusiak K., Michałowska J., Bogdański P. Postępowanie dietetyczne w chorobach tarczycy. Via Medica. 2017;8(4):155-160. https://journals.viamedica.pl/forum_zaburzen_metabolicznych/article/view/56317.
  3. Tuchendler P., Zdrojewicz Z. Dieta w chorobach tarczycy. Medycyna Rodzinna. 2017;20(4):299-303. DOI: 10.25121/MR.2017.20.4.299.
  4. Rogala N., Zdrojowy-Wełna A., Zatońska K., Bednarek-Tupikowska G. Postępowanie w subklinicznej niedoczynności tarczycy u dorosłych. Family Medicine & Primary Care Review. 2015;17(1):55-59. http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.desklight-dc3d4c18-d1a0-4c4a-b8a3-dd5fe383fb75.
  5. Ratajczak AE., Moszak M., Grzymisławski M. Zalecenia żywieniowe w niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto. Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne. 2017;7(4):305-311. DOI: 10.17219/pzp/76716.
  6. Stolińska H., Wolańska D. Składniki pokarmowe istotne w niedoczynności tarczycy. Żywienie człowieka i metabolizm. 2012;39(3):221-231. http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.agro-61eda68f-b45d-45d0-a6ae-0d0c9fa899e1.
  7. Zdrojewski Z., Wierzba K. Sarkoidoza – choroba wielonarządowa. Varia Medica. 2019;3(2):137-142. DOI: 10.5603/FR.2018.0011.
  8. Łącka A., Czyżyk A. Leczenie niedoczynności tarczycy. Farmacja współczesna. 2008;1: 222-230. https://www.akademiamedycyny.pl/wp-content/uploads/2016/05/200804_Farmacja_004.pdf.
  9. Sadowska J., Stawska A.  Dietoprofilaktyka chorób współtowarzyszących niedoczynności tarczycy w wybranej grupie kobiet. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna. 2015;48(4):690-700. http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.agro-788600f7-0926-489f-be9c-0f455636252c. 
  10. Tuchender P., Zdrojewicz Z. Dieta w chorobach tarczycy. Borgis – Medycyna Rodzinna. 2017;4:299-303. DOI: 10.25121/MR.2017.20.4.299.
  11. Ponichtera A., Borowiak E. Choroby tarczycy jako poważny problem medyczny w Polsce. Problemy Pielęgniarstwa. 2008;16(1,2):192-198. https://www.termedia.pl/Choroby-tarczycy-jako-powazny-problem-medyczny-w-Polsce,134,35318,1,1.html.
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

lic. Katarzyna Kolasa

lic. Katarzyna Kolasa

Studentka dietetyki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. Interesuje się dietetyką kliniczną i psychologią. Stale zgłębiam wiedzę z zakresu dietetyki poprzez konferencje, kursy i szkolenia. W wolnych chwilach lubię gotować i wykorzystywać czas na rowerowe wyprawy. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Żywieniowe postępowanie w chorobie Hashimoto
Żywieniowe postępowanie w chorobie Hashimoto
Czy istnieje nowa metoda leczenia celiakii?
Czy istnieje nowa metoda leczenia celiakii?
Prawne uwarunkowania zawodu dietetyka
Prawne uwarunkowania zawodu dietetyka
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2024 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif