Czekaloda jest produktem cenionym od wielu lat. W doniesieniu przedstawiono powszechnie wykjorzystywane nazewnictwo i klasyfikację czekolady. Przybliżono również skład czekolady, zwracając szczególną uwagę na rodzaj kwasów tłuszczowych, składniki mineralne, alkaloidy, związki fenolowe. W skrócie, przedstawiono również wpływ spożycia czekolady na organizm człowieka.
Historia czekolady sięga czasów starożytnych. Pierwsze uprawy drzew kakaowych (Theobroma cacao) wywodzą się z Ameryki Środkowej. Początkowo nasiona kakaowca były tak cenne, że stanowiły środek płatniczy. Pierwszym produktem z tych nasion był napój Xococalit (gorzka woda) uważana za afrodyzjak. Napój ten cieszył się wielkim powodzeniem wśród najbogatszych. Niejednokrotnie stanowił on ofiarę składaną przez kapłanów, królów i arystokrację podczas modłów i odpraw rytualnych [9].
Majowie ,,czekoladowy napój” przyrządzali na zimno lub gorąco z roztartych ziaren kakaowca z domieszką miodu, ...
Tekst zawiera 1694 wyrazów. Będziesz go czytać 8 minut i 28 sekund.
Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową
Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.
Autor publikacji
Magdalena Klimiuk
Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]