Oliwa z oliwej jest jednym z najpopularniejszych olejów jadalnych w Europie. Jej skład i właściwości są cenione od wieków. Najczęściej olej z miazgi oliwnej pozyskuje się na drodze hydraulicznego tłoczenia lub wirowania. Ekstrakcję rozpuszzcalnikiem stosuje się w celu wydobycia resztek oleju z miazgi, który następnie poddaje się rafinacji, co wpływa zmniejszenie właściwości prozdrowotnych tego oleju. Natomiast włączenie do diety człowieka oliwy z oliwek, pochodzącej z pierwszego tłoczenia, niesie ze sobą wiele korzyści, m.in. hamowanie rozwój miażdżycy tętnic, obniżenie stężenia złego cholesterolu w surowicy krwi, zmniejszenie ryzyka cukrzycy, otyłości, nadciśnienia tętniczego, a także wystąpienia raka piersi u kobiet.
Oliwa jest wspólną nazwą dla około 35 gatunków zielonych krzewów i drzew z rodzaju Olea, rodziny Oleaceae. Pochodzi ona z tropikalnych i ciepłych regionów. Nazwa ta jest szczególnie używana dla Olea Europaea, drzew znanych z oliwek, które są uprawiane dla ich jadalnych owoców. Drzewa oliwne są rodzime dla Grecji, Włoch, Palestyny i Syrii, ale z każdego terenu pochodzą różne gatunki. Uważa się, że uprawa oliwek rozpoczęła się około czwartego tysiąclecia przed naszą erą na terenie, na którym dziś jest Syria i Palestyna. Jednak pochodzenie botaniczne drzewa oraz początki jego uprawy do dziś ...
Tekst zawiera 2510 wyrazów. Będziesz go czytać 12 minut i 33 sekundy.
Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową
Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.
Autor publikacji
mgr Katarzyna Szabat
Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]