Czas i praktyka, tego zwykle brakuje dietetykowi - Patrycja Kłósek  



O to jak nie zginąć w gąszczu informacji i utrzymać się w czołówce dietetycznego peletonu, pytamy Panią Patrycje Kłósek. Osobę, która łącząc naukę i praktykę pomaga stawać się lepszym dietetykiem.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama
Patrycja Kłósek, dietetyk

Wiem, że dietetykę skończyłaś na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Nie masz dość nauki, książek?

5 lat studiów nie odstraszyło mnie od nauki i książek. Być może to zasługa pasji jaką odkryłam w dietetyce… pewnie też magnetyzm tego, że można pomagać ludziom. „Apetyt rośnie w miarę jedzenia” - to bardzo pasuje do mnie, bo mój głód wiedzy częściowo zaspokajam prowadząc badania do mojego doktoratu. Psychologiczne aspekty dietoterapii, którymi się zajmuję, są fascynujące ale o tym może innym razem (uśmiech).

 

 

 

No tak, dobrze się Ciebie słucha. Wyobraźmy sobie młodą osobę, zaraz po studiach. Twoim zdaniem, na co powinna zwrócić uwagę rozpoczynając pracę dietetyka?

Studia dietetyczne, pod względem merytorycznym, są zróżnicowane. To widać po szczegółowych planach studiów. Nawet wśród absolwentów widzę różną gotowość do wykonywania zawodu, bez względu na to czy są to studenci dietetyki SGGW, UP w Lublinie czy Poznaniu. Jest jednak ważny wspólny mianownik – praktyka, a właściwie jej brak (!). To duży problem. Ten deficyt praktyki, widzę gdy robimy z naszymi kursantami inscenizowane scenki budowania relacji pacjent-dietetyk. Skoro ja to widzę, to pacjent czuje dyskomfort. Często brakuje też, wydawałoby się prostej umiejętności rozmowy. Nad tym można i trzeba pracować. Między innymi tego uczymy w naszym centrum szkoleniowym – Paleta Diet.

 

 

Paleta Diet Centrum Szkoleniowe Dietetyk

Skoro absolwentom dietetyki brakuje praktyki, to może jest to dobre narzędzie konkurencyjności?

Dyplomowanych dietetyków przybywa w szybkim tempie. Kilka lat temu niektóre roczniki liczyły po 40 osób teraz po 140 osób. Sądzę, że na konkurencyjnym rynku jest to realne zagrożenie dla dietetyków nawet z długą praktyką. Osoby z odpowiednia wiedzą, które w toku studiów czy na kursach wyposażone zostały w odpowiednie kompetencje szybko zdobędą potrzebne obycie, praktykę. Dzięki wiedzy nie będą wyważać otwartych drzwi i popełnią mniej błędów, a to w każdym biznesie jest ważne. W tym zawodzie zawsze wiedza, kompetencje i praktyka muszą iść w parze.

 

 

Masz doświadczenie dietetyczne i szkoleniowe. Powiedz, dlaczego szkolenia są ważne dla dietetyka?

Oszczędzają czas!

Pamiętam jak codziennie przyjmowałam po 20 pacjentów. Przy tak intensywnej pracy korzysta się głównie z zasobów wiedzy, które się już posiada. Mało czasu pozostaje na czytanie nowinek dietetycznych i rodzinę. Doświadczyłam tego, więc doskonale to rozumiem. Przygotowując szkolenia biorę na swoje barki trud poszukiwania nowych publikacji naukowych i usystematyzowania całej wiedzy. Godziny pracy przy komputerze, konieczność posiadania pełnego dostępu do niejednokrotnie płatnych baz naukowych. To jest duże wyzwanie nie tylko dla mnie ale dla całego naszego zespołu, który musi śledzić najnowsze doniesienia ze świata dietetyki, a także farmakologii, patofizjologii, chemii żywności, technologii żywności i innych dziedzin.

Dietetycy, lekarze, studenci, pacjenci uczestniczący w naszych szkoleniach dostają wiedzę i praktyczne umiejętności podane na tacy. W tym procesie szczególna rolę odgrywają ćwiczenia praktyczne. To ważny element. To sprawia, że kursanci szybciej rozwijają się zawodowo.

 

 

Paleta Diet Centrum Szkoleniowe Dietetyk

Komu Paleta Diet pomaga rozwijać się zawodowo? Jakie szkolenia organizujecie?

W Palecie diet organizujemy szkolenia przede wszystkim dla dietetyków, nie tylko dla tych aktywnie pracujących ale także dla studentów. Zapraszamy także na szkolenia osoby wybierające się na studia wyższe z dziedziny dietetyki i żywienia by mogły razem z nami przygotować swój „grunt” edukacyjny. Zapraszamy studentów nauk o żywności, dietetyki, biologii, biotechnologii i wszystkich kierunków medycznych. Zapraszamy osoby pracujące w zawodzie dietetyka, a także lekarzy, fizjoterapeutów i pielęgniarki. Oraz wszystkie osoby zainteresowane przedstawianą przez nas tematyką.

 

 

Na zakończenie rozmowy, czego chciałabyś życzyć sobie i naszym czytelnikom?

Rodzina jest dla mnie dużym wsparciem. Jest najważniejsza. Dlatego życzę sobie i Waszym czytelnikom więcej wolnego czasu, który można poświęcić swoim bliskim i sobie.

 

 

Centrum Szkoleniowe Paleta Diet 
http://paletadiet.pl 
https://www.facebook.com/paletadiet 

Z Panią Patrycją Kłósek, naukowcem, dietetykiem i właścicielem Centrum Szkoleniowego Paleta Diet rozmawiał dr inż. Tomasz Czernecki.

 

 

Autor opracowania:


Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

dr inż. Tomasz Czernecki

dr inż. Tomasz Czernecki

Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Charakterystyka mleka różnych gatunków zwierząt i człowieka
Charakterystyka mleka różnych gatunków zwierząt i człowieka
Jak przygotować roztwór o określonym stężeniu procentowym - Niezbędnik
Jak przygotować roztwór o określonym stężeniu procentowym - Niezbędnik
Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania
Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania
Przygotowanie roztworu o określonym stężeniu molowym - Niezbędnik
Przygotowanie roztworu o określonym stężeniu molowym - Niezbędnik
DOŁĄCZ DO NAS
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif