Bez czarny - roślina bogata w związaki bioaktywne o właściwościach prozdrowotnych  

Bez czarny jest powszechnie występującym drzewem bądź krzewem w Europie. Od setek lat, jego surowce – kwiaty oraz owoce są wykorzystywane w leczeniu różnych dolegliwości i chorób. Roślina ta stanowi bogate źródło związków bioaktywnych, głównie polifenoli, a także kwasów organicznych, witamin i składników mineralnych. Aktualne wyniki badań dostarczają wielu dowodów wskazujących na wielotorowe działanie prozdrowotne bzu czarnego.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Wstęp

Bez czarny (Sambucus nigra) jest gatunkiem rośliny należącym do rodziny przewiertniowatych (Caprifoliaceae) (rys.1). Jest to krzew lub drzewo osiągające wysokość ok. 10 m. Rośnie głównie w Europie, Azji Zachodniej, Indiach oraz Ameryce Północnej.

bez czarny kwiatostan właściwości prozdrowotneRys.1 Bez czarny, kwiaty (Sambucus nigra) [zdjęcie CC]

W Polsce jest rośliną pospolitą, rozpowszechnioną na terenie całego kraju. Występuje w lasach oraz na ich obrzeżach, w nadrzeczach, zaroślach, przy drogach, a także na nieużytkach i wysypiskach. Surowcem zielarskim są głównie suszone kwiaty oraz owoce. Bez czarny kwitnie w okresie od maja do ...


Publikacja dostępna po zalogowaniu

LOGOWANIE

e-mail:

hasło:

Nie pamiętasz hasła?


Nie masz jeszcze konta? Załóż je!

Literatura:  

  1. Dawidowicz A. i wsp.: The antioxidant properties of alcoholic extracts from Sambucus nigra L. (antioxidant properties of extracts). LWT, 2006, 39: 308-315.
  2. Duymus H. i wsp.: In vitro antioxidant properties and anthocyanin compositions of elderberry extracts. Food Chem., 2014, 155: 112-119.
  3. Lee J., Finn C.: Anthocyanins and other polyphenolics in American elderberry (Sambucus canadensis) and European elderberry (S. nigra) cultivars. J. Sci. Food Agr., 2007, 87: 2665-2675.
  4. Mohammadsadeghi S. i wsp.: The antimicrobial activity of elderberry (Sambucus nigra L.) extract against Gram positive bacteria, Gram negative bacteria and yeast. Res. J. Applied Sci., 2013, 8, 4: 240-243.
  5. Ulbricht C. i wsp.: An evidence-based systematic review of elderberry and elderflower (sambucus nigra) by the natural standard research collaboration. J. Diet. Suppl., 2014, 11, 1: 80-120.
  6. Veberic R. i wsp.: European elderberry (Sambucus nigra L.) rich in sugars, organic acids, anthocyanins and selected polyphenols. Food Chem., 2009, 114: 511-515.
  7. Vlachojannis J. i wsp.: A systematic review on the Sambuci fructus effect and efficacy profiles. Phytother. Res., 2010, 24: 1-8.
  8. Vulic J. i wsp.: Chemical characteristics of cultivated elderberry fruit. Acta Periodica Technologica, 2008, 39: 85-90.
  9. Youdim K. i wsp.: Incorporation of the elderberry anthocyanins by endothelial cells increases protection against oxidative stress. Free Radic. Biol. Med., 2000, 29, 1: 51-60.
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

mgr Bartosz Kulczyński

mgr Bartosz Kulczyński


Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Ogólna charakterystyka soku i koncentratu jabłkowego
Ogólna charakterystyka soku i koncentratu jabłkowego
Warunki wzrostu i rozwoju drobnoustrojów
Warunki wzrostu i rozwoju drobnoustrojów
Budowa areometru i metodyka pomiarów areometrycznych
Budowa areometru i metodyka pomiarów areometrycznych
Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania
Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania
DOŁĄCZ DO NAS
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif