Nutrition habits of children in the preschool age
Abstract:
Dietary habits of a man begin to be folded already in the period of the babyhood. The departures from recommendations of an rational diet made by the youngest are established and negatively influenced on a later nutrition habit. This publication presents main dietary mistakes in the group of preschool children related to such aspects as: the selection of products in the diet of preschool children, snack between meals, times of meals consumption or types of drinks favoured by children. Issues concerning principles of the rational diet and her impact on the kindergarten pupils development were also brought up, nutrition characteristics of children aged 3-6 and the environmental factors affecting the youngest method of nutrition.
Publication date: 05.09.2015 r. •
Publication type: Publikacja przeglądowa
Citation:
- Banach K: Nutrition habits of children in the preschool age, Journal of NutriLife, 2015, 09, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=173 [access: 2024.10.16]
- RIS,
BibTeX
Keywords:
preschool children, nutrition, dietary mistakes, norms of feeding, environmental factors
Conflict of interest
The authors declare that they have no relationship or financial dependence to any organization or anyone having a direct financial interest in the subject of research or materials analyzed in the work (eg. through employment, consulting, stock ownership, honoraria). Each research grant or project is specified in the part of the work entitled "Acknowledgements".
SHOW MORE
Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Wstęp
Racjonalne odżywianie jest jednym z głównych czynników warunkujących zdrowie oraz prawidłowy rozwój psychofizyczny człowieka, niezależnie od jego wieku. Szczególne znaczenie odgrywa w początkowych etapach życia, w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju organizmu, gdy wzmożone jest zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze. Zadaniem prawidłowo zbilansowanej diety jest zaspokojenie wszystkich potrzeb żywieniowych organizmu uwzględniając płeć, wiek oraz aktywność fizyczną. Nie bez znaczenia jest także aktualny stan zdrowia, zarówno psychicznego, jak i fizycznego oraz ...
Tekst zawiera 5563 wyrazów. Będziesz go czytać 27 minut i 48 sekund.
Literatura:
- Ahmadi N., Black JL., Velazquez CE., Champan GE, Veenstra G.: Associations between socio – economic status and school – day dietary intake in a sample of grade 5-8 students in Vancouver, Canada. Public Health Nutrition, 2015, 18(5), 764-73
- Carletti C, Macaluso A, Pani P, Caroli M, Giacchi M, Montico M, Cattaneo A.: Diet and physical activity in pre-school children: a pilot project for surveillance in three regions of Italy. Public Health Nutrition, 2013, Apr;16(4), 616-24
- Charzewska J., Chabros E.: Rekomendacje dla realizatorów żywienia z zakresu zasad prawidłowego żywienia dzieci w przedszkolach. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2011
- Charzewska J., Cichocka A.: Jadłospisy dla dzieci w wieku przedszkolnym (śniadania, obiady, podwieczorki) opracowane zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia. Instytut Żywności i Żywienia. Warszawa 2011
- Cribb V. L., Northstone D., Hopkins D., Emmett P. M.: Sources of vitamin D and calcium in the diets of preschool children in the UK and the theoretical effect of food fortification. Journal of Human Nutrition and Dietetics, 2014, Oct 3
- Czech A., Kęska A., Zawartość składników pokarmowych w racjach przedszkolnych w okresie wiosennym i jesiennym. Żywienie Człowieka i Metabolizm, 2007, 34, 561-571
- DeBoer MD, Agard HE, Scharf RJ.: Milk intake, height and body mass index in preschool children. Archives of Disease in Childhood, 2014, Dec 15
- Dymkowska-Malesa M., Skibniewska K.: Udział posiłków przedszkolnych w pokryciu zapotrzebowania na podstawowe składniki odżywcze i energię. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2011, 44 (3), 374-379
- Dymkowska-Malesa M., Szparaga A.: Ocena spożycia wybranych witamin i składników mineralnych w przedszkolnych racjach pokarmowych dzieci z terenu Koszalina. Nowa Pediatria, 2013 (3), 106-110
- Frąckiewicz J., Ring- Andrzejczuk K., Gronowska- Senger A.: Zawartość energii i wybranych składników w racjach pokarmowych przedszkoli z rejonu warszawskiego. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 2011, 62( 2), 181–185
- Fulgoni V, Quann E.: National trends in beverage consumption in children from birth to 5 years: analysis of NHANES across three decads. Nutrition Journal, 2012, 11:92
- Gacek M.: Sposób żywienia dzieci przedszkolnych ze środowiska wielkomiejskiego. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 2012, 63 (4), 477-482
- Górnicka M, Frąckiewicz J, Trela I.: Zawartość wybranych witamin w racjach pokarmowych przedszkoli na terenie Warszawy i okolic. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 2011, 62(2), 205 – 208
- Huybrechts I, Matthys C, Vereecken C, Maes L, Temme EH, Van Oyen H, De Backer G, De Henauw S.: Food intakes by preschool children in Flanders compared with dietary guidelines. International Journal of Environmental Research and Public Health, 2008, 5, 243-257
- Jarosz, M. Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. IŻŻ, Warszawa; 2012
- Kolarzyk E., Janik A., Kwiatkowski J.: Zwyczaje żywieniowe dzieci w wieku przedszkolnym. Problemy Higieny i Epidemiologii, 2008, 89 (4), 531-536
- Kostecka M.: Prawidłowe żywienie dzieci w wieku przedszkolnym jako niezbędny element profilaktyki chorób cywilizacyjnych. Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne, 2013, 3 (3), 257-263
- Leszczyńska T., Sikora E., Kręcina K., Pysz K.: Udział posiłków przedszkolnych w całkowitym pokryciu zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze na przykładzie wybranej stołówki. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2007, 6 (55), 327-334
- Ligenza I., Jakubowska-Pietkiewicz E., Łupińska A., Jastrzębska A., Chlebna-Skokół D.: Ocena wpływu niektórych czynników środowiskowych na występowanie nadmiaru masy ciała u dzieci w wieku przedszkolnym. Endokrynologia Pediatryczna, 2011, 10 (2), 25-31
- Łoś-Rycharska E., Niecławska A.: Odżywianie dzieci w wieku poniemowlęcym i przedszkolnym w ocenie ich matek. Pediatria Polska, 2010, 85(4), 588-596
- Łoś-Rycharska E., Niecławska A.: Spożycie pokarmów typu fast food przez dzieci w wieku poniemowlęcym i przedszkolnym. Pediatria Polska, 2010, 85(4), 345-352
- Łukasik R., Waksmańska W., Gawlik K., Woś H., Mikulska M.: Stan wiedzy rodziców na temat żywienia dzieci od urodzenia do 3 lat. Nowa Pediatria 2/2014, 56-62
- Mastalerz-Migas A., Danecka M., Lubieniecki K., Zywar K., Muszyńska A., Steciwko A.: Wiedza na temat prowadzenia prozdrowotnego stylu życia w rodzinach dzieci przedszkolnych oraz jej zastosowanie w praktyce. Family Medicine and Primary Care Review, 2009, 11 (3), 401-403
- Orkusz A., Olech A.: Ocena wartości odżywczej posiłków przedszkolnych. Nauki Inżynierskie i Technologie, 2014, 2(13), 77-87
- Orkusz A., Włodarczyk A.: Ocena żywienia dzieci w przedszkolu na podstawie dekadowych jadłospisów. Nauki Inżynierskie i Technologie, 2014, 1(12), 72-81
- Rogalska – Niedźwiedź M., Charzewska J., Chabros E., Chwojnowska Z., Wajszczyk B., Zacharewicz E.: Sposób żywienia dzieci czteroletnich ze wsi na tle dzieci z miast. . Problemy Higieny i Epidemiologii, 2008, 89(1), 80-84;
27. Sadowska J., Krzymuska A.: Ocena uzupełniania przedszkolnej racji pokarmowej przez rodziców u dzieci w wieku przedszkolnym. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2010, 43 (2), 203-211
- Shoeps DO, de Abreu LC, Valenti VE, Nascimento VG, de Oliveira AG, Gallo PR, Wajnsztejn R, Leone C.: Nutritional status of pre-school children from low income families. Nutrition Journal, 2011, 10, 43
- Sochacka-Tatara E., Jacek R., Sowa A., Musiał A.: Ocena sposobu żywienia dzieci w wieku przedszkolnym. Problemy Higieny i Epidemiologii, 2008, 89 (3), 389-394
- Stankiewicz J., Lange M.: Mleczne napoje fermentowane w żywieniu dzieci w wieku przedszkolnym. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2012, 45 (2), 191-195
- Starbała A., Bawa S., Wojciechowska M., Weker H.: Wartość energetyczna diety oraz spożycie makroskładników pokarmowych przez otyłe i normosteniczne dzieci uczęszczające do przedszkola. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2009, 42 (3), 747-753
- Tian N, Zhang Z, Loustalot F, Yang Q, Cogswell ME.: Sodium and potassium intakes among US infants and preschool children, 2003-2010. The American Journal of Clinical Nutrition, 2013, 98(4), 1113-22
Udostępnij
Polub NutriLife.pl