III Forum Sektora Wołowiny - konferencja prasowa  



W dniu 21 listopada 2016 roku w siedzibie PAP odbyla się konferencja prasowa będąca wstępem i zaproszeniem na III Forum Sektora Wołowiny pt. POLSKA WOŁOWINA - WOŁOWINA Z PRZYSZŁOŚCIĄ. Forum odbędzie się podczas Centralnych Targów Rolniczych w Nadarzynie, w dniach 25-26 listopada 2016.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

III Forum sektora wołowiny

W zamierzeniach forum stanie się okazję do spotkań całego łańcucha czyli przedstawicieli przetwórstwa, handlu, dystrybucji wołowiny, rolników, a także otoczenia biznesowego czyli doradców, administracji oraz firm zaopatrujących rolników w sprzęt i środki produkcji. Będzie to okazja aby porozmawiać o sprawach, które zdaniem środowiska są w tym momencie ważne. Program zbliżającego się forum przygotowywany był zgodnie z oczekiwaniami całego środowiska.

Pierwszego dnia prowadzone będą rozmowy o sytuacji na rynku wołowiny, a także o tym jakie są nowe kierunki i trendy w Europie oraz wyzwania jak np. globalizacja rynku, czy też produkcja rolna o niskiej emisji CO2.

Goście

Zaproszenie na forum przyjął minister Krzysztof Jurgiel, a także przewodniczący komisji rolnictwa i rozwoju wsi  Parlamentu Europejskiego – pan Czesław Siekierski oraz dwie osoby, reprezentanci europejskich organizacji. Przybędzie Pan Jean Pierre Fleury szef grupy wołowina w Copa-Cogeca i Jean Luc Meriaux sekretarz generalny UECBV, organizacji, która zrzesza przetwórców, i tych, którzy obracają bydłem i mięsem. Obie organizacje są bardzo silne i wpływowe w Unii Europejskiej, mają stały kontakt z Komisją Europejską, maja bardzo szeroką wiedzę na temat planów KE i sytuacji na rynku.

Tematyka konferencji

W ramach konferencji poruszona zostanie kwestia wejścia na rynek chiński. Poruszenie tej kwestii jest szczególnie wazne z uwagi na złożony przez Polskę wniosek o uznanie i zmianę statusu z kontrolowanego ryzyka BSE na znikomy i w maju będzie najprawdopodobniej pozytywna decyzja OIE, co stanowi punkt wyjścia do otwarcia rynku chińskiego na polską wołowinę.

Na konferencję zaproszeni zostali przedstawiciele organizacji branżowych z Europy, którzy zaprezentują najnowsze strategie marketingowe, które zderzymy z naszą Polską rzeczywistością. Do udziału w tej części konferencji zaproszeni są przede wszystkim przedstawicieli rolników, przetwórstwa i dystrybucji, którzy powinni być od samego początku zaangażowani w kreowanie strategii. Organizatorzy dążą do zawiązania porozumienia między organizacjami branżowymi, którego celem byłoby wspólne opracowanie i wdrażanie tej strategii. W założeniach porozumienie takie ma powstać jeszcze przed forum i oficjalnie zostać ogłoszone podczas wydarzenia.

Drugi dzień kongresu poświęcony będzie na relacjach w łańcuchu dostaw, a szczególnie na relacji rolnicy-przetwórcy (ubojnie). Poruszane będą również kwestie doradztwa i chorób zwierząt, które mają znaczenie gospodarcze, a także sprawy innowacji w sektorze wołowiny.

Redakcja Journal of NutriLife ma wielką nadzieję, że w ramach forum poruszone zostaną również kwestie jakości produkowanej wołowiny w tym z ras rodzimych oraz jej wartości żywieniowej.

Autor opracowania:


Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

dr inż. Tomasz Czernecki

dr inż. Tomasz Czernecki

Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Niedobór witaminy D czynnikiem ryzyka cukrzycy ciążowej
Niedobór witaminy D czynnikiem ryzyka cukrzycy ciążowej
Czas i praktyka, tego zwykle brakuje dietetykowi - Patrycja Kłósek
Czas i praktyka, tego zwykle brakuje dietetykowi - Patrycja Kłósek
Nawet 60 proc. osób otyłych cierpi na depresję - prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz
Nawet 60 proc. osób otyłych cierpi na depresję - prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz
Pasteryzacja to naturalna metoda przedłużania trwałości owoców i warzyw - dr Andrzej Janicki
Pasteryzacja to naturalna metoda przedłużania trwałości owoców i warzyw - dr Andrzej Janicki
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif