Przygotowanie roztworu o określonym stężeniu molowym - Niezbędnik  

W tym odcinku niezbędnika, poświęconego podstawowym obliczeniom chemicznym opisujemy w uproszczeniu jak przygotować 500cm3 kwasu siarkowego o stężeniu 0,1mol/dm3, mając do dyspozycji butelke handlowego, stężonego kwasu siarkowego.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Mając do dyspozycji stężony kwas siarkowy przygotuj 500 cm3 0,1 molowego roztworu H2SO4.

Niezbędne dane odczytaj z etykiety umieszczonej na butelce z odczynnikiem (rys.1).

 

Etykieta - Kwas Siarkowy: stężenie 95%, M=98,08g/mol, g=1/84g/mlRys. 1 Etykieta umieszczona na butelce stężonego kwasu siarkowego

    Z etykiety butelki odczytujemy następujące informacje: stężenie procentowe: 95 % (proszę zwrócić uwagę, że jest to min. 95% kwas, więc bez mianowania nie jesteśmy w stanie przygotować roztworu o dokładnie znanym stężeniu) masa molowa: 98,08 g/mol gęstość roztworu: 1,84 g/cm3     W pierwszej kolejności musimy ...

Tekst zawiera 661 wyrazów. Będziesz go czytać 3 minuy i 18 sekund.



Publiakacja tylko dla naszych czytelników

Dołącz do czytelników

Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.

REJESTRACJA

Logowanie

Ozyskaj hasło | FAQ

Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

dr inż. Tomasz Czernecki

dr inż. Tomasz Czernecki

Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Stężenie i gęstość wybranych roztworów handlowych - Niezbędnik
Stężenie i gęstość wybranych roztworów handlowych - Niezbędnik
Bufor fosforanowy (0,1 M) o zakresie pH 5,7-8,0 - Niezbędnik
Bufor fosforanowy (0,1 M) o zakresie pH 5,7-8,0 - Niezbędnik
Tajemnice pracy technologów przemysłu spożywczego
Tajemnice pracy technologów przemysłu spożywczego
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2024 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif