Alergie pokarmowe  

Alergia i nietolerancja pokarmowa są coraz powszechniej występującymi zjawiskami we współczesnym świecie. Z epidemiologicznego punktu widzenia problem alergii pokarmowych nie jest obecnie dokładnie poznany. Wynika to głównie z faktu, że do chwili obecnej brak jest uniwersalnego testu laboratoryjnego rozstrzygającego jednoznacznie o istnieniu alergii. Obecnie za najbardziej wiarygodną, uznawaną za "złoty standard" diagnostyczny jest podwójnie ślepa próba kontrolowana placebo (DBPCFC). Z przeprowadzonych badań wynika, że około 3% populacji ludzkiej dotknięte jest tą chorobą. Częstość alergii pokarmowej różnie kształtuje się w zależności od wieku i płci pacjentów. Obecnie przyjmuje się, że na alergię pokarmową choruje około 1,8-7,5% dzieci oraz 1-2% dorosłych, przy czym wśród kobiet alergię pokarmową diagnozuje się średnio trzy razy częściej niż u mężczyzn.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Definicja alergii pokarmowej

W świecie nomenklatury istnieje pewien chaos. W 2001 roku Europejska Akademia Alergologii i Immunologii Klinicznej (EAAC) zaproponowała podział „nadwrażliwości pokarmowej” na „nadwrażliwość alergiczną” i „nadwrażliwość niealergiczną” (rys.1). Według tej klasyfikacji mianem nadwrażliwości pokarmowej określa się obiektywnie powtarzalne objawy, wywołane przez ekspozycję na określony bodziec, obecny w dawce tolerowanej przez zdrowe osoby. Natomiast za alergie pokarmowe uznano generalnie reakcje IgE-zależne. Dotychczas stosowane pojęcie „nietolerancja ...

Tekst zawiera 1965 wyrazów. Będziesz go czytać 9 minut i 49 sekund.



Publiakacja tylko dla naszych czytelników

Dołącz do czytelników

Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.

REJESTRACJA

Logowanie

Ozyskaj hasło | FAQ

Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

dr inż. Tomasz Czernecki

dr inż. Tomasz Czernecki

Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Alkohol w diecie – czy jest dozwolony?
Alkohol w diecie – czy jest dozwolony?
Resweratrol szansą na zdrowe kości u dzieci po chemioterapii
Resweratrol szansą na zdrowe kości u dzieci po chemioterapii
Sok z buraka i aktywność fizyczna jako czynniki usprawniające funkcjonowanie mózgu osób starszych
Sok z buraka i aktywność fizyczna jako czynniki usprawniające funkcjonowanie mózgu osób starszych
Kasza jako wartościowy produkt żywieniowy
Kasza jako wartościowy produkt żywieniowy
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2024 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif