Węglowodany nieprzyswajalne - Błonnik pokarmowy  

W artykule krótko omówiono definicję pojęcia „włókno pokarmowe (błonnik pokarmowy)”, rolę włókna pokarmowego w żywieniu człowieka z podziałem na włókno nierozpuszczalne w wodzie i rozpuszczalne w wodzie. Zwrócono również uwagę na zawartość błonnika w różnych pokarmach jak i problemy związane z oznaczaniem błonnika w pożywieniu.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Definicja pojęcia „włókno pokarmowe”

Z żywieniowego punktu widzenia włókno pokarmowe, zwane także błonnikiem pokarmowym, to roślinne wielocukry i ligniny, oporne na działanie enzymów trawiennych przewodu pokarmowego człowieka.
Błonnik jest substancją niejednorodną. Obejmuje on zarówno frakcje polisacharydów np. celulozę, hemicelulozę, pektyny, gumy i kleje roślinne, polisacharydy roślin morskich (alginiany, agar, karaceny), skrobia oporna, jak i ligniny nie zaliczane do tej grupy związków chemicznych.
Wyodrębnienie wszystkich wymienionych frakcji błonnika pokarmowego ...




Publiakacja tylko dla naszych czytelników

Dołącz do czytelników

Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.

REJESTRACJA

Logowanie

Ozyskaj hasło | FAQ

Literatura:  

1. Hasik J., Dobrzańska A., Bartnikowska E.: Rola włókna roślinnego w żywieniu człowieka. Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 1997.

2. AACC Report, The definition of dietary fiber. Cereal foods world, Vol. 46, No. 3, 2001.

3. Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka, żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL, Warszawa 2000

Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

dr inż. Tomasz Czernecki

dr inż. Tomasz Czernecki

Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Warunki wzrostu i rozwoju drobnoustrojów
Warunki wzrostu i rozwoju drobnoustrojów
Charakterystyka mleka różnych gatunków zwierząt i człowieka
Charakterystyka mleka różnych gatunków zwierząt i człowieka
Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia
Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia
Bufor TRIS-TRIS HCl o sile jonowej 0,05; 0,1 i 0,2 i pH 7,0 - 9,2 - Niezbędnik
Bufor TRIS-TRIS HCl o sile jonowej 0,05; 0,1 i 0,2 i pH 7,0 - 9,2 - Niezbędnik
DOŁĄCZ DO NAS
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2018 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif