Mniej soli, więcej pomidorów i ogórków, a może będzie 100-Lat  



W doniesieniu przedstawiono wyniki badań naukowców z US Centers for Disease Control and Prevention nad wpływem wielkości spożycia w diecie sodu i potasu na występowanie m.in. chorób układu sercowo-naczyniowego. Potwierdziło sie iż nadmierne spożycie z dietą jonów sodowych może nieść ze sobą poważne konsekwencji zdrowotne. Pamiętajmy iż źródłem jonów sodowych w głównej mierze są fastfoody, sery, wędliny, chleb i większość gotowych zup - ich spożycie ograniczmy.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Amerykańscy naukowcy z US Centers for Disease Control and Prevention donoszą, że:

  • dieta o dużej zawartości sodu zwiększa śmiertelność
  • obniżona konsumpcja potasu zwiększa śmiertelność
  • spożywanie większej ilości sodu niż potasu zwiększa ryzyko występowania chorób układu sercowo-naczyniowego o prawie 50% i prawie 2-krotnie zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia ataku serca

Amerykańskie zalecenia dietetyczne zalecają ograniczyć spożycie jonów sodowych do 2,3g/dzień, przy czym zalecenia te wskazują również na konieczności redukcji spożycia jonów sodowych do maksimum 1,5g/dzień w przypadku osób po 50-ym roku życia, afroamerykanów, osób z wysokim ciśnieniem krwi, diabetyków i z chronicznymi chorobami nerek (ok. połowa populacji w US). Zalecenia te wskazują również na konieczność spożywania ok 4,7g jonów potasowych na dzień.

 

Głównym źródłem jonów sodowych w większości diet jest sól kuchenna (również ta morska! Mitem jest że sól morska zawiera mniej znacznie mniej jonów sodowych niż sól zwykła. Obydwa źródła zwierają go podobne ilości i z całą pewnością za dużo niż nam potrzeba!). Źródłem jonów sodowych w głównej mierze są fastfoody, sery, wędliny, chleb i większość gotowych zup.

Źródła sodu w diecieGłówne źródła sodu w diecie.

Więcej potasu niż sodu ma mleko, jogurty, owoce, warzywa. Dobrym źródłem potasu są warzywa: w tym liściaste, szpinak, kapusty, brokuły, owoce miękkie: winogrona, jeżyny, owoce cytrusowe: pomarańcze, grejpfruty, warzywa: pomidor, marchew, ziemniaki.

 

Dobra rada: Czytajcie etykiety produktów!

 

Autor opracowania:


Literatura:  

"Sodium and Potassium Intake and Mortality Among US Adults: Prospective Data From the Third National Health and Nutrition Examination Survey." Quanhe Yang, Tiebin Liu, Elena V. Kuklina, W. Dana Flanders, and others. Arch Intern Med. 2011;171(13):1183-1191. Published online 11 July 2011; doi:10.1001/archinternmed.2011.257

Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

dr inż. Tomasz Czernecki

dr inż. Tomasz Czernecki

Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Znaczenie probiotyków w diecie człowieka
Znaczenie probiotyków w diecie człowieka
Nowotwór jelita grubego - dieoprofilaktyka
Nowotwór jelita grubego - dieoprofilaktyka
Bez czarny - roślina bogata w związaki bioaktywne o właściwościach prozdrowotnych
Bez czarny - roślina bogata w związaki bioaktywne o właściwościach prozdrowotnych
Napoje energetyczne - stanowisko Międzynarodowego Towarzystwa ds. Żywienia w Sporcie
Napoje energetyczne - stanowisko Międzynarodowego Towarzystwa ds. Żywienia w Sporcie
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2024 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif