Mniej soli, więcej pomidorów i ogórków, a może będzie 100-Lat  



W doniesieniu przedstawiono wyniki badań naukowców z US Centers for Disease Control and Prevention nad wpływem wielkości spożycia w diecie sodu i potasu na występowanie m.in. chorób układu sercowo-naczyniowego. Potwierdziło sie iż nadmierne spożycie z dietą jonów sodowych może nieść ze sobą poważne konsekwencji zdrowotne. Pamiętajmy iż źródłem jonów sodowych w głównej mierze są fastfoody, sery, wędliny, chleb i większość gotowych zup - ich spożycie ograniczmy.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Amerykańscy naukowcy z US Centers for Disease Control and Prevention donoszą, że:

  • dieta o dużej zawartości sodu zwiększa śmiertelność
  • obniżona konsumpcja potasu zwiększa śmiertelność
  • spożywanie większej ilości sodu niż potasu zwiększa ryzyko występowania chorób układu sercowo-naczyniowego o prawie 50% i prawie 2-krotnie zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia ataku serca

Amerykańskie zalecenia dietetyczne zalecają ograniczyć spożycie jonów sodowych do 2,3g/dzień, przy czym zalecenia te wskazują również na konieczności redukcji spożycia jonów sodowych do maksimum ...




Publiakacja tylko dla naszych czytelników

Dołącz do czytelników

Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.

REJESTRACJA

Logowanie

Ozyskaj hasło | FAQ

Autor opracowania:


Literatura:  

"Sodium and Potassium Intake and Mortality Among US Adults: Prospective Data From the Third National Health and Nutrition Examination Survey."

Quanhe Yang, Tiebin Liu, Elena V. Kuklina, W. Dana Flanders, and others.

Arch Intern Med. 2011;171(13):1183-1191.

Published online 11 July 2011; doi:10.1001/archinternmed.2011.257

Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

dr inż. Tomasz Czernecki

dr inż. Tomasz Czernecki

Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

V Targi Naturalnej Żywności NATURA FOOD 2012
V Targi Naturalnej Żywności NATURA FOOD 2012
Lek z mleka
Lek z mleka
Napoje energetyczne - stanowisko Międzynarodowego Towarzystwa ds. Żywienia w Sporcie
Napoje energetyczne - stanowisko Międzynarodowego Towarzystwa ds. Żywienia w Sporcie
Dieta śródziemnomorska wskazana dla kobiet z zespołem metabolicznym
Dieta śródziemnomorska wskazana dla kobiet z zespołem metabolicznym
DOŁĄCZ DO NAS
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2018 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif