Najczęstszą przyczyną zgonów w Polsce jak i na całym świecie, tuż po chorobach układu krążenia, są choroby nowotworowe. Ze względu na ciągły wzrost zachorowań należy zwrócić szczególnie uwagę na dietoprofilaktykę. Niestety bywa ona często ignorowana z powodu, niedostatecznej edukacji żywieniowej i baku świadomości o jej skuteczności.
Rak jelita grubego jest jednym z najczęściej diagnozowanych nowotworów na terenie Unii Europejskiej. Czynniki mające wpływ na powstanie tego nowotworu są pochodzenia genetycznego i środowiskowego obejmującego styl życia oraz nieprawidłową dietę.
Celem niniejszego pracy jest omówienie wpływu diety na powstanie raka jelita grubego, oraz ogólne zalecenia żywieniowe w trakcie choroby nowotworowej.
In Poland as well as worldwide, right after cardiovascular diseases, cancers are the most frequent cause of deaths. On account of the constant height of falling ill the diet-prophylactic should be taken into consideration. Unfortunately it is often ignored because of the insufficient dietary education and the tank of the awareness for its effectiveness.
The large intestine cancer is one of most often diagnosed cancers in the European Union. Factors affecting the occurrence of this cancer are of the genetic and environmental origin included a lifestyle and the wrong diet.
The purpose of this work is discussing the influence of the diet on coming into existence the large intestine cancer and the general dietary recommendations in the course of cancer disease.
W obecnych czasach rak jelita grubego jest drugim najczęściej występującym nowotworem złośliwy w Polsce. Ilość zachorowań z roku na rok ciągle wzrasta (Wojciechowska i in., 2004). Nowotówr jelita grubego można nazwać chorobą środowiskową, gdyż występującą głównie w krajach dobrze rozwijających się. W krajach trzeciego świata schorzenie pojawia się bardzo rzadko. Rocznie na całym świecie odnotowuje się ok. 12,5 miliona zachorowań z czego 7,5 miliona zakończonych jest zgonem osoby chorujacej (Kałędkiewicz, Doboszyńska, 2012). W Polsce rozpoznawane jest każdego roku 13 tyś. zachorowań na ...
Tekst zawiera 1390 wyrazów. Będziesz go czytać 6 minut i 57 sekund.
Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową
Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.
Autor publikacji
Magdalena Dziedzic
Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]