Buforu węglanowy (0,05 M) o zakresie pH 9,2-10,7 - Niezbędnik  

W tej odsłonie niezbędnika prezentujemy metodykę przygotowania buforu węglanowego (0,05 M) w zakresie pH od 9,2 do 10,7.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

W celu otrzymania roztworu o poszukiwanym pH należy zmieszać X cm3 roztworu "A" i Y cm3 roztworu "B" i uzupełnić wodą destylowaną do 200 cm3.

pH

X Y 9,2 4,0 46,0 9,3 7,5 42,5 9,4 9,5 40,5 9,5 13,0 37,0 9,6 16,0 34,0 9,7 19,5 30,5 9,8 22,0 28,0 9,9 25,0 25,0 10,0 27,5 22,5 10,1 30,0 20,0 10,2 33,0 17,0 10,3 35,5 14,5 10,4 38,5 11,5 10,5 40,5 9,5 10,6 42,5 7,5 10,7 45,0 5,0 A: 0,2 M roztwór węglanu sodowego (rozpuścić 21,2 g Na2CO3 i uzupełnić wodą destylowaną do 1000cm3). B: 0,2 M ...


Publikacja dostępna po zalogowaniu

LOGOWANIE

e-mail:

hasło:

Nie pamiętasz hasła?


Nie masz jeszcze konta? Załóż je!
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

dr inż. Tomasz Czernecki

dr inż. Tomasz Czernecki

Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Zarys technologii piwa - proces produkcyjny
Zarys technologii piwa - proces produkcyjny
Stężenie i gęstość wybranych roztworów handlowych - Niezbędnik
Stężenie i gęstość wybranych roztworów handlowych - Niezbędnik
Znaczenie probiotyków w diecie człowieka
Znaczenie probiotyków w diecie człowieka
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif