Zarys technologii piwa - proces produkcyjny  

Łukasz Wasiak
  

    Łukasz Wasiak
Abstrakt:

Piwo jest jednym z najstarszych napojów alkoholowych na świecie. Jego proces wytwarzania przez setki, tysiące lat zmieniał się, był udoskonalany. Obecnie większość technologii składa się z kilku zasadniczych etapów jak: słodowanie, zacieranie słodu, warzenie, fermentacja i dojrzewanie. W niniejszym opracowaniu w skrócie scharakteryzowano najważniejsze etapy wytwarzania piwa.


Data publikacji: 14.10.2012 r.    •    Typ publikacji: Publikacja przeglądowa

Cytowanie:
  • Wasiak .: Zarys technologii piwa - proces produkcyjny, Journal of NutriLife, 2012, 10, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=53 [dostęp: 2017.08.17]
  • RIS,   BibTeX

Słowa kluczowe:
piwo, proces technologiczny, proces wytwarzania, historia piwowarstwa, zacieranie słodu, fermentacja piwa, dojrzewanie piwa, rozlew piwa

Konflikt interesów
Autorzy oświadczają, że nie mają powiązań ani finansowych zależności wobec żadnej organizacji lub kogokolwiek posiadającego bezpośredni finansowy wkład w przedmiot badań lub materiały badane w danej pracy (np. poprzez zatrudnienie, doradztwo, posiadanie akcji, honoraria). Każda dotacja badań lub projektu wyszczególniona jest w części pracy zatytułowanej „Podziękowania”.
POKAŻ WIĘCEJ

Łukasz Wasiak
  

    Łukasz Wasiak
Abstract:

Publication date: 14.10.2012 r.    •    Publication type: Publikacja przeglądowa

Citation:
  • Wasiak .: , Journal of NutriLife, 2012, 10, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=53 [access: 2017.08.17]
  • RIS,   BibTeX

Keywords:


Conflict of interest
The authors declare that they have no relationship or financial dependence to any organization or anyone having a direct financial interest in the subject of research or materials analyzed in the work (eg. through employment, consulting, stock ownership, honoraria). Each research grant or project is specified in the part of the work entitled "Acknowledgements".
SHOW MORE

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Zarys historii piwowarstwa

   Historia „chmielowego napoju” jest bardzo długa. Pierwsze wzmianki o nim pochodzą z Bliskiego Wschodu i Egiptu. Jeden z pierwszych opisów produkcji piwa sięga 5000 lat, a jego twórcami byli Sumeryjczycy. Mieszkańcy terytoriów dzisiejszego Iraku opisali przynajmniej 20 odmian piw, z których każda odgrywała swoją specyficzną role w życiu codziennym, np. piwo o nazwie Sikaru służyło do celów leczniczych i religijnych. Technologia produkcji tego napoju polegała na moczeniu przygotowanego z orkiszu i jęczmienia chleba, poddaniu go kilkudniowej fermentacji w glinianych naczyniach, a na ...




Publikacja dostępna po zalogowaniu

LOGOWANIE

e-mail:

hasło:

Nie pamiętasz hasła?


Nie masz jeszcze konta? Załóż je!

Literatura:  

  1. Briggs D.E.: Brewing Science and Practice 11-14, Woodhead Publishing, Cambridge, 2004.
  2. Eßlinger H.M., Narziß L.: Beer , in Ullmann ’ s Encyclopedia of IndustrialChemistry657-700, 6th edn, Vol. 4, Wiley - VCH Verlag GmbH, Weinheim, 2002.
  3. Jackson M.: Michael Jackson’s Pocket Guide to Beer 21-22, Wyd. Mitchell Beazley, London 1994.
  4.  Kenning D., Jackson R.: Beers of World 7-8, 286, Amber Books Ltd., London 2006.
  5. Lewis M. J., Young T. W.: Brewing, ASPEN PUBLISHERS, INC., Gaithersburg 1995.
  6. Narziss L.: Die Bierbrauerei: Band I: Die Technologie der Malzbereitung, 7th edn, Ferdinand Enke Verlag, Stuttgart, 1999. 
  7. www.eurequa.pl - 28.03.2012.
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

 Łukasz Wasiak

Łukasz Wasiak


Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Bufor weronalowy (0,05 M) o zakresie pH 6,8 - 9,2 - Niezbędnik
Bufor weronalowy (0,05 M) o zakresie pH 6,8 - 9,2 - Niezbędnik
Budowa areometru i metodyka pomiarów areometrycznych
Budowa areometru i metodyka pomiarów areometrycznych
Jak przygotować roztwór o określonym stężeniu procentowym - Niezbędnik
Jak przygotować roztwór o określonym stężeniu procentowym - Niezbędnik
Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania
Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania
DOŁĄCZ DO NAS
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif