Zarys technologii piwa - proces produkcyjny  

Piwo jest jednym z najstarszych napojów alkoholowych na świecie. Jego proces wytwarzania przez setki, tysiące lat zmieniał się, był udoskonalany. Obecnie większość technologii składa się z kilku zasadniczych etapów jak: słodowanie, zacieranie słodu, warzenie, fermentacja i dojrzewanie. W niniejszym opracowaniu w skrócie scharakteryzowano najważniejsze etapy wytwarzania piwa.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Zarys historii piwowarstwa

   Historia „chmielowego napoju” jest bardzo długa. Pierwsze wzmianki o nim pochodzą z Bliskiego Wschodu i Egiptu. Jeden z pierwszych opisów produkcji piwa sięga 5000 lat, a jego twórcami byli Sumeryjczycy. Mieszkańcy terytoriów dzisiejszego Iraku opisali przynajmniej 20 odmian piw, z których każda odgrywała swoją specyficzną role w życiu codziennym, np. piwo o nazwie Sikaru służyło do celów leczniczych i religijnych. Technologia produkcji tego napoju polegała na moczeniu przygotowanego z orkiszu i jęczmienia chleba, poddaniu go kilkudniowej ...




Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową

Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.


Wypróbuj od 7,45zł miesięcznie

ZALOGUJ SIĘ | Ozyskaj hasło | FAQ

Literatura:  

  1. Briggs D.E.: Brewing Science and Practice 11-14, Woodhead Publishing, Cambridge, 2004.
  2. Eßlinger H.M., Narziß L.: Beer , in Ullmann ’ s Encyclopedia of IndustrialChemistry657-700, 6th edn, Vol. 4, Wiley - VCH Verlag GmbH, Weinheim, 2002.
  3. Jackson M.: Michael Jackson’s Pocket Guide to Beer 21-22, Wyd. Mitchell Beazley, London 1994.
  4.  Kenning D., Jackson R.: Beers of World 7-8, 286, Amber Books Ltd., London 2006.
  5. Lewis M. J., Young T. W.: Brewing, ASPEN PUBLISHERS, INC., Gaithersburg 1995.
  6. Narziss L.: Die Bierbrauerei: Band I: Die Technologie der Malzbereitung, 7th edn, Ferdinand Enke Verlag, Stuttgart, 1999. 
  7. www.eurequa.pl - 28.03.2012.
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

 Łukasz Wasiak

Łukasz Wasiak


Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Bufor weronalowy (0,05 M) o zakresie pH 6,8 - 9,2 - Niezbędnik
Bufor weronalowy (0,05 M) o zakresie pH 6,8 - 9,2 - Niezbędnik
Budowa areometru i metodyka pomiarów areometrycznych
Budowa areometru i metodyka pomiarów areometrycznych
Liofilizacja w aspekcie przemian fazowych
Liofilizacja w aspekcie przemian fazowych
Jak przygotować roztwór o określonym stężeniu procentowym - Niezbędnik
Jak przygotować roztwór o określonym stężeniu procentowym - Niezbędnik
DOŁĄCZ DO NAS
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2018 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif