Piwo jest jednym z najstarszych napojów alkoholowych na świecie. Jego proces wytwarzania przez setki, tysiące lat zmieniał się, był udoskonalany. Obecnie większość technologii składa się z kilku zasadniczych etapów jak: słodowanie, zacieranie słodu, warzenie, fermentacja i dojrzewanie. W niniejszym opracowaniu w skrócie scharakteryzowano najważniejsze etapy wytwarzania piwa.
Historia „chmielowego napoju” jest bardzo długa. Pierwsze wzmianki o nim pochodzą z Bliskiego Wschodu i Egiptu. Jeden z pierwszych opisów produkcji piwa sięga 5000 lat, a jego twórcami byli Sumeryjczycy. Mieszkańcy terytoriów dzisiejszego Iraku opisali przynajmniej 20 odmian piw, z których każda odgrywała swoją specyficzną role w życiu codziennym, np. piwo o nazwie Sikaru służyło do celów leczniczych i religijnych. Technologia produkcji tego napoju polegała na moczeniu przygotowanego z orkiszu i jęczmienia chleba, poddaniu go kilkudniowej ...
Tekst zawiera 3370 wyrazów. Będziesz go czytać 16 minut i 51 sekund.
Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową
Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.
Autor publikacji
Łukasz Wasiak
Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]