Piperyna i jej wszechstronne działanie  

Przyprawy towarzyszyły ludziom od najdawniejszych czasów. Kiedyś były bardzo cenionym towarem przetargowym. W późniejszych czasach wykorzystywane były głównie do potraw w celu nadania im charakterystycznego smaku i aromatu. Jedną z najstarszych przypraw, która do dziś gości w naszych domach jest pieprz. Ta roślina posiada cenną substancję - piperynę, która nie tylko odpowiada za ostry smak pieprzu, ale jak wykazały badania - znacznie poprawia biodostępność wielu substancji.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Pieprz (łac. Piper L.) pochodzi z półwyspu Indyjskiego i znany był już w starożytności. Istnienie wiele odmian pieprzu: czarny, biały, zielony, czerwony czy długi. Możemy również spotkać pieprz kolorowy, który jest mieszanką różnych odmian (rys.1).

pieprz kolorowy - mieszanka różnych odmian

Rys.1 Pieprz kolorowy - mieszanka różnych odmian pieprzu.

Rośliny z rodziny pieprzowatych zawierają alkaloid zwany piperyną. To dzięki niemu pieprz ma charakterystyczny ostry smak. Piperyna należy do związków organicznych (rys.2) i została odkryta przez Hansa Christiana Ørsted’a w 1819, który wyizolował ją z ...

Tekst zawiera 632 wyrazów. Będziesz go czytać 3 minuy i 9 sekund.



Publiakacja tylko dla naszych czytelników

Dołącz do czytelników

Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.

REJESTRACJA

Logowanie

Ozyskaj hasło | FAQ

Literatura:  

  1. Wadhwa S., Singhal S., Rawat S.: 2014. Bioavailability Enhancement by Piperine: A Review, Asian Journal of Biomedical and Pharmaceutical Sciences, 4 (36); 1-8.
  2. Patil UK., Singh A., Chakraborty AK.: 2011. Role of Piperine As A Bioavailability Enhancer, International Journal of Recent Advances in Pharmaceutical Research, 4, 16-23.
  3. Newerli – Guz J.: 2011. Zawartość piperyny w różnych rodzajach pieprzu dostępnych na rynku Trójmiasta, Bromatologia Chemia Toksykologiczna – XLIV, 3, 890 – 893.
  4. Czajkowski P., Nazaruk J.: 2014. Rola składników naturalnych w zapobieganiu chorobom neurodegeneracyjnym, Geriatria, 8, 258-263.
  5. Kesarwani K., Gupta R., Mukerjee A.: 2013. Bioavailability enhancers of herbal origin: An overview, Asian Pacific Journal Tropical Biomedicine, 3(4): 253-266.
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

lic. Emilia Sacla

lic. Emilia Sacla


Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Olej kokosowy- właściwości i znaczenie w diecie człowieka
Olej kokosowy- właściwości i znaczenie w diecie człowieka
Nutriada 2015 - Turniej Wiedzy Dietetycznej
Nutriada 2015 - Turniej Wiedzy Dietetycznej
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2024 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif