Jak przygotować roztwór o określonym stężeniu procentowym - Niezbędnik  

W tym odcinku niezbędnika poświęconego podstawowym obliczeniom chemicznym opisujemy jak przygotować 10% roztwór kwasu solnego, mając do dyspozycji butelke handlowego, stężonego kwasu solnego.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

   Mając do dyspozycji butelkę z kwasem solnym przygotuj 250g lub ok. 250cm3 10% roztworu tego kwasu. Opisz sposób przygotowania tego roztworu. Dane potrzebne do obliczeń, odczytaj z etykiety umieszczonej na butelce ze  stężonym kwasem solnym (rys.1).

 

 Jak obliczyć stężenie kwasu solneg - zbór zadań

Rys.1 Etykieta umieszczona na butelce stężonego kwasu solnego

  Z etykiety butelki odczytujemy potrzebne dane: stężenie procentowe: 38% w tym miejscu należy zaznaczyć, że producent podaje zakres możliwych stężeń (35-38%), z praktyki możemy jednak powiedzieć iż faktyczne stężenie kwasu plasuje się zwykle w ...


Publikacja dostępna po zalogowaniu

LOGOWANIE

e-mail:

hasło:

Nie pamiętasz hasła?


Nie masz jeszcze konta? Załóż je!
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

dr inż. Tomasz Czernecki

dr inż. Tomasz Czernecki

Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Witamina C - budowa, właściwości, mechanizm degradacji
Witamina C - budowa, właściwości, mechanizm degradacji
Charakterystyka mleka różnych gatunków zwierząt i człowieka
Charakterystyka mleka różnych gatunków zwierząt i człowieka
Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia
Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia
Przygotowanie buforu octanowego (0,1 M) o zakresie pH 3,6 - 5,6 - Niezbędnik
Przygotowanie buforu octanowego (0,1 M) o zakresie pH 3,6 - 5,6 - Niezbędnik
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif