Już w porządku mój żołądku - niecodzienny zamiennik tabletek zwalczających objawy zgagi  



Wody alkaliczne to szczególny rodzaj wód, które spożywane systematycznie mogą przynieść wymierne korzyści zdrowotne. W publikacji doniesieniu przedstwiono ich udział w wspomaganiu leczenia choroby refluksowej.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Refluks żołądkowo-przełykowy to cofanie się treści pokarmowej i soków żołądkowych do przełyku. Towarzyszy temu nieprzyjemne uczucie pieczenia. Choroba refluksowa jest dość uciążliwą i często pojawiająca się obecnie dolegliwością.

Przyczyną refluksu żołądkowo-jelitowego jest zazwyczaj zwiotczenie mięśnia zwieracza przełyku u wejścia żołądka. Warto nadmienić, iż do takiego stanu rzeczy może prowadzić zarówno niedokwaszenie jak i nadkwasota żołądka. Podstawowe znaczenie w patofizjologii powyższego procesu odgrywa pepsyna, która jest aktywna w środowisku kwaśnym. Ponadto, ludzka pepsyna zachowuje stabilność w pH 7,4 i może być reaktywowana przez jony wodoru, z dowolnego źródła. Tak więc zwykłe wody butelkowane (zazwyczaj pH 6,7 do 7,4) nie mogą wpływać na stabilność pepsyny. Badania laboratoryjne in vitro przeprowadzone na wodzie ze studni artezyjskich zawierającej naturalny wodorowęglan wapnia (pH 8,8) dowiodły, iż nieodwracalnie inaktywuje ona ludzką pesynę, a jej zdolność buforowania kwasu solnego znacznie przewyższa możliwości wód konwencjonalnych. Przytoczone wyniki sugerują, iż regularne spożywanie wody alkalicznej może przynieść korzyści terapeutyczne dla pacjentów cierpiących na refluks żołądkowo-przełykowy.

Autor opracowania:


Literatura:  

  1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22844861
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

lic. Katarzyna Banach

lic. Katarzyna Banach


Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Charakterystyka serów - klasyfikacja, wartość odżywcza, produkcja, konsumpcja
Charakterystyka serów - klasyfikacja, wartość odżywcza, produkcja, konsumpcja
Charakterystyka mleka różnych gatunków zwierząt i człowieka
Charakterystyka mleka różnych gatunków zwierząt i człowieka
Cholesterol HDL - nie dla każdego dobry
Cholesterol HDL - nie dla każdego dobry
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2023 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif