W tej odłonie przedstawiamy przepis na przygotowanie buforu TRIS (trihydroksyaminometan) w zakresie pH od 7,2 do 9,0.
W celu przygotowania buforu należy zmieszaś 50 cm3 roztworu A i x cm3 roztworu B, następnie uzupełnić do 200 cm3 wodą destylowaną.
pH | x
7,2
44,2
7,4
41,4
7,6
38,4
7,8
32,5
8,0
26,8
8,2
21,9
8,4
16,5
8,6
12,2
8,8
8,1
9,0
5,0
A: 0,2 M TRIS - 24,2 g w 1000 cm3 roztworu. B: 0,2 M HCl (przygotowanie ze stężonego 36% HCl - 18 cm3 stężonego HCL uzupełnić do 1000 cm3 wodą ... Tekst zawiera 59 wyrazów. Będziesz go czytać 0 minut i 17 sekund. Publiakacja tylko dla naszych czytelników Dołącz do czytelników Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień. Logowanie Udostępnij Polub NutriLife.pl
Autor publikacji dr inż. Tomasz Czernecki Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora] Zobacz takżeStężenie i gęstość wybranych roztworów handlowych - Niezbędnik Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania Enzymy w przemyśle spożywczym 2 urodziny portalu NutriLife.pl i Czasopisma Journal of NutriLife
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS) |