W tej odłonie przedstawiamy przepis na przygotowanie buforu TRIS (trihydroksyaminometan) w zakresie pH od 7,2 do 9,0.
W celu przygotowania buforu należy zmieszaś 50 cm3 roztworu A i x cm3 roztworu B, następnie uzupełnić do 200 cm3 wodą destylowaną.
pH | x
7,2
44,2
7,4
41,4
7,6
38,4
7,8
32,5
8,0
26,8
8,2
21,9
8,4
16,5
8,6
12,2
8,8
8,1
9,0
5,0
A: 0,2 M TRIS - 24,2 g w 1000 cm3 roztworu. B: 0,2 M HCl (przygotowanie ze stężonego 36% HCl - 18 cm3 stężonego HCL uzupełnić do 1000 cm3 wodą ... Tekst zawiera 59 wyrazów. Będziesz go czytać 0 minut i 17 sekund. Publiakacja tylko dla naszych czytelników Dołącz do czytelników Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień. Logowanie Udostępnij Polub NutriLife.pl
Autor publikacji ![]() dr inż. Tomasz Czernecki Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora] Zobacz także![]() Buforu węglanowy (0,05 M) o zakresie pH 9,2-10,7 - Niezbędnik ![]() Stężenie i gęstość wybranych roztworów handlowych - Niezbędnik ![]() Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny ![]() Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS) |