Ludzkie mleko od... krowy!  

Chińscy naukowcy wierzą, że już w niedalekiej przyszłości uda się zastąpić mleko wstępne dla niemowląt mlekiem ludzkim, pochodzącym od krów. Jak to możliwe? Rozwiązaniem jest GMO (Genetically Modified Organisms - Organizmy zmodyfikowane genetycznie).

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Zespół profesora Ning Li z Uniwersytetu Rolniczego w Chinach zapewnia, że w wyniku wprowadzenia odpowiednich genów ludzkich do krów rasy Holsztyńskiej, możliwe jest uzyskanie mleka o identycznym składzie jak mleko ludzki. Podkreślają, że otrzymane mleko będzie nie tylko identyczne pod względem zawartości tłuszczu, węglowodanów i białka ale również będzie zawierać inne cenne składniki jak np. laktoferyna, dzięki której noworodek otrzymuje ochronę przeciwbakteryjną. Laktoferyna jest komponentem odporności nieswoistej (genetycznej) i wchodzi w skład pierwszej linii obrony organizmu dziecka przed patogenami.

       Niewątpliwie otrzymane drogą GMO mleko zbliżone składem do mleka ludzkiego będzie bardzo dobrą alternatywą dla dzieci, których mamy nie mogą lub nie chcą karmić swoich dzieci piersią. Będzie w znacznym stopniu lepiej tolerowane przez osoby z nietolerancją laktozy. Mleko modyfikowane otworzy duży azjatycki rynek, gdzie obecnie sprzedaż mleka jest stosunkowo niska z uwagi na fakt iż 9 na 10 osób cierpi na nietolerancję laktozy i nie może spożywać mleka krowiego.

       Pytaniem otwartym pozostaje bezpieczeństwo tego produktu. Profesor Keith Campbell z Uniwersytetu w Nottingham,  członek zespołu, który sklonował w 1996 roku owcę Dolly, twierdzi że żywność GMO nie jest zagrożeniem dla człowieka -
"Genetycznie zmodyfikowana żywność, która jest dobrze zrobiona, może przynieść ogromne korzyści dla konsumentów w postaci lepszych produktów".

 

--------------------------------------
Skład mleka [g/100ml]:
- mleko krowie: tłuszcz 3,7g/100ml, białko 3,3g/100ml, węglowodany 4,8g/100ml
- mleko ludzkie: tłuszcz 4,0g/100ml, białko 1,3g/100ml, węglowodany 6,5g/100ml

Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

dr inż. Tomasz Czernecki

dr inż. Tomasz Czernecki

Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Współczesne trendy w technologii żywności - Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej
Współczesne trendy w technologii żywności - Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej
Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania
Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania
Indeks i ładunek glikemiczny
Indeks i ładunek glikemiczny
Jakość żywności ekologicznej
Jakość żywności ekologicznej
DOŁĄCZ DO NAS
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2018 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif