Relacje: targi konferencje

Relacja z II Konferencji Naukowej "Witamina D – eliksir zdrowia"  



Wiele cennych uwag i stwierdzeń jest wynikiem II Konferencji Naukowej „Witamina D – eliksir zdrowia”, którą w dniu 10 lipca br. zorganizowało Stowarzyszenie Promocji Zdrowia „PRO – SALUTEM”. Konferencja była miejscem wymiany poglądów między lekarzami, farmaceutami i dietetykami. Referaty przedstawiane zostały na 3 sesjach tematycznych.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama
Suszone na słońcu lub naświetlane UV kapelusze grzybów mogą być doskonałym źródłem witaminy D.

Pierwsza z nich dotyczyła metabolizmu i roli kalcyferolu. Dr n. med. Edyta Biernat-Kałuża przedstawiła wyniki badań, na podstawie których wykazała, że suszone kapelusze grzybów mogą być dobrym źródłem witaminy D. Jej ilość wzrasta w czasie naświetlania kapeluszy promieniami UV lub podczas suszeniu na słońcu. Doktor przypomniała również, że witamina D jest odporna na działanie podwyższonej temperatury i z tego względu odporna jest na procesy technologiczne przetwarzania żywności. Dodatkowo należy również zwrócić uwagę na współzależność witaminy D i magnezu. W przypadku gdy, występuje niedobór obydwu tych składników, ryzyko śmierci wzrasta o 30%. Natomiast gdy, istnieje niedobór samej witaminy D, ryzyko śmierci jest wyższe o 20%. Z tego względu należy dbać o odpowiednia podaż zarówno witaminy D jak i magnezu. Na temat metod oznaczania deficytu witaminy D obszernych informacji udzielili dr Zbigniew Bartoszewski i dr n. chem. Aleksandra Wysłouch. Metoda chromatografii cieczowej ze spektrometrem mas uznana została za najlepszą i najbardziej perspektywiczną.

 

      

 

Niski poziom witaminy D jest jedną z przyczyn śmierci w wieku średnim i starczym. Osobom dorosłym zaleca się suplementacje witaminy D w ilości 1000-2000 IU/dobę.

W sesji drugiej przybliżono plejotropowe działanie witaminy D. Wykład prof. dr hab. n. med. Krzysztofa Kuli wskazał, że niski poziom witaminy D jest jedną z  przyczyn śmierci w wieku średnim i starczym. Niedobór cholekalcyferolu dodatnio koreluje ze  zgonami powodowanymi przez nowotwory oraz rozwój hipogonadyzmu. Dużym zainteresowaniem cieszył się wykład „Witamina D a insulinooporność, otyłość i cukrzyca”, który przedstawił prof. dr hab. n. med. Andrzej Milewicz. Przedstawione dane wskazują na głębokie niedobory witaminy D u osób otyłych, a co za tym idzie konieczność ich farmakologicznego wyrównania.

 

dr Tomasz Czernecki      prof. dr hab. n. med. Andrzej Milewicz

 

Trzecia sesja miała na celu zaprezentowanie wad i zalet terapii witaminą D. Prof. dr hab. n. med. Krzysztof Nowosielski przestawił wyniki dwóch badań, które wykazały, że deficyt witaminy D ma związek z zaburzeniami wzwodu na poziomie naczyniowym u 61% mężczyzn. Z kolei prof. dr hab. n. med. Rudolf Klimek czynnie biorący udział w panelu dyskusyjnym, opierając się na autorskiej publikacji pt.: „Psychoneurocybernetis Conquist of Carcinogenesis and Cancers”, zaprezentował własne wyniki badań i wnioski.

Pomiędzy sesjami był czas na wymianę spostrzeżeń przy kawie i ciastku. Organizatorzy zapewnili komfortową atmosferę podczas wykładów i przerw. Zagadnienia poruszone podczas konferencji są niezwykle istotne i szeroko dyskutowane na łamach czasopism naukowych. Mam nadzieję, że dzięki takim spotkaniom wzrośnie świadomość lekarzy i specjalistów z zakresu ochrony zdrowia co do konieczności codziennej suplementacji witaminą D.

Żałujemy jednak, że początkowo zakładany program spotkania został znacznie okrojony, a liczba wykładowców zmniejszyła się. Być może dał o sobie znać okres urlopowy… Wykładowcom gratulujemy umiejętności przekazania cennej wiedzy w interesujący sposób.

Autor opracowania:


Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

lic. Kamila Dzwonkowska

lic. Kamila Dzwonkowska


Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania
Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Osteoporoza częstą przyczyną złamań u kobiet
Osteoporoza częstą przyczyną złamań u kobiet
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif