Relacje: targi konferencje

Nutriada 2015 - relacja  



W dniu 13 listopada 2015 roku w Centrum Dydaktyczno Kongresowym UJ CM przy ulicy Łazarza w Krakowie odbył się pierwszy dzień Turnieju Wiedzy Dietetycznej NUTRIADA 2015. Wszystkich zgromadzonych na sali powitała Pani prof. dr hab. n. med. Małgorzata Zwolińska-Wcisło – przewodnicząca Komitetu Organizacyjnego. Turniej rozpoczął się od wykładów niekwestionowanych autorytetów w dziedzinie żywienia w zdrowiu i chorobie.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Nutriada to nie tylko konkurs dla młodych adeptów dietetyki. To również okazja do propagowania najnowszej wiedzy z zakresu żywienia w zdrowiu i chorobie. Pierwszy dzień Nutriady obfitował w interesujace wykłady.

Pierwszy wygłosił dr hab. med. Jacek Sobocki z Kliniki Chirurgii Ogólnej i Żywienia Klinicznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, który omówił niedobory żywieniowe po operacjach bariatrycznych. Kolejny prelegent, prof. dr hab. med. Mirosław Jarosz z Kliniki Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie przedstawił wpływ żywienia na nowotwory przewodu pokarmowego. Poza uczestnikami Turnieju możliwość uczestnictwa w wykładach miały także osoby zainteresowane prezentowaną tematyką, studenci czy też osoby na co dzień związane z tą dziedziną.

Do turnieju przystąpiło trzynaście drużyn z całej Polski, w których skład wchodziło trzech uczestników oraz opiekun. Dzisiejszego dnia przeprowadzone zostały trzy etapy eliminacji: test jednokrotnego wyboru, z którym każdy z uczestników zmagał się oddzielnie oraz  konkurencje zespołowe - krzyżówka i quiz. Jutro uczestników czeka ostatnia konkurencja - uczestnicy będą musieli zmierzyć się z zadaniem, które będzie polegało na zebraniu szczegółowego wywiadu ogólnego i żywieniowego zawierającego jak najwięcej istotnych dla dietetyka informacji. Dodatkowo będą musieli sporządzić kartę zaleceń dietetycznych dla danego pacjenta.

Autor opracowania:


Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

dr inż. Tomasz Czernecki

dr inż. Tomasz Czernecki

Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Alkohol tylko na dowód osobisty
Alkohol tylko na dowód osobisty
Osteoporoza częstą przyczyną złamań u kobiet
Osteoporoza częstą przyczyną złamań u kobiet
Konferencja: Żywność i żywienie w medycynie prewencyjnej – postępy 2014
Konferencja: Żywność i żywienie w medycynie prewencyjnej – postępy 2014
Tajemnice pracy technologów przemysłu spożywczego
Tajemnice pracy technologów przemysłu spożywczego

Tematyka publikacji


DOŁĄCZ DO NAS
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif