Relacje: targi konferencje

Wpływ zbilansowanej diety i prawidłowych nawyków żywieniowych na zdrowie dzieci i młodzieży, w kontekście osteoporozy  



W dniu 8 kwietnia 2016 r. odbyła się kolejna konferencja w ramach projektu pt. Cykl konferencji „Fakty i mity o mleku”. Organizatorem konferencji była Polska Izba Mleka. Tematem przewodnim konferencji był wpływ zbilansowanej diety i prawidłowych nawyków żywieniowych na zdrowie dzieci i młodzieży, w kontekście osteoporozy.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

W konferencji udział wzięło ponad 100 osób reprezentujących zarówno przedszkola, szkoły oraz lekarze i dietetycy, zaangażowani w działania związane z profilaktyką zdrowia i zdrowego trybu życia.

Głównym celem konferencji było zwiększenie świadomości na temat mleka, produktów mlecznych oraz ich roli w diecie dzieci i młodzieży. Rozwiano również liczne kontrowersje i obalono mity na temat mleka.

 

Prelegentami spotkania były: dr n. med. Irena Białokoz­Kalinowska z Kliniki Pediatrii i Zaburzeń Rozwoju Dzieci i Młodzieży Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, mgr Dominika Mękal z Centrum Radioterapii Amethyst Warszawski Uniwersytet Medyczny Szpital Wielospecjalistyczny im. Stanleya Dudricka w Skawinie oraz mgr Anna Kosińska, dietetyk z Krakowskiego Centrum Dietetyki. Zaproszeni eksperci podkreślali zależność między wartościa prozdrowotną mleka i produktów mlecznych, a stanem zdrowia w populacji.

Podczas konferencji prelegenci zabrali słuchaczy w podroż do mlecznej krainy oraz uświadomili im dlaczego warto pić mleko i spożywać produkty mleczne. Przedstawili wartość odżywczą mleka i produktów mlecznych oraz ich wpływ na organizm dzieci i młodzieży. Uczestnicy dowiedzieli się również o sposobach leczenia alergii pokarmowych oraz o produktach, które najczęściej uczulają.

Szczególną uwagę zwrócono na profilaktykę osteoporozy, zbilansowaną dietę, suplementację oraz przestrzeganie prawidłowych norm żywienia. Podczas spotkania można było usłyszeć o zasadach racjonalnego odżywiania się ze szczególnym uwzględnieniem produktów mlecznych oraz o kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci i młodzieży. Uwypuklona została również potrzeba aktywności fizycznej oraz prawidłowego odżywiania się.

 

Konferencja cieszyła się dużym zainteresowaniem ze strony grupy odbiorców również ze względu na towarzyszącą jej degustacje produktów mlecznych. Cykl konferencji „Fakty i mity o mleku” został sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka. Organizatorzy mają nadzieję pokazać osobom dbającym o promocję zdrowia oraz mającym wpływ na edukację dzieci i młodzieży, w tym lekarzom, pielęgniarkom oraz kadrze pedagogicznej potrzebę codziennego spożywania mleka i produktów mlecznych przez dzieci i młodzież.

Autor opracowania:


Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

 Katarzyna Kabak

Katarzyna Kabak


Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Osteoporoza częstą przyczyną złamań u kobiet
Osteoporoza częstą przyczyną złamań u kobiet
Konferencji DietetykaForum 2014
Konferencji DietetykaForum 2014
Konferencja: Żywność i żywienie w medycynie prewencyjnej – postępy 2014
Konferencja: Żywność i żywienie w medycynie prewencyjnej – postępy 2014
Relacja z II Konferencji Naukowej
Relacja z II Konferencji Naukowej "Witamina D – eliksir zdrowia"
DOŁĄCZ DO NAS
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif