Zalecenia Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego dla chorych na cukrzycę 2017  



Publikacje dotyczące zaleceń dla osób chorych na cukrzycę pojawiają się cyklicznie co rok. Przygotowuje je Polskie Towarzystwo Diabetologiczne. Odnoszą się one do wszystkich aspektów opieki klinicznej nad chorymi. Praca grupy ekspertów ma przyczynić się do poprawy w zakresie diagnostyki, zapobiegania i leczenia cukrzycy oraz jej powikłań w Polsce. Zalecenia PTD powstały na podstawie wyników kolejnych badań klinicznych i eksperymentalnych, danych z obserwacji epidemiologicznych oraz rejestrów diabetologicznych. Corocznie pojawiają się pewne modyfikacje i nowe treści. Wiedza płynie z rzetelnych, opartych na dowodach naukowych badań, mających istotne implikacje w praktyce klinicznej.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

W roku 2017, po raz pierwszy wprowadzono odniesienie do zasad EMB (ang. evidence-based medicine), wskazując poziom dowodów naukowych, analogicznie jak to ma miejsce w zalecieniach Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego (ADA, American Diabetes Association).

Już na pierwszych stronach można zauważyć, że uproszczono zasady rozpoznawania zaburzeń gospodarki węglowodanowej. Przy braku występowania objawów hiperglikemii i stwierdzonej przygodnej glikemii (oznaczenie w osoczu krwi żylnej) ≥ 200 mg/dl (11,1 mmol/l) jedno, a nie dwa oznaczenia stężenia glukozy w osoczu krwi żylnej na czczo ≥ 126 mg/dl (7,0 ...

Tekst zawiera 1134 wyrazów. Będziesz go czytać 5 minut i 40 sekund.



Publiakacja tylko dla naszych czytelników

Dołącz do czytelników

Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.

REJESTRACJA

Logowanie

Ozyskaj hasło | FAQ



Literatura:  

  1. 2017 Guidelines on the management of diabetic patients. A position of Diabetes Poland. Clin Diabet 2017; 6, Suppl. A: A1–A80
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

mgr Karolina Jachimowicz-Rogowska

mgr Karolina Jachimowicz-Rogowska

Doktorantka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie w dyscyplinie technologia żywności i żywienia. Zdrowym stylem życia interesuje się od blisko dekady. Lubi dzielić się swoją wiedzą i inspirować innych do zmiany nawyków żywieniowych. W swojej pracy zajmuje się żywieniem dzieci oraz dietami wegetariańskimi. Wolne chwile spędza w kuchni. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Alergie i nietolerancje pokarmowe – problem XXI wieku
Alergie i nietolerancje pokarmowe – problem XXI wieku
EFSA przygotuje opinię o dopuszczalnym dziennym dodatku cukru
EFSA przygotuje opinię o dopuszczalnym dziennym dodatku cukru
Mięso przyczyną wzrostu śmiertelności - badania na grupie ponad 1,5 miliona osób
Mięso przyczyną wzrostu śmiertelności - badania na grupie ponad 1,5 miliona osób
Zaburzenia mikroflory jelitowej mogą prowadzić do otyłości
Zaburzenia mikroflory jelitowej mogą prowadzić do otyłości
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2023 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif