Zaburzenia mikroflory jelitowej mogą prowadzić do otyłości  



Otyłość jest związana ze zmianami w naszej florze bakteryjnej złożonej z bilionów mikroorganizmów zamieszkujących jelita. Mechanizm ten nie był jednak do końca poznany. W badaniu opublikowanym w czasopiśmie Nature, naukowcom pod przewodnictwem zespołu z Yale udało się ustalić, w jaki sposób zmiana mikroflory jelitowej prowadzi do otyłości.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

W badaniach zaobserwowano, że kwas octowy (inaczej kwas etanowy, z grupy kwasów karboksylowych o krótkim łańcuchu) działa stymulująco na wydzielanie insuliny u gryzoni. Aby dowiedzieć się więcej na temat roli tego kwasu, naukowcy z Howard Hughes Medical Institute oraz Yale przeprowadzili serię eksperymentów na gryzoniach.

Znaczenie kwasu octowego

Zespół badawczy ocenił zawartość kwasu octowego w odniesieniu do innych krótkołańcuchowych kwasów karboksylowych (tłuszczowych). Wyniki dowiodły wyższego poziomu kwasu octowego u zwierząt będących na diecie wysokotłuszczowej. ...



Publikacja dostępna po zalogowaniu

LOGOWANIE

e-mail:

hasło:

Nie pamiętasz hasła?


Nie masz jeszcze konta? Załóż je!
Autor opracowania:


Literatura:  

Rachel J. Perry, Liang Peng, Natasha A. Barry, Gary W. Cline, Dongyan Zhang, Rebecca L. Cardone, Kitt Falk Petersen, Richard G. Kibbey, Andrew L. Goodman, Gerald I. Shulman. Acetate mediates a microbiome–brain–β-cell axis to promote metabolic syndrome.Nature, 2016; 534 (7606): 213 DOI: 10.1038/nature18309

Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

mgr inż. Magdalena Wychudzka

mgr inż. Magdalena Wychudzka


Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Mięso przyczyną wzrostu śmiertelności - badania na grupie ponad 1,5 miliona osób
Mięso przyczyną wzrostu śmiertelności - badania na grupie ponad 1,5 miliona osób
Nowy marker otyłości, czyli walki z nadwagą ciąg dalszy
Nowy marker otyłości, czyli walki z nadwagą ciąg dalszy
Sztuczne słodziki nie mają kalorii, ale czy warto je stosować?
Sztuczne słodziki nie mają kalorii, ale czy warto je stosować?
O tym jak niski poziom testosteronu zwiększa ryzyko cukrzycy
O tym jak niski poziom testosteronu zwiększa ryzyko cukrzycy
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif