Alergie i nietolerancje pokarmowe – problem XXI wieku  



Eksperci żywieniowi prognozują, że w najbliższych dekadach Polskie społeczeństwo czeka wzrost częstości występowania alergii i nietolerancji pokarmowych. Według danych statystycznych, najbardziej narażone są dzieci oraz kobiety mieszkające w dużych miastach. Jednak w większości przypadków można skutecznie zapanować nad dolegliwościami. Warto w takich przypadkach zgłosić się po pomoc do lekarza i dietetyka.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

 Nadwrażliwość pokarmowa obejmuje różnego rodzaju zaburzenia, wynikające z nieprawidłowej reakcji organizmu na produkty, które dla zdrowych osób są niegroźne. Są one coraz bardziej powszechne w krajach uprzemysłowionych.

Szacuje się, że za piętnaście lat aż połowa populacji Europy objęta będzie którymś z rodzajów alergii. Z danych epidemiologicznych wynika, że co najmniej 6 procent dzieci oraz 3-4 procent dorosłych cierpi z powodu nadwrażliwości na spożywane pokarmy.
Choroby alergiczne często jednak pozostają nierozpoznane bądź źle zdiagnozowane, więc informacje te ...



Publikacja dostępna po zalogowaniu

LOGOWANIE

e-mail:

hasło:

Nie pamiętasz hasła?


Nie masz jeszcze konta? Załóż je!
Autor opracowania:


Literatura:  

  1. Szajewska H, Horvath A, Socha P. i wsp. Poradnik żywienia niemowląt – krok po kroku od narodzin do pierwszych urodzin. Medycyna Praktyczna, Kraków 2014
  2. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dn. 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności
  3. Konferencja naukowa „Alergie, nietolerancje pokarmowe – zmora pacjentów, dietetyków i lekarzy”, Ogólnopolskie Centrum Dietetyki IŻŻ, Warszawa, 31 marca 2017r., http://www.izz.waw.pl/

Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

 Karolina Jachimowicz

Karolina Jachimowicz

Studentka dietetyki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie i trener personalny. Zdrowym odżywianiem i aktywnością fizyczną interesuje się do 5 lat. Lubi dzielić się swoją wiedzą i inspirować innych do zmiany nawyków żywieniowych. Wolne chwile spędza w kuchni. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia
Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia
Jak przygotowć 30% roztwór wodorotlenku sodu, a następnie rozcieńczyć go do 15%? - Niezbędnik
Jak przygotowć 30% roztwór wodorotlenku sodu, a następnie rozcieńczyć go do 15%? - Niezbędnik
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Charakterystyka serów - klasyfikacja, wartość odżywcza, produkcja, konsumpcja
Charakterystyka serów - klasyfikacja, wartość odżywcza, produkcja, konsumpcja
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif