Eksperci żywieniowi prognozują, że w najbliższych dekadach Polskie społeczeństwo czeka wzrost częstości występowania alergii i nietolerancji pokarmowych. Według danych statystycznych, najbardziej narażone są dzieci oraz kobiety mieszkające w dużych miastach. Jednak w większości przypadków można skutecznie zapanować nad dolegliwościami. Warto w takich przypadkach zgłosić się po pomoc do lekarza i dietetyka.
Nadwrażliwość pokarmowa obejmuje różnego rodzaju zaburzenia, wynikające z nieprawidłowej reakcji organizmu na produkty, które dla zdrowych osób są niegroźne. Są one coraz bardziej powszechne w krajach uprzemysłowionych.
Szacuje się, że za piętnaście lat aż połowa populacji Europy objęta będzie którymś z rodzajów alergii. Z danych epidemiologicznych wynika, że co najmniej 6 procent dzieci oraz 3-4 procent dorosłych cierpi z powodu nadwrażliwości na spożywane pokarmy.
Tekst zawiera 573 wyrazów. Będziesz go czytać 2 minuy i 51 sekund.
Publiakacja tylko dla naszych czytelników
Dołącz do czytelników
Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.
Logowanie
Konferencja naukowa „Alergie, nietolerancje pokarmowe – zmora pacjentów, dietetyków i lekarzy”, Ogólnopolskie Centrum Dietetyki IŻŻ, Warszawa, 31 marca 2017r., http://www.izz.waw.pl/
Autor publikacji
mgr Karolina Jachimowicz-Rogowska
Doktorantka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie w dyscyplinie technologia żywności i żywienia. Zdrowym stylem życia interesuje się od blisko dekady. Lubi dzielić się swoją wiedzą i inspirować innych do zmiany nawyków żywieniowych. W swojej pracy zajmuje się żywieniem dzieci oraz dietami wegetariańskimi. Wolne chwile spędza w kuchni. [profil autora]