Na podstawie przeprowadzonych na wielką skalę badań z udziałem ponad 1,5 miliona osób stwierdzono, że wyższa śmiertelność dotyczy tych, u których podstawą codziennej diety jest mięso, zwłaszcza czerwone i przetworzone. Co więcej, dane te obejmują bardzo szeroka grupę, która nie została zawężona wyłącznie do określonych przyczynów zgonu. Otrzymane wyniki zostały opracowane i opisane w Journal of the American Osteopathic Association pod przewodnictwem lekarzy z Mayo Clinic w Arizonie.
Autorzy analizowali sześć badań, w których oceniano wpływ mięsa i diet wegetariańskich na poziom śmiertelności pod kątem sposobu udzielania podstawowej opieki zdrowotnej przez lekarzy, która miałaby polegać na konsultacjach z pacjentem w sprawie, popartego badaniami naukowymi, wpływu konsumpcji mięsa na jakość i długość życia. Według ich zaleceń, lekarze powinni informować pacjentów, by ograniczali spożycie produktów zwierzęcych i w miarę możliwości rezygnowali z mięsa na rzecz produktów pochodzenia roślinnego.
"Uzyskane wyniki potwierdzają to, o czym wiemy już od dawna ...
Tekst zawiera 421 wyrazów. Będziesz go czytać 2 minuy i 6 sekund.
Publiakacja tylko dla naszych czytelników
Dołącz do czytelników
Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.
Logowanie
Autor publikacji
mgr inż. Magdalena Wychudzka
Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]