W opracowaniu zarysowano wpływ surowca (jabłek) na jakość koncentratów soków owocowych oraz przedstawiono proces produkcji koncentratu jabłkowego, szczegółowo omawiając takie składowe procesu jak: otrzymywanie moszczu, klarowanie moszczu i zagęszczanie soku.
Jakość koncentratu zależy w dużej mierze od jakości surowca, dlatego należy zwrócić na to szczególną uwagę. Surowiec przeznaczony do produkcji soku decyduje m.in. o poziomie jego kwasowości i barwie, o zawartości patuliny oraz pozostałości pestycydów w gotowym produkcie. Dlatego przy produkcji soków zagęszczonych jakość surowca ma bardzo duże znaczenie. Jabłka przeznaczone do produkcji koncentratu powinny charakteryzować się następującymi cechami:
Tekst zawiera 4382 wyrazów. Będziesz go czytać 21 minut i 54 sekundy.
Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową
Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.
Autor publikacji
mgr inż. Radosław Czapla
Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]