Produkcja zagęszczonego soku jabłkowego  

Radosław Czapla
  

    Radosław Czapla
Abstrakt:

W opracowaniu zarysowano wpływ surowca (jabłek) na jakość koncentratów soków owocowych oraz przedstawiono proces produkcji koncentratu jabłkowego, szczegółowo omawiając takie składowe procesu jak: otrzymywanie moszczu, klarowanie moszczu i zagęszczanie soku.


Data publikacji: 18.04.2012 r.    •    Typ publikacji: Publikacja przeglądowa

Cytowanie:
  • Czapla R: Produkcja zagęszczonego soku jabłkowego, Journal of NutriLife, 2012, 04, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=19 [dostęp: 2024.12.08]
  • RIS,   BibTeX

Słowa kluczowe:
sok jabłkowy, proces wytwarzania, moszcz jabłkowy, klarowanie moszczu, enzymacja miazgi jabłkowej

Konflikt interesów
Autorzy oświadczają, że nie mają powiązań ani finansowych zależności wobec żadnej organizacji lub kogokolwiek posiadającego bezpośredni finansowy wkład w przedmiot badań lub materiały badane w danej pracy (np. poprzez zatrudnienie, doradztwo, posiadanie akcji, honoraria). Każda dotacja badań lub projektu wyszczególniona jest w części pracy zatytułowanej „Podziękowania”.
POKAŻ WIĘCEJ

Radosław Czapla
  

    Radosław Czapla
Abstract:

Publication date: 18.04.2012 r.    •    Publication type: Publikacja przeglądowa

Citation:
  • Czapla R: , Journal of NutriLife, 2012, 04, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=19 [access: 2024.12.08]
  • RIS,   BibTeX

Keywords:


Conflict of interest
The authors declare that they have no relationship or financial dependence to any organization or anyone having a direct financial interest in the subject of research or materials analyzed in the work (eg. through employment, consulting, stock ownership, honoraria). Each research grant or project is specified in the part of the work entitled "Acknowledgements".
SHOW MORE

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Wpływ surowca na jakość koncentratów soków owocowych

    Jakość koncentratu zależy w dużej mierze od jakości surowca, dlatego należy zwrócić na to szczególną uwagę. Surowiec przeznaczony do produkcji soku decyduje m.in. o poziomie jego kwasowości i barwie, o zawartości patuliny oraz pozostałości pestycydów w gotowym produkcie. Dlatego przy produkcji soków zagęszczonych jakość surowca ma bardzo duże znaczenie. Jabłka przeznaczone do produkcji koncentratu powinny charakteryzować się następującymi cechami:

  • wysoką zawartością ekstraktu,
  • zharmonizowanym ...

    Tekst zawiera 4382 wyrazów. Będziesz go czytać 21 minut i 54 sekundy.



    Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową

    Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
    pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
    merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.


    Wypróbuj od 7,45zł miesięcznie

    ZALOGUJ SIĘ | Ozyskaj hasło | FAQ

    Literatura:  

    1. Czapski J., Karmiński R. „Technologia produkcji soku jabłkowego dziś i jutro”, PTTŻ, Poznań 1994
    2. Jarczyk A., Berdowski J.B. „Przetwórstwo owoców i warzyw cz.1” WSiP, Warszawa 1997
    3. Junker R. „Soki owocowe. Przetwórstwo owoców. Produkcja soków owocowych i koncentratów” Begerow Sandomierz 1997
    4. Kubiak K. „Rynek zagęszczonego soku jabłkowego w Polsce i na Świecie” Przemysł fermentacyjny i owocowo – warzywny 9/2001
    5. Mierwiński J. „Produkcja i eksport soków z owoców „pozostałych” ” Przemysł fermentacyjny i owocowo – warzywny 9/2001
    6. Praca zbiorowa „Ochrona środowiska w przemyśle owocowo – warzywnym” FAPA Warszawa 1998
    7. Horubała A. „Postęp w technologii otrzymywania koncentratów owocowych i warzywnych”, materiały z konferencji, Milejów 1988
    8. Kostrzewa E., Skąpska S. „Produkcja aromatów owocowych w Polsce i ich zastosowanie”, materiały z konferencji, Milejów 1988
    9. „Instrukcja technologiczna produkcji koncentratu jabłkowego” (dokument wewnętrzny zakładu)
    10. Instrukcja obsługi prasy koszowej HP 2500 Bucher Guyer
    11. Kubiak K. „Rynek zagęszczonego soku jabłkowego w Polsce i na świecie” Przemysł fermentacyjny i owocowo - warzywny 9/2001
    Udostępnij
    Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

mgr inż. Radosław Czapla

mgr inż. Radosław Czapla


Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Charakterystyka serów - klasyfikacja, wartość odżywcza, produkcja, konsumpcja
Charakterystyka serów - klasyfikacja, wartość odżywcza, produkcja, konsumpcja
Przygotowanie roztworu o określonym stężeniu molowym - Niezbędnik
Przygotowanie roztworu o określonym stężeniu molowym - Niezbędnik
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Olej kokosowy- właściwości i znaczenie w diecie człowieka
Olej kokosowy- właściwości i znaczenie w diecie człowieka
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2024 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif