Pozytywne efekty diety ketogennej w leczeniu następstw neurologicznych hiperinsulinemii - opis przypadku  



Dieta ketogeniczna od wielu lat stosowana jest we wspomaganiu leczenia epilepsji. Również w innych jednostkach chorobowych ten sposób żywienia przynosi pozytywne efekty. Niniejsza publikacja przybliża zagadnienie korzystnego działania ketonów we wspomaganiu leczniczym przewlekłej hipoglikemii z hiperinsulinemią, spowodowaną mutacją w genie GCK.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Dieta ketogeniczna (ketogenna) zakłada wysoką podaż tłuszczów przy jednoczesnym niskim spożyciu węglowodanów. Od dawna (1921r.) jest stosowana u osób cierpiących na padaczkę oporną na działanie leków. W diecie ketogennej głównym źródłem energii są tłuszcze, natomiast konsumpcja białka i cukrów jest ograniczona. Prowadzi to do wyższego stężenia związków ketonowych we krwi. Dieta ta ma na celu utrzymanie ketozy w organizmie dziecka, co prowadzi do zmniejszenia pobudliwości drgawkowej mózgu i w konsekwencji obniżenia ilości i zmniejszenia ...




Publikacja dostępna po zalogowaniu

LOGOWANIE

e-mail:

hasło:

Nie pamiętasz hasła?


Nie masz jeszcze konta? Załóż je!
Autor opracowania:


Literatura:  

  1. Arianna Maiorana, Lucilla Manganozzi, Fabrizio Barbetti, Silvia Bernabei, Giorgia Gallo, Raffaella Cusmai, Stefania Caviglia, Carlo Dionisi-Vici. Ketogenic diet in a patient with congenital hyperinsulinism: a novel approach to prevent brain damage. Orphanet Journal of Rare Diseases (2015) 10:120 DOI 10.1186/s13023-015-0342-6
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

lic. Katarzyna Banach

lic. Katarzyna Banach


Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Charakterystyka mleka różnych gatunków zwierząt i człowieka
Charakterystyka mleka różnych gatunków zwierząt i człowieka
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Genetycznie zmodyfikowany łosoś dopuszczony do sprzedaży
Genetycznie zmodyfikowany łosoś dopuszczony do sprzedaży
Prof. dr hab. Krzysztof Krygier - wpływ tłuszczów roślinnych i margaryn na zdrowie człowieka
Prof. dr hab. Krzysztof Krygier - wpływ tłuszczów roślinnych i margaryn na zdrowie człowieka
DOŁĄCZ DO NAS
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif