Często powtarzana w dietetyce teza, wskazująca, że podwyższone stężenie HDL jest objawem zdrowia, została obalona przez naukowców z Perelman School of Medicine dziełającej przy Uniwersytecie w Pensylwanii. Przeprowadzone badania pokazuja, że podwyższone stężenie cholesterolu HDL (lipoproteiny o wysokiej gęstości) jest w niektórych przypadkach niekorzystne. Wystąpienie polimorfizmu w genie SCARB1 może powodować wzrost ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej nawet u osób z podwyższonym stężeniem cholesterolu HDL.
Już wcześniej inne badania wskazywały, że HDL nie w każdej chorobie ukłądu krążeni będzie pełnił rolę czynnika ochronnego. Badacze określili sekwencję regionów związanych ze stężeniem HDL we krwi u 328 osób, które wykazywały podwyższone jego stężenie. Jednym z genów, który wzięto pod obserwację był gen SCARB1, który koduje w organizmie receptor HDL (SR-BI) na powierzchni komórek. Jak się okazało osoby z upośledzoną funkcjonalnością genu SCARB1 (zarówno homo- jak i heterozygota P376L) posiadały podwyższony poziom cholesterolu HDL. Jego średnie stężenie w surowicy krwi badanych osób wynosiło 150mg/dl, przy czym za prawidłowe, wskazane stężenie uznaje się 50mg/dl.
Wstępne szacunki wskazują, że ten wariant genetyczny może dotyczyć 1 na 1700 osób i powodować znacznie zwiększone ryzyko choroby niedokrwiennej serca (OR 1,79; p<0.00) w porównaniu do osób posiadających prawidłowy wariant genu SCARB1. Wskazano również, że występowanie tego wariantu genetycznego może być szczególnie częste w populacji żydów aszkenazyjskich (zamieszkujacy w dużej mierze europę środkową i wschodnią). Badacze wskazują, że otrzymane wyniki mogą być użyteczne w postępowaniu profilaktycznym i terapeutycznym.
Autor publikacji
dr inż. Tomasz Czernecki
Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora]