Cholesterol HDL - nie dla każdego dobry  



Często powtarzana w dietetyce teza, wskazująca, że podwyższone stężenie HDL jest objawem zdrowia, została obalona przez naukowców z Perelman School of Medicine dziełającej przy Uniwersytecie w Pensylwanii. Przeprowadzone badania pokazuja, że podwyższone stężenie cholesterolu HDL (lipoproteiny o wysokiej gęstości) jest w niektórych przypadkach niekorzystne. Wystąpienie polimorfizmu w genie SCARB1 może powodować wzrost ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej nawet u osób z podwyższonym stężeniem cholesterolu HDL.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Już wcześniej inne badania wskazywały, że HDL nie w każdej chorobie ukłądu krążeni będzie pełnił rolę czynnika ochronnego. Badacze określili sekwencję regionów związanych ze stężeniem HDL we krwi u 328 osób, które wykazywały podwyższone jego stężenie. Jednym z genów, który wzięto pod obserwację był gen SCARB1, który koduje w organizmie receptor HDL (SR-BI) na powierzchni komórek. Jak się okazało osoby z upośledzoną funkcjonalnością genu SCARB1 (zarówno homo- jak i heterozygota P376L) posiadały podwyższony poziom cholesterolu HDL. Jego średnie stężenie w surowicy krwi badanych osób wynosiło 150mg/dl, przy czym za prawidłowe, wskazane stężenie uznaje się 50mg/dl.

Wstępne szacunki wskazują, że ten wariant genetyczny może dotyczyć 1 na 1700 osób i powodować znacznie zwiększone ryzyko choroby niedokrwiennej serca (OR 1,79; p<0.00) w porównaniu do osób posiadających prawidłowy wariant genu SCARB1. Wskazano również, że występowanie tego wariantu genetycznego może być szczególnie częste w populacji żydów aszkenazyjskich (zamieszkujacy w dużej mierze europę środkową i wschodnią). Badacze wskazują, że otrzymane wyniki mogą być użyteczne w postępowaniu profilaktycznym i terapeutycznym.

Autor opracowania:


Literatura:  

  1. Zanoni P. Rare variant in scavenger receptor BI raises HDL cholesterol and increases risk of coronary heart disease. Science, 2016, Vol. 351, Issue 6278, pp. 1166-1171. DOI: 10.1126/science.aad3517
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

dr inż. Tomasz Czernecki

dr inż. Tomasz Czernecki

Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Charakterystyka mleka różnych gatunków zwierząt i człowieka
Charakterystyka mleka różnych gatunków zwierząt i człowieka
Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania
Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania
Zarys technologii piwa - proces produkcyjny
Zarys technologii piwa - proces produkcyjny
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
DOŁĄCZ DO NAS
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif