Pycnogenol - suplement, który poprawi Twoje wyniki sportowe  



Badania opublikowane w grudniu tego roku na łamach Journal of Sports Medicine and Physical Fitness wskazują, iż dozwolona prawnie suplementacja może w znaczny sposób poprawić osiągane wyniki sportowe. Efekt taki daje stosowanie suplementu diety o nazwie Pycnogenol®. Aktywnym składnikiem tego suplementu jest ekstrakt z kory sosny śródziemnomorskiej (Pinus pinaster), który wykazuje w organizmie działanie przeciwutleniające, a tym samym zmniejsza stres oksydacyjny. Dotychczas suplement ten polecany był osobom, które chcą w szczególny sposób zadbać o swój układ krążenia, kondycję skóry, chcącym ułatwić sobie walkę z celulitem, czy też paniom w okresie menopauzy. Okazało się jednak, że Pycnogenol już w dawce 100mg/dobę potrafi efektywnie wpłynąć na poprawę wyników sportowych.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Pycnogenol, jako suplement diety był już przedmiotem badań naukowców sprawdzających jego wpływ m.in. na przebieg menopauzy, astmy, profil lipidowy krwi, cukrzycę, elastyczność skóry. Ostatnie badania wskazują na jego istotny wpływ w poprawie wydolności fizycznej.
Przeprowadzone badanie wpływu Pycnogenolu na wydolność fizyczną składało się z 2 etapów.

Etap I

   W tym etapieba daną grupę stanowiły 74 osób spożywające Pycnogenol w ilości 100mg/dobę i 73 osoby, stanowiące grupę kontrolną, nie spożywające suplementu. Obie grupy poddano 8-tygodniowemu treningowi. ...


Publikacja dostępna po zalogowaniu

LOGOWANIE

e-mail:

hasło:

Nie pamiętasz hasła?


Nie masz jeszcze konta? Załóż je!
Autor opracowania:


Literatura:  

  1. Vinciguerra G., Belcaro G., Bonanni E., Cesarone M. R., Rotondi V., Ledda A., Hosoi M., Dugall M., Cacchio M. Cornelli U. (2013) Evaluation of the effects of supplementation with Pycnogenol® on fitness in normal subjects with the Army Physical Fitness Test and in performances of athletes in the 100-minute triathlon., The Journal of Sports Medicine and Physical Fitness, December;53(6):644-54
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

dr inż. Tomasz Czernecki

dr inż. Tomasz Czernecki

Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Produkcja zagęszczonego soku jabłkowego
Produkcja zagęszczonego soku jabłkowego
Dietetyczne i farmakologiczne leczenie nadwagi i otyłości
Dietetyczne i farmakologiczne leczenie nadwagi i otyłości
Pełnotłuste produkty mleczne są niewskazane w żywieniu mężczyzn, a także kobiet z nowotworem piersi
Pełnotłuste produkty mleczne są niewskazane w żywieniu mężczyzn, a także kobiet z nowotworem piersi
Lek z mleka
Lek z mleka
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif