Genetycznie zmodyfikowany łosoś dopuszczony do sprzedaży  



Amerykański Urząd ds. Żywności i Leków (U.S. Food and Drug Administration – FDA) dnia 19 listopada 2015 r. otworzył drogę łososiowi GMO na rynek. Jest to wydarzenie historyczne, ponieważ po raz pierwszy do sprzedaży zostało dopuszczone zwierzę ze zmodyfikowanym przez naukowców DNA.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Genetycznie zmodyfikowany łosoś atlantycki (Salmo salar), nazwany AquAdvantage, został zarejestrowany w 1989 r. przez firmę AquaBounty Technologies, spółkę zależną biotechnologicznej firmy Intrexon.

 

Genetycznie zmodyfikowany łosoś atlantycki, Salmo salar, AquAdvantagePorównanie genetynie zmodyfikowanego łososia z łososiem atlantyckim.

 

Kilkunastoletnie badania pozwoliły na uzyskanie oczekiwanego rezultatu. Zmodyfikowany łosoś zawiera gen hormonu wzrostu największego łososia pacyficznego – czawyczy (Chinook, Oncorhynchus tshawytscha) oraz promotora genu białka warunkującego odporność na niskie temperatury – opAFP-GHc2 od węgorzycy amerykańskiej ...


Publikacja dostępna po zalogowaniu

LOGOWANIE

e-mail:

hasło:

Nie pamiętasz hasła?


Nie masz jeszcze konta? Załóż je!
Autor opracowania:


Literatura:  

  1. http://www.foodqualityandsafety.com/article/fda-clears-genetically-modified-salmon-for-human-consumption/
  2. http://www.dfo-mpo.gc.ca/csas-sccs/Publications/ScR-RS/2013/2013_023-eng.pdf
  3. http://www.fda.gov/AnimalVeterinary/DevelopmentApprovalProcess/GeneticEngineering/
    GeneticallyEngineeredAnimals/ucm466214.htm
  4. http://www.fda.gov/downloads/AnimalVeterinary/DevelopmentApprovalProcess/
    GeneticEngineering/GeneticallyEngineeredAnimals/UCM466215.pdf
  5. http://www.portalspozywczy.pl
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

dr inż. Aneta Brodziak

dr inż. Aneta Brodziak


Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Zarys technologii piwa - proces produkcyjny
Zarys technologii piwa - proces produkcyjny
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Pełnotłuste produkty mleczne są niewskazane w żywieniu mężczyzn, a także kobiet z nowotworem piersi
Pełnotłuste produkty mleczne są niewskazane w żywieniu mężczyzn, a także kobiet z nowotworem piersi
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
DOŁĄCZ DO NAS
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif