Kurkumina – bioaktywny związek ostryżu długiego (Curcuma Longa) wykazujący liczne właściwości prozdrowotne  

Paula Ćwiek 1Adam Grdeń 2
  

  1. Paula Ćwiek
  2. Adam Grdeń
Abstrakt:

Kurkumina to związek zawarty w kłączu ostryżu długiego (Curcuma Longa) charakteryzujący się licznymi właściwościami prozdrowotnymi. Związek ten używany był w medycynie Dalekiego Wschodu już około 4000 lat temu do leczenia dolegliwości żołądkowych, ciężko gojących się ran oraz łagodzenia stanów zapalnych. Kurkumina jest silnym antyoksydantem, porównywalnym z witaminą C i E, dzięki czemu wpływa na zachowanie równowagi oksydacyjnej w organizmie człowieka. Ten prozdrowotny kurkuminoid wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu oraz zwiększenie ilości lipoprotein frakcji HDL we krwi. Dla lepszego przyswajania kurkuminy warto połączyć ją w diecie z pieprzem, bądź olejami roślinnymi.


Data publikacji: 28.10.2017 r.    •    Typ publikacji: Publikacja przeglądowa

Cytowanie:
  • Ćwiek P, Grdeń A: Kurkumina – bioaktywny związek ostryżu długiego (Curcuma Longa) wykazujący liczne właściwości prozdrowotne, Journal of NutriLife, 2017, 10, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=289 [dostęp: 2024.04.28]
  • RIS,   BibTeX

Słowa kluczowe:
kurkumina, właściwości prozdrowotne, właściwości przeciwnowotworowe, właściwości neuroprotekcyjne, kurkuma

Konflikt interesów
Autorzy oświadczają, że nie mają powiązań ani finansowych zależności wobec żadnej organizacji lub kogokolwiek posiadającego bezpośredni finansowy wkład w przedmiot badań lub materiały badane w danej pracy (np. poprzez zatrudnienie, doradztwo, posiadanie akcji, honoraria). Każda dotacja badań lub projektu wyszczególniona jest w części pracy zatytułowanej „Podziękowania”.
POKAŻ WIĘCEJ

Paula Ćwiek 1Adam Grdeń 2
  

  1. Paula Ćwiek
  2. Adam Grdeń
Abstract:

Publication date: 28.10.2017 r.    •    Publication type: Publikacja przeglądowa

Citation:
  • Ćwiek P, Grdeń A: , Journal of NutriLife, 2017, 10, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=289 [access: 2024.04.28]
  • RIS,   BibTeX

Keywords:


Conflict of interest
The authors declare that they have no relationship or financial dependence to any organization or anyone having a direct financial interest in the subject of research or materials analyzed in the work (eg. through employment, consulting, stock ownership, honoraria). Each research grant or project is specified in the part of the work entitled "Acknowledgements".
SHOW MORE

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Kurkumina - charakterystyka

Kurkumina to związek pochodzenia roślinnego, pozyskiwany z kłącza ostryżu długiego (Curcuma Longa) zwanego także szafranem indyjskim, ostryżem indyjskim, bądź kurkumą. Ostryż długi należy do rodziny imbirowatych i w szczególności wykorzystywany jest jako barwnik spożywczy (E100) nadający charakterystyczny żółto-pomarańczowy kolor makaronom, musztardom czy serom [15]. Kurkuma jest także składnikiem jednej z mieszanek przyprawowych o nazwie „curry”, która stanowi podstawę kuchni indyjskiej [9].

W skład kłącza ostryżu długiego wchodzą pochodne kwasu ...

Tekst zawiera 1515 wyrazów. Będziesz go czytać 7 minut i 34 sekundy.



Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową

Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.


Wypróbuj od 7,45zł miesięcznie

ZALOGUJ SIĘ | Ozyskaj hasło | FAQ

Literatura:  

  1. Aggarwal B.B., Sundarm C., Malani N., Ichikawa H., Curcumin: from the Indian solid gold. AdvExp Med. Biol. 2007; 595:1-75
  2. Aribiser J.I., Klauber N., Rohnan R.: Curcumin an in vivo inhibitor angiogenesis. Mol Med. 1998; 4:376-383
  3. Ballard C., Gauthier S., Corbett A., Brayne C., Aarsland D., Jones E.: Alzheimer’s disease. Lancet. 2011; 377:1019-1031
  4. Deptuła T., Gruber B., Krówczyński A.: Kurkumina i jej pochodne – zastosowanie w terapii przeciwnowotworowej i chemoochronnej. Postępy Fitot. 2014; 1(38):3-11
  5. Gupta S.G., Sung B., Kim J.H., Prasad S., Li S., Aggarwal B.B: Multitargetting by tumeric, the golden spiece: from kitchen to clinic, Mol. Food Res., 2013, 57: 1510-1528
  6. Kopczyńska E., Makarewicz R., Tyrakowski T.: Rola angiopoetyn 1 i 2 w regulacji angiogenezy nowotworowej. Współcz Onkol. 2007; 11:350-354
  7. Kulbacka J., Saczko J., Chwiłkowska A.: Stres oksydacyjny w procesach uszkodzenia komórek. Pol Merk Lek. 2009, XXVII, 155, 44-47
  8. Maciążek-Jurczyk M., Maliszewska M., Szkudlarek-Haśnik A.: Chemoprewencja w raku piersi, Farm Przegl Nauk, 2010, 10:34-40
  9. Przybylska S.: Kurkumina- prozdrowotny barwnik kurkumy, Problemy Hig Epidemiol, 2015, 96(2):414-420
  10. Ringman J.M., Frautschy S.A., Cole G.M., Masterman D.L., Cummings J.L.: A potential role of the curry spice curcumin in Alzheimer’s disease. Curr. Alzheimer Res. 2, 2005, 131-136
  11. Sharna R.A., Gescher A.J., Steward W.P.: Curcumin: the story so far, Eur J Cancer. 2005; 41:1955-1968
  12. Sikora-Polaczek M., Bielak-Żmijewska A., Sikora E.: Molekularne i komórkowe mechanizmy działania kurkumy – dobroczynny wpływ na organizm, Postępy Biochemii 2011, 57(1):74-84
  13. Szczepańska M.A., Grzanka A. Chemoprewencyjne i przeciwnowotworowe właściwości kurkuminy. Nowotw J Oncol, 2009, 59:377-384
  14. Sztaba D.: Barwa szafranu, aromat cynamonu, smak kaparów- właściwości lecznicze biblijnych przypraw, Farmacja Polska, 2009, 65(1):29-40
  15. Terlikowska K.,, A. Witkowska, S. Terlikowski- Kurkumina w chemoprewencji raka piersi, Postępy Higieny, 2014, 68:571-578
  16. Tęcza P., Żylińska L.: Prewencyjne działanie kurkuminy i resweratrolu w chorobie Alzheimera. Przegląd Lekarski, 2016, 73(5): 320-323
  17. Wolanin K., Piwocka K.: Kurkumina – od medycyny naturalnej do kliniki, KOSMOS. Problemy Nauk Biologicznych, 2008, 57(1-2):53-65
  18. Yang F., Lim G.P., Begum A.M., et al.: Curcumin inhibits formation of amyloid beta oligomers and fibrils, blinds plaques, and reduces amyloid in vivo. J Biol Chem. 2005 Feb 18;280(7):5892-5901
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

lic. Paula Ćwiek

lic. Paula Ćwiek

Dietetyk, studentka kontynuująca naukę na I roku studiów magisterskich na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. Swoją wiedzę pogłębia poprzez udział w konferencjach oraz szkoleniach z zakresu dietetyki. Każdego dnia stara się zarazić innych swoją pasją do gotowania udowadniając, że zdrowe posiłki także mogą być smaczne. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Metabolizm kwasu foliowego a stan zdrowia - metylacja
Metabolizm kwasu foliowego a stan zdrowia - metylacja
Cukrzyca typu I w okresie prekoncepcyjnym i w ciąży
Cukrzyca typu I w okresie prekoncepcyjnym i w ciąży
Prozdrowotne właściwości morwy białej
Prozdrowotne właściwości morwy białej
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2024 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif