Metabolizm kwasu foliowego a stan zdrowia - metylacja  

Metylacja to zagadnienie o którym coraz częściej mówi się w gabinetach dietetycznych. W publikacji przedstawiono najważniejsze inforamcje na temat roli tzw. "metylacji" w kształtowaniu zdrowia. Zarysowano najczęstrze konsekwencje zdrowotne towarzysące nieprawidłowej metylacji jak np. upośledzenie metabolizmu kwasu foliowego oraz wzrost posiomu homocysteiny i zwiększenie tym samym ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.
W pracy omówiono rolę wariantów genetycznych genu MTHFR, które pełnią kluczową rolę w prawidłowej metylacji, metabolizmie kwasu foliowego i utrzymaniu odpowiednio niskiego poziomu homocysteiny. W ostatnim dziale wskazano ramy postępowania żywieniowo-dietetycznego w przypadku posiadania przez pacjenta niekorzystnego wariantu genetycznego geny MTHFR.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Metylacja, ważna sprawa

Za homeostazę organizmu w dużej mierze odpowiada prawidłowy przebieg cyklu przemiany folianów. Od jego sprawność zależy zdolność organizmu do przekształcania ważnych aminokwasów takich jak metionina i homocysteina oraz syntezy puryn, pirymidyn oraz metylacji DNA. Zaburzenia tego cyklu niosą za sobą szereg konsekwencji zdrowotnych, np. zwiększone ryzyko zawału serca, rozwój nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, choroby wieńcowej, anemii oraz chorób psychicznych i neurologicznych. Jego prawidłowy przebieg warunkuje prawidłowy rozwój płodu.

Geny a metabolizm ...

Tekst zawiera 1536 wyrazów. Będziesz go czytać 7 minut i 40 sekund.



Publiakacja tylko dla naszych czytelników

Dołącz do czytelników

Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.

REJESTRACJA

Logowanie

Ozyskaj hasło | FAQ

Literatura:  

  1. Ahn C.S.: Effect of taurine supplementation on plasma homocysteine levels of the middle-aged Korean women, Adv Exp Med Biol., 2009, 643, 415-22.
  2. Akoglu B., Schrott M., Bolouri H., Jaffari A., Kutschera E., Caspary W.F., Faust D.: The folic acid metabolite L-5-methyltetrahydrofolate effectively reduces total serum homocysteine level in orthotopic liver transplant recipients: a double-blind placebo-controlled study, Eur J Clin Nutr, 2008, 62, 6, 796-801.
  3. Bańkowski E.: Biochemia. Podręcznik dla studentów uczelni medycznych. Wyd. II, Elsevier Urban & Partner, 2009.
  4. Jarosz M.: Normy żywienia dla populacji polskiej- nowelizacja, Instytut i Żywności i Żywienia, 2012, 117.
  5. Koziolkiewicz Maria, Koncepcje nutrigenomiki, Biotechnologia, 2009, 4, 87, 9–34.
  6. Litynski P., Loehrer F., Linder L., Todesco L., Fowler B.: Effect of low doses of 5-methyltetrahydrofolate and folic acid on plasma homocysteine in healthy subjects with or without the 677C-->T polymorphism of methylenetetrahydrofolate reductase, Eur J Clin Invest., 2002, 32, 9, 662-8.
  7. Poręba R., Drews K.,  Karowicz-Bilińska A., Oszukowski P., Pawelczyk L., Radowicki S., Spaczyński M., Szczapa J.: Stanowisko Zespołu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie suplementacji witamin i mikroelementów podczas ciąży, Ginekol Pol, 2011, 82, 550-553.
  8. Schwahn B.C., Chen Z., Laryea M.D., Wendel U., Lussier-Cacan S., Genest J. Jr., Mar M.H., Zeisel S.H., Castro C., Garrow T., Rozen R.: Homocysteine-betaine interactions in a murine model of 5,10-methylenetetrahydrofolate reductase deficiency, Faseb J., 2003, 17, 3, 512-4.
  9. Seremak-Mrozikiewicz A.: Znaczenie metabolizmu folianów w rozwoju powikłań u kobiet ciężarnych, Ginekol Pol., 2013, 84, 377-384.
  10. Tanaka T., Scheet P., Giusti B., Bandinelli S., Grazia Piras M., Usala G., Lai S., Mulas A., Maria Corsi A., Vestrini A., Sofi F., Gori A.M., Abbate R., Guralnik J., Singleton A., Abecasis G.R., Schlessinger D., Uda M., Ferrucci L.: Genome-wide Association Study of Vitamin B6, Vitamin B12, Folate, and Homocysteine Blood Concentrations, Am J Hum Genet, 2009, 84, 4, 477–482.
  11. Tanwar V.S., Chand M.P., Kumar J., Garg G., Seth S. , Karthikeyan G., Sengupta S.: Common variant in FUT2 gene is associated with levels of vitamin B(12) in Indian population, Gene, 2013, 515, 1, 224-8.
  12. Tokarz P., Błasiak J.: Znaczenie metylacji DNA profilu epigenetycznego komórek jelita grubego w ich transformacji nowotworowej, Postępy Biochemii, 2013, 59, 3.
  13. Višekruna I. , Rumbak I., Samarin I.R., Keser I., Ranilović J.: Homocysteine Levels Show Significant Differences among Mediterranean Dietary Quality Index Variables Compared to Folate and Vitamin B(12) Status in Women, Int J Vitam Nutr Res., 2015, 85, 3-4, 202-10.
  14. Zboch M., Gwizdak-Siwkowska B., Serafin J., Śmigórski K., Tyfel P., Leszek J.: Niedobór witaminy B12 jako czynnik rozwoju procesu otępiennego, Medycyna Rodzinna, 2010, 1, 14-19.
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

mgr inż. Anna Jańczuk

mgr inż. Anna Jańczuk


Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Tyjesz? Może za mało śpisz.
Tyjesz? Może za mało śpisz.
Premiera - Nowa piramida żywieniowa IŻŻ
Premiera - Nowa piramida żywieniowa IŻŻ
Zastosowanie żywności fermentowanej w żywieniu osób z nietolerancją laktozy
Zastosowanie żywności fermentowanej w żywieniu osób z nietolerancją laktozy
Prof. dr hab. Krzysztof Krygier - wpływ tłuszczów roślinnych i margaryn na zdrowie człowieka
Prof. dr hab. Krzysztof Krygier - wpływ tłuszczów roślinnych i margaryn na zdrowie człowieka
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2024 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif