Niedobór witaminy D czynnikiem ryzyka cukrzycy ciążowej  



Cukrzyca ciężarnych (GDM) jest narastającym problemem, zarówno w Polsce (3-8% ciąż), jak i na świecie. Pojawia się coraz więcej wiarygodnych dowodów na to, że witamina D może zwiększyć wrażliwość na insulinę i wpływać na metabolizm glukozy. 

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Nie wszystkie mechanizmy są jeszcze w pełni jasne, ale klaruje się pogląd, że niedobór witaminy D jest powiązany z wysokim ryzykiem cukrzycy ciężarnych. Dlatego też wskazane jest w zaleceniach żywieniowych dla kobiet ciężarnych, uwzględnić odpowiednią podaż witaminy D i zalecić pacjentce konsultację z lekarzem prowadzącym ciążę w sprawie suplementacji tej witaminy. W tym miejscu należy przypomnieć, że nadmierna podaż witaminy D może prowadzić do hiperwitaminozy objawiającej się m.in. poprzez osłabienie mięśni, bóle stawów, utratę apetytu, nudności, wymioty czy zwiększone ...




Publiakacja tylko dla naszych czytelników

Dołącz do czytelników

Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.

REJESTRACJA

Logowanie

Ozyskaj hasło | FAQ

Autor opracowania:


Literatura:  

  1. Burris HH, Camargo CA Jr., Vitamin d and gestational diabetes mellitus. Curr Diab Rep. 2014 Jan;14(1):451. doi: 10.1007/s11892-013-0451-3.
  2. Alzaim M, Wood RJ., Vitamin D and gestational diabetes mellitus. Nutr Rev. 2013 Mar;71(3):158-67. doi: 10.1111/nure.12018. Epub 2013 Jan 29.
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

dr inż. Tomasz Czernecki

dr inż. Tomasz Czernecki

Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Witamina C - budowa, właściwości, mechanizm degradacji
Witamina C - budowa, właściwości, mechanizm degradacji
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Nieprzespana noc i nie oprzesz się pączkowi!
Nieprzespana noc i nie oprzesz się pączkowi!
Paragony termiczne mogą być źródłem szkodliwego bisfenolu A (BPA)
Paragony termiczne mogą być źródłem szkodliwego bisfenolu A (BPA)
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2018 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif