Niedobór witaminy D czynnikiem ryzyka cukrzycy ciążowej  



Cukrzyca ciężarnych (GDM) jest narastającym problemem, zarówno w Polsce (3-8% ciąż), jak i na świecie. Pojawia się coraz więcej wiarygodnych dowodów na to, że witamina D może zwiększyć wrażliwość na insulinę i wpływać na metabolizm glukozy. 

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Nie wszystkie mechanizmy są jeszcze w pełni jasne, ale klaruje się pogląd, że niedobór witaminy D jest powiązany z wysokim ryzykiem cukrzycy ciężarnych. Dlatego też wskazane jest w zaleceniach żywieniowych dla kobiet ciężarnych, uwzględnić odpowiednią podaż witaminy D i zalecić pacjentce konsultację z lekarzem prowadzącym ciążę w sprawie suplementacji tej witaminy. W tym miejscu należy przypomnieć, że nadmierna podaż witaminy D może prowadzić do hiperwitaminozy objawiającej się m.in. poprzez osłabienie mięśni, bóle stawów, utratę apetytu, nudności, wymioty czy zwiększone ...

Tekst zawiera 126 wyrazów. Będziesz go czytać 0 minut i 37 sekund.



Publiakacja tylko dla naszych czytelników

Dołącz do czytelników

Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.

REJESTRACJA

Logowanie

Ozyskaj hasło | FAQ

Autor opracowania:


Literatura:  

  1. Burris HH, Camargo CA Jr., Vitamin d and gestational diabetes mellitus. Curr Diab Rep. 2014 Jan;14(1):451. doi: 10.1007/s11892-013-0451-3.
  2. Alzaim M, Wood RJ., Vitamin D and gestational diabetes mellitus. Nutr Rev. 2013 Mar;71(3):158-67. doi: 10.1111/nure.12018. Epub 2013 Jan 29.
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

dr inż. Tomasz Czernecki

dr inż. Tomasz Czernecki

Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Witamina C - budowa, właściwości, mechanizm degradacji
Witamina C - budowa, właściwości, mechanizm degradacji
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Nieprzespana noc i nie oprzesz się pączkowi!
Nieprzespana noc i nie oprzesz się pączkowi!
Paragony termiczne mogą być źródłem szkodliwego bisfenolu A (BPA)
Paragony termiczne mogą być źródłem szkodliwego bisfenolu A (BPA)
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2020 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif