Cukrzyca ciężarnych (GDM) jest narastającym problemem, zarówno w Polsce (3-8% ciąż), jak i na świecie. Pojawia się coraz więcej wiarygodnych dowodów na to, że witamina D może zwiększyć wrażliwość na insulinę i wpływać na metabolizm glukozy.
Nie wszystkie mechanizmy są jeszcze w pełni jasne, ale klaruje się pogląd, że niedobór witaminy D jest powiązany z wysokim ryzykiem cukrzycy ciężarnych. Dlatego też wskazane jest w zaleceniach żywieniowych dla kobiet ciężarnych, uwzględnić odpowiednią podaż witaminy D i zalecić pacjentce konsultację z lekarzem prowadzącym ciążę w sprawie suplementacji tej witaminy. W tym miejscu należy przypomnieć, że nadmierna podaż witaminy D może prowadzić do hiperwitaminozy objawiającej się m.in. poprzez osłabienie mięśni, bóle stawów, utratę apetytu, nudności, wymioty czy zwiększone ...
Tekst zawiera 126 wyrazów. Będziesz go czytać 0 minut i 37 sekund.
Publiakacja tylko dla naszych czytelników
Dołącz do czytelników
Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.
Logowanie
Autor publikacji
dr inż. Tomasz Czernecki
Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora]