Wielopłaszczyznowe działanie witaminy K2  

Katarzyna Banach
  

    Katarzyna Banach
Abstrakt:

Witamina K2 oraz funkcje, jakie związek ten spełnia w organizmie człowieka coraz częściej stanowią przedmiot rozważań publikowanych zarówno w opracowaniach naukowych jak i nieco bardziej amatorskich źródłach. Aktualnie prowadzone badania rzucają nowe światło na rolę witaminy K, która do niedawna znana była wyłącznie jako czynnik przeciwkrwotoczny. Unikalne właściwości, które w ostatnim czasie zaczęto przypisywać witaminie K2 sprawiły, iż jest ona rutynowo suplementowana przez coraz większą grupę osób.


Data publikacji: 13.05.2016 r.    •    Typ publikacji: Krótkie doniesienie

Cytowanie:
  • Banach K: Wielopłaszczyznowe działanie witaminy K2, Journal of NutriLife, 2016, 05, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=216 [dostęp: 2024.05.17]
  • RIS,   BibTeX

Słowa kluczowe:
witamina K, suplement diety, forma witaminy, suplementacja

Konflikt interesów
Autorzy oświadczają, że nie mają powiązań ani finansowych zależności wobec żadnej organizacji lub kogokolwiek posiadającego bezpośredni finansowy wkład w przedmiot badań lub materiały badane w danej pracy (np. poprzez zatrudnienie, doradztwo, posiadanie akcji, honoraria). Każda dotacja badań lub projektu wyszczególniona jest w części pracy zatytułowanej „Podziękowania”.
POKAŻ WIĘCEJ

Katarzyna Banach
  

    Katarzyna Banach
Abstract:

Publication date: 13.05.2016 r.    •    Publication type: Krótkie doniesienie

Citation:
  • Banach K: , Journal of NutriLife, 2016, 05, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=216 [access: 2024.05.17]
  • RIS,   BibTeX

Keywords:


Conflict of interest
The authors declare that they have no relationship or financial dependence to any organization or anyone having a direct financial interest in the subject of research or materials analyzed in the work (eg. through employment, consulting, stock ownership, honoraria). Each research grant or project is specified in the part of the work entitled "Acknowledgements".
SHOW MORE

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Wstęp

Na wstępie należy zaznaczyć, iż pod nazwą „witamina K” nie kryje się jeden związek, lecz kilka, będących pochodnymi 2-metylo-1,4-naftochinonu. Wśród nich wyróżnić możemy związki występujące naturalnie w przyrodzie:

Natto (fermentowana soja) na ryżu (źródło wikipedia)
Natto na ryżu

  • witamina K1 (filochinon) - syntezowana jest przez rośliny zielone, które są jej głównym źródłem
  • witamina K2 (mena chinon) - wytwarzana przez bakterie, występująca w pokarmach zwierzęcych oraz w fermentowanej soi (natto) [5]. Otrzymuje się także szereg pochodnych syntetycznych, takich jak witamina K3 (menadion) oraz witamina K4 ...

    Tekst zawiera 652 wyrazów. Będziesz go czytać 3 minuy i 15 sekund.



    Publiakacja tylko dla naszych czytelników

    Dołącz do czytelników

    Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.

    REJESTRACJA

    Logowanie

    Ozyskaj hasło | FAQ

    Literatura:  

    1. Geleijnse JM, Vermeer C, Grobbee DE, Schurgers LJ, Knapen MH, van der Meer IM, Hofman A,Witteman JC.; Dietary intake of menaquinone is associated with a reduced risk of coronary heart disease: the Rotterdam Study; J Nutr. 2004 Nov;134(11):3100-5
    2. Knapen MH, Schurgers LJ, Vermeer C.; Vitamin K2 supplementation improves hip bone geometry and bone strength indices in postmenopausal women; Osteoporos Int 2007; 18: 963–972
    3. Nimptsch K, Rohrmann S, Linseisen J.; Dietary intake of vitamin K and risk of prostate cancer in the Heidelberg cohort of the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC-Heidelberg); Am J Clin Nutr 2008; 87: 985–992
    4. Nimptsch K, Rohrmann S, Kaaks R, Linseisen J.; Dietary vitamin K intake in relation to cancer incidence and mortality: results from the Heidelberg cohort of the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC-Heidelberg); Am J Clin Nutr. 2010 May;91(5):1348-58
    5. Wawrzyniak A, Mincer-Chojnacka I, Kalicki B, Lipińska-Opałka A, Jobs K, Stelmasiak A.;  Plejotropowe działanie witamin D i K; Pediatr Med Rodz 2015, 11 (4), p. 374–381
    Udostępnij
    Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

lic. Katarzyna Banach

lic. Katarzyna Banach


Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Alergeny reagujące krzyżowo
Alergeny reagujące krzyżowo
Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania
Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Metoda BIA – przeprowadzanie badania oraz odczytywanie pomiarów
Metoda BIA – przeprowadzanie badania oraz odczytywanie pomiarów
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2024 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif